Baleset a nyomdában

Tisztelt MT Blog!

 

A helyszín egy dunántúli kisváros nyomdája. Elég sok megrendelésünk van, ami egyrészt nagyon jó, mert bár sok nyomda csődbe ment az utóbbi években, de a mi munkahelyem biztosnak tűnik. Tudom, örüljek, hogy egyáltalán van munkahelyem. De nem fenékig tejfel, és nem csak a rossz közérzet miatt, hanem baleset-, sőt már-már életveszélyes, ahogy dolgoznunk kell.

 PrintNyomdaNyomtatas.jpg

Pár szóban a nyomdákról: a nyomdagépek sok esetben több 10 m hosszúak, áruk több tízmillió forint. Ezek nyilván nem úgy lettek megalkotva, hogy 1 ember kezelje őket. Minimálisan 1 fő gépmester és 1 fő segédgépmester szükségeltetik, de a nagyobb gépeken 2-3 segédre is szükség lehet, munkától függően.

 

Kevesen vagyunk, és a munkaszervezést úgy oldják meg, hogy jobb esetben 1 gépre összesen 1 ember jut, rosszabb esetben 2-3 gépre 1 ember! A szabadságokat ki kell adni, vagy táppénzen lehetnek a kollégák, de a munkának mennie kell. A gépkönyvek is tartalmazzák, hogy a minimális személyzet 2 fő.

Mint írtam, az eddigi legrosszabb esetben (3 gépre 1 ember) az az egy ember 6 helyett dolgozik.

 

A legkevesebb, hogy ez kimerítő, emiatt nem is írnék. De ez már túlmegy egy határon, nem egy baleset történt már, és a felsővezetés nem változtat.

Másik problémám, hogy aláírattak velünk egy papírt, miszerint ha nincs elég személyzet, a segédeknek is nyomni kell, tehát gépmesteri feladatokat kell ellátni, ám ez a bérben sehogyan sem jelenik meg. A gépmester bére a segéd bérének 2-3-szorosa, szóval nem kicsi a különbség.

 

Egyik kérdésem, hogy ez törvényes-e? Ha más munkakört látunk el, nem kellene-e az ahhoz tartozó bért kifizetni azokra az órákra, napokra? A bérszámfejtőnek ez nem okozhat gondot, de nem is rajta múlik.

 

Ennek a papírnak az aláíratása szabályos? Szólni senki nem mer, mert utána találnak indokot az elbocsátásra, volt már erre példa.

A másik kérdésem, hogy mit lehet tenni az ellen, hogy az előírtak szerint dolgozzunk, azaz ezeket a hatalmas gépeket min. 2 fő kezelje?

Valamiféle munkaügyi bejelentést kell tenni? Ezt hol, mi módon?

Sajnos arra semmi esély nincs, hogy a főnökséggel szót értsünk, mert ők nyilvánvalóan a profitjukat tartják szem előtt, nekünk meg etetni és iskoláztatni kell a gyerekeinket. Ezért kérem, ne azt tanácsolják, hogy szóljunk a vezetőinknek. Tudnak a problémákról, de nem érdekük több embert foglalkoztatni.

A segítő hozzászólásokat köszönöm.

 

Egy dolgozó

 

Karácsonyi akciónk keretében november 20. – december 31. között ingyen hirdethet nálunk! A részletekről tájékozódjon médiaajánlatunkból.