Ilyen a magyar munkavállalói morál

Tisztelt Despota! 

 

A jelenlegi munkahelyemet eladták egy Amerikai Multinak .  A legfőbb probléma a régi tulajdonosok nem vállalták fel a munkavállalónkénti alkukat  kinek milyen plusz juttatás jár még az alapbérén kívül.  Az új tulajdonos új vezetője folyamatosan vonja el ezeket a plusz juttatások. Őt azért fizetik.  Mivel az emberek gyengék nem állnak ki a jogaikért, így ezeket a juttatásokat ellenállás nélkül megvonják. Ha engedik miért ne tennék meg ,hiszen a ki kell termelni a pénzt a részvényeseknek. A munkahelyem sajnos ismét szembesülök a magyar munkavállalói morállal. Mikor tanulják meg  végre? Ha nem állnak ki magukért akkor senki sem fog harcolni a jogaikért. Mikor fog megváltozni  ez a szemlélet?

 guy-in-overalls.jpg

Igen is ki kell állni magunkért.  Viszont most már a munkaidőt is szeretnék módosítani, pontosabban a munkaidő egy részét.   Országos szerviz tevékenységgel foglalkozik. A dolgozóknak a lakhelyükön tárolják a szervizkocsit.  Onnan indulnak és oda érkeznek vissza a munkaidő befejeztével..  Úgy akarják módosítani a munkaidőt ,hogy a lakhely és aznapi első kiszállási hely közötti idő   illetve az utolsó kiszállási hely és a lakhely közötti idő ne legyen a munkaidő része .  Ezt meg tehetik?  Ilyen esetben hogyan kell alkalmazni a munkatörvénykönyvét?

 

 Várom a válaszát  előre is köszönöm 

 

Álmos 

 

XI. fejezet 

A munka  -  és pihenőidő  46. Fogalmak  86. §  

 

(1) Munkaidő: a munkavégzésre előírt idő kezdetétől annak befejezéséig tartó idő, valamint a   munkavégzés  hez kapcsolódó előkészítő és befejező tevékenység tartama. 

 

(2) Előkészítő vagy befejező tevékenység: minden olyan feladat ellátása, amelyet a munkavállaló munk  aköréhez   kapcsolódóan, szokás szerint és rendszeresen, külön utasítás nélkül köteles elvégezni.  (  3) Nem munkaidő  a)   -  a készenléti jellegű munkakört kivéve  -  a munkaközi szünet, továbbá  b)   a munkavállaló lakó  -  vagy tartózkodási helyéről a tényleges munkavégzés helyére, valamint a munkavégzés   helyéről a lakó-vagy tartózkodási helyére történő utazás tartama

 

Véghné

 christmas logo1.jpg

Karácsonyi akciónk keretében november 20. – december 31. között ingyen hirdethet nálunk! A részletekről tájékozódjon médiaajánlatunkból.