A leggusztustalanabb munkáltatói húzás

Tisztelt Szerkesztőség!

 

Nagyon örültem annak, hogy rátaláltam a Munkahelyi terror nevezetű blogra, ahol meg lehet beszélni, vitatni a munkaerő piaci problémákat, és jelezni lehet a különböző átveréseket, melyeket egyes munkáltatók folytatnak az adott álláshirdetésekre jelentkező munkavállalókkal.

 index_6.jpg

Rólam annyit kell tudni, hogy egy 31 éves, több szakképesítéssel, ELTE Állam-és Jogtudománykari diplomával, több év releváns munka és szakmai tapasztalattal rendelkező hölgy vagyok. Idén szeptember végétől kezdődően vagyok újra álláskereső személy, naponta több helyre küldöm el pályázati anyagomat, azon kívül pedig több állásportálra regisztráltam feltöltve aktuális önéletrajzom (ugyanis köztudottan azzal hirdetik az ilyen-olyan nevezetű portálok ezt a fajta lehetőséget, hogy naponta több 100-1000? Munkaadó böngészi az adatbázist megfelelő kritériumokkal rendelkező munkát kereső leendő alkalmazottakat keresve), valamint álláskereső hirdetést is jó néhány hirdetési online felületre feltettem.

 

Történetem a következő: Idén november hó 5-én kellett megjelennem egy tesztírásra, miután többek között jelentkeztem egy álláshirdetésre, melyet a Revital Health Kft. adott fel. A csoportos tesztírás helyszíne nem az adott cégen belül volt, hanem az Edutrain Kft rendelkezésre álló egyik termében, a 1117 Budapest, Bartók Béla út 96. szám alatt. A munka egyszerű adatrögzítői munkakör lett volna – azt hiszem, túlságosan magas kihívást nem jelentett volna számomra, mivelhogy korábban ennél sokkal igényesebb, összetettebb feladatokat is elláttam, a munkáltatóim pedig meg is voltak elégedve munkavégzésemmel-.

A tesztírást hamar megoldottam az erre szánt idő előtt. A felvételiztető Úr azt mondta, péntekig mindenkit értesít e-mailben az eredményről. Pénteken semmiféle értesítés nem érkezett, azonban hétvégén megnyitva postaládámat, örömmel vettem arról tudomást, miszerint szombaton (november 9-én) este megkaptam a pozitív elbírálásban való részesülést.

A levél tartalma szerint a tesztírásom jól sikerült, az Úr állítása szerint a következő hetekben fog sor kerülni a csoportvezetők kiválasztására, a következő időpontig/találkozásis szíves türelmem kérik, időben értesítést fogok kapni a legközelebbi időpontról, ami lényegében már a munkaszerződés megkötése előtti megbeszélést fogja jelenteni.

 

Ki ne lenne boldog ilyen esetben? Nagy kő esett le a szívemről, szinte el sem hittem, hogy egy hónap keresgélés után sikerült munkahelyet találnom, nem kell naponta gyomorgörccsel kelni, hogy már megint hol, hogyan találjak munkát, stb.

 

Ettől függetlenül azért ugyanúgy küldtem még pályázatokat jó néhány helyre, mert minek után már elég tapasztalt vagyok és nem zöldfülű, úgy voltam a dologgal, biztos mégiscsak akkor egy munka, ha már ténylegesen aláírtam a munkaszerződést, és x naptól kell mennem dolgozni.

 

Kb. 3 hétig vártam, aztán úgy döntöttem, küldök egy érdeklődő e-mailt arra vonatkozóan, hogy mégis mikorra várható konkrétum a munkával kapcsolatban, ugyanis talán érthető, hogy ilyen esetben aki valóban aktívan szeretne dolgozni, információ-éhes.

Először az álláshirdetésben használt, illetve a pozitív elbírálásban való értesítésre használt e-mail címre küldtem el érdeklődésemet szerintem elég diplomatikus, kulturáltan megfogalmazott formában. Vártam kb. egy hetet, válasz nem érkezett. Ezt követően – még mindig kitartóan- próbáltam a Revital Health Kft-re vonatkozóan az interneten valamilyen elérhetőséget (e-mail, telefonszám) találni, de a google nem talált semmit. Úgy gondoltam –még szerencse, hogy emlékeztem, és a naptáramba fel volt írva a termet biztosító cég neve is-, megpróbálok érdeklődni annál a cégnél, akik a termet biztosították, valószínűleg lehet elérhetőségük a Revital Health Kft-vel, ha már korábban terembérleti szerződést köthettek, és jeleztem problémám az Edutrain Kft. felé.

 

Eközben már kezdett kétség támadni bennem afelől is, hogy egyáltalán valós, létező cég-e a Revital Health Kft, tehát az elektronikus cégjegyzékben utána érdeklődtem, hogy mégis mi a helyzet. Ott megtaláltam a cég bejegyzéséről szóló információkat: cégjegyzékszám, székhely, statisztikai számjel, adószám, minden van. Ami furcsa volt, hogy  a cég 2013.09.05-től van csak bejegyezve, tehát egy elég frissen alapított társaság, a felvételiztető úr semmilyen formában nem szerepel a cégnél, az egyetlen tagsági jogviszonnyal rendelkező személy a cégben B P, aki egy 1991. 11.04-én született magyar állampolgár. (Azt már inkább meg sem kérdezem, hogy egy gyakorlatilag 22 éves fiú hogyan tud szakmai, gyakorlati tapasztalat nélkül ellátni egy ügyvezetői pozíciót…………., valószínűsítem, hogy a felvételiztetést tartó B L az Édesapja lehet)

 

A nem hiteles cégkivonatból megtaláltam a cég bejegyzett e-mail elérhetőségét, ez B L nevén fut, aki mellesleg bejegyezve senkinek nincs a céghez. Erre az e-mail elérhetőségre is küldtem egy érdeklődést a munkával kapcsolatban, természetesen semmilyen válasz nem érkezett.

 

Az Edutrain Kft. ügyintézője azonban egy igen kedves, segítőkész személy, aki rögtön reagált az e-mailemre, és leírta, hogy sajnálattal olvasta levelem, miszerint nem kapok választ a munkával kapcsolatban, megpróbálja e-mailem továbbítani B L úrnak. Ez valószínűleg meg is történt, ugyanis most december 4-én kaptam e-mailt az Edutrain-től, hogy sikerült elérniük B L-t, aki azt közölte, tudomása van érdeklődésemről, azóta már jelentkezett nálam. Hát, ez nem egészen így volt, ugyanis egyetlen e-mailemre sem reagált, sőt telefonhívás sem érkezett tőle.

Utolsó körben ma, december 6-án kíséreltem meg egy utolsó e-mailt küldeni B L-nak a bejegyzett e-mail elérhetőségre, valamivel „követelőzőbb”stílusban. Erre érdekes módon szinte azonnal tudott válaszolni (pedig állítólag nagyon elfoglalt!), mégpedig a következő szöveggel: leírta, hogy nagyon sajnálja, hogy ilyen későn tud válaszolni levelemre, de nagyon sok dolga van, sajnos semmi biztatót nem tud mondani az állással kapcsolatban, ugyanis a projektek nem úgy alakulnak, ahogy várták. Természetesen ő mindent megtesz annak érdekében, hogy minél több megbízó partnercége legyen a  Revital Health Kft-nek, folyamatosan ezen dolgozik, folyamatosan tárgyal. Azért ölbe tett kézzel ne üljek, ha találok más munkalehetőséget, azonnal fogadjam el (ugyanis azt valóban leírtam, hogy ha linkre várok, nagyon sajnálom, mert három héttel ezelőtt szívesen foglalkoztatott volna más cég).

Azért amint konkrétumot tud, én leszek az első, akit tájékoztatni fog.

 

Ja, és úgymond még kioktatott, hogy különben én nem felvételt nyertem, hanem csak a tesztírásom sikerült! (Megjegyzem, hogy akkor a „ ….további találkozás időpontjáig…., ami tulajdonképpen a munkaszerződés előtti megbeszélés lesz” –elnézést, ha nem pontosan idéztem- szövegrészt hogyan kell értelmezni???)

 

Azért gondoltam, hogy leírom esetemet, hogy talán így én is tudok néhány állást kereső emberen segíteni azáltal, ha  jelzem, egy frissen alakult cég nem feltétlenül biztos, hogy komoly munkáltató.

 

Ebben az egész történetben egyedül az a felháborító, hogy tulajdonképpen –legalábbis én ezt szűrtem le- egy nem is működő, tevékenységet nem végző, talán soha el nem kezdő cég felad egy álláshirdetést xy pozíciót illetően. Berendelnek adott helyre szakképzett, normális, akár diplomával, diplomákkal rendelkező valóban dolgozni akaró embereket állásinterjúra, tesztírása, ezt követően behülyítik őket, hogy sikerült a dolog, már csak a munkába állás pontos időpontjára kell várni, csak épp azt a mozzanatot felejtik ki, hogy elmondják, amúgy addig állj fél lábon te birka, amíg majd kiértesítünk.

 

Azt hiszem, és ezt valóban így gondolom, hogy ez az egyik leggusztustalanabb szituáció, amit egy úgymond munkáltató megjátszhat emberekkel.

Őszintén: az ilyen link, szélhámos, talán csaló cégek azt hiszik, mindent megtehetnek emberekkel? Vagy talán a legújabb trend az –tisztelet a kivételnek-, hogy egyes „munkáltatók” azzal szórakoznak, hogy beetetnek embereket? Aztán majd legfeljebb röhögnek egy jó nagyot, hogy hány embert tudtak beetetni?

És még valami: akár azt is feltételezni tudom, hogy nem csak én voltam az egyedüli, aki az elmúlt 3-4 hét alatt el tudott volna más céghez menni dolgozni, amit amiatt szalasztott el, mert erre az igen elhihető munkakezdésre várva pocsékolt el az életéből.

Most, így decemberben mégis mi az esély arra, hogy még az idén elhelyezkedik bárki? Nagyjából a nullához konvergál ennek a valószínűsége.

Megengedheti azt egy cég magának, hogy hiteget embereket, állással, jövedelemszerzéssel kecsegtet, majd pofátlanul bejelenti, hogy : ja, amúgy nem tudjuk, hogy mikor lenne munka?

Véleményem szerint egy cég akkor korrekt, ha amíg a tevékenységét nem folytatja, vagy kezdi el, addig ne adjon fel álláshirdetést (egyelőre nem létező, nem valós munkát illetően), ne interjúztasson, és legfőképpen ne hitesse el emberekkel, hogy felvették a munkahelyre dolgozni.

 

Ha korrekt lenne ez a fent említett cég, akkor november 9-én nem azt hiteti el velem (és még a fene tudja, hány illetőnek), hogy felvettek dolgozni, hanem tájékoztat arról, hogy még nem tisztázott a cég tevékenységi köre, nincsenek meg még a szükséges feltételek (akár projektek, megbízások), egyelőre nem lehet tudni azt, hogy mikor lehet elkezdeni a munkát.

Még egy egyszerű kérdésem lenne: Milyen joggal teheti meg azt egy cég, hogy állást kereső embereknek munkát ígér, behülyíti őket azzal, hogy már csak a munkakezdés időpontját kell megvárni, holott semmiféle konkrét állás nincs a háttérben? Ez meglátásom szerint nem más, mint csalás, az emberek félrevezetése, amit sok esetben büntetni szokás.

Én alapvetően nem vagyok naív ember, ezért is folytattam az előzetesen felvételt nyertem értesítést követően az álláskeresést (erről természetesen nem tájékoztattam a céget), de mi van azokkal az emberekkel, akik a mai napig várnak pl.? Mert kezdetben még én is jóhiszeműen vártam a munkába állás időpontjára, elszalasztva más lehetőséget, ami valós munka lett volna. Ezzel konkrétan engem mondhatjuk, anyagilag is megkárosítottak, hiszen ha nem kapok félrevezetést, akkor simán elvállaltam volna a másik cég kínálta munkalehetőséget. Ezzel szemben most megint ott tartok, ahol a part szakad, ki tudja mennyi idő, míg találok másik munkahelyet, ahová fel is vesznek majd dolgozni.

 

Köszönöm, hogy megtisztelt szerkesztőségük azzal, hogy elolvasta levelem.

 

Szívesen veszem reagálásukat jelen levelemben írottakra vonatkozóan.

 

Mellékelten elküldöm az e-mailen folytatott levelezéseket is a céggel, november 9-től december 6-ig, válasz nem érkezett.

 

Tisztelettel:

 

F A

(még mindig állást kereső)

 

Budapest, 2013. december 6.

 

 christmas logo1.jpg

Karácsonyi akciónk keretében november 20. – december 31. között ingyen hirdethet nálunk! A részletekről tájékozódjon médiaajánlatunkból.