A HR csak egy alibi munka

Ha már a háeres ilyen-olyan előszűréseket végez: egy huszonéves kiscsaj pontosan hogyan is állapítja meg valaki szakmai rátermettségét ? A marhanagy élettapasztalatával ? Esetleg a világ összes szakmájának a szakmai tapasztalatával ? Mondjon bárki bármit, háereséknél ha a kiscsaj egyedül emberkedik az interjún, az csak pofára megy. Szimpatikus az aspiráns = jöhet és kurvára tutira be fog tudni épülni céges kultúrába, nem szimpi = ez egy szar tróger, aki maga sem tudja, hogy mit akar itt. Ja a szakmai tudása ? Az le van szarva ! Magam is jártam számtalan olyan interjún, ahol a szakmai felvételiztetőnek híre-hamva sem volt !
hr-manager.ashx.jpg
Jó lenne már végre, ha a háer szakma képviselői megértenék, hogy számtalan olyan ember van, aki keményen tud gályázni, szakmailag a legjobbak között van, de nem feltétlenül néz ki férfimodellnek ! Nem mindenki tudja magát menedzselni oly módon, hogy ha öltönybe bújik, az ne álljon szarul rajta, a ruha színeit jól válogassa össze, stb. - értsd: elfogadhatóan nézzen ki egy interjún. Számtalan kiváló szakembert ismerek, aki jól kommunikál, jó a szakmájában, de elvarázsolt a kinézete. Egy buliról bulira vergődő huszonéves háeres asszisztensnek az ilyen ember nem pálya semmilyen tekintetben. És akkor kib...nak egy jó szakembert, csak mert nem valami "menő és divatos" könnyűzenei kultúrbunkónak néz ki ?

Nem szokásom amerikázni, de nemrég néztem két műsort, ami pontosan azt mutatta, hogy az USA fényévekkel előttünk jár munkakultúrában. És ez az ország azt, még legalább száz évig meg sem fogja tudni közelíteni.

Az egyik műsor egy csillagászati és asztrofizikai témájú műsor volt. Több tudós nyilatkozott benne, köztük egy fiatal, olyan 25-30 közötti nő. A nevére nem emlékszem, de asztrofizikus volt a neve alatti kiírás. A csaj valami elképesztően nézett ki. Volt valami tépett frizurája, a ruhája alapján bármelyik papagáj sírva könyörögne a stylistja elérhetőségéért, piercing az orrában, stb. Mégis, nyilatkozott a tévében egy tudományos műsorban és nagyon jól érthetően !

A másik műsor valami FBI aktákról szólt. Ott egy fiatal srác nyilatkozott, törvényszéki-szerológus aláírással a neve alatt. A pasasnak résnyire nyitva volt a fehér munkaköpenye, alatta valami trash metal témájú fekete trikó volt, fekete térdnadrággal és bakanccsal. A pasi karja és a nyaka tele volt tetoválásokkal, a fülében hatalmas, fekete piercingek, a haja pedig olyan volt, mint Dave Gahannak, még a Depeche Mode indulásakor. Mégis ez a tag nyilatkozott és tök professzionális módon válaszolt a kérdésekre.

Nos, a két műsorban az volt a szép, hogy senkit az égvilágon nem zavart a nyilatkozók kinézete (akár tetszett az illető, akár nem). A mondanivaló és a szakmai hozzáértés volt egyedül a fontos. De itt Abszurdisztánban egy ócska háeres asszisztens irodai ajtajához egy kilométernél közelebb nem mehetett volna a példámban szereplő két tudományos szakember, mivel nem hogy az irodaházba, de a kerületbe nem engedték volna be egyiket sem ! Akkor mit akarunk ebben az országban munkahelyi kultúrát teremteni, meg a jó szakemberek elvándorlását megakadályozni ?! Hogyan akarjuk ? Pont az egyik sarkalatos pont az alkalmazásnál, hogy a háeresnek tetsszen a jelentkező !!! Ha pedig nem tetszik, akkor az aspiráns a feje tetejére állhat, akkor sem fog az adott céghez bejutni ! Úgyhogy, akinek a háeresekekkel bajuk van, azokat maximálisan megértem. Lehet, hogy a HR is munka, de amíg a huszonéves kiscsajok döntéshozóként léphetnek fel (márpedig azokként lépnek fel, mert ők mondják a jelentkezőkről meg a tutit a HR fejesnek), addig az emberek számára HR csak egy alibi munka marad.

 

 christmas logo1.jpg

Karácsonyi akciónk keretében november 20. – december 31. között ingyen hirdethet nálunk! A részletekről tájékozódjon médiaajánlatunkból.