Borzasztó körülmények között dolgoztatott a csaló

Sziasztok!

 

Az én történetem 2013. augusztus 20-án kezdődőt. Interneten találtam egy állás hirdetést, másnap fel is hívtam a hirdetőt. Aki jól fizető, biztos munkahelyet kínált, megnéztem a körülményeket, más munka híján kénytelen voltam elvállalni. Az illető még meg is kérdezte hogy érettségivel segédmunkát akarsz vállalni? Erre mit lehet válaszolni? A "munka" a fólia mosásról, és vágásáról szólt. Amit a "főnök" minden héten leszállított egy fólia újrahasznosító cégnek. Először 3-an dolgoztunk együtt, folyamatosan jöttek, és mentek a munkások. Többsége nem bírta a borzasztó körülményeket. Erre a példa: egy medencében ültünk egy széken, a sok koszos fólia között, azt mostuk és raktuk egy zsákba, napi 10 zsák volt az előírás, volt aki ezt kénytelen volt megcsinálni a hideg vízben!!!!  Az lényeg augusztus 22-től szeptemberig megkaptam az első fizetésem, persze két részletben.

 images_13.jpg

 Ami 26.000ft volt, akkor nem is esett le hogy ha ennyi pénzt nem tud egyben kifizetni hogy fogja a többit.. Folytattuk a munkát, a főnökkel azt beszéltük meg még az elején  hogy minden hónap végén kapunk előleget, a fizetésünk 45%-át. És minden hónap 11-én megkapjuk a a fennmaradó összeget. Szeptember vége felé, egy szállítás után jött egy ideges telefon a főnöktől hogy holnap mindenképpen meg kell beszélnünk egy fontos dolgot, nem értettem mi lehet a baj, ekkor már 8-an dolgoztunk a telepen. Másnap reggel a főnök leültetett minket, és elkezdte mondani hogy a talajtakaró fóliában sok a dinnye mag, és így nem annyi pénzt kapott érte amit ő várt.  Na most amióta én ott dolgoztam elvitt egy jó pár szállítmányt, amiből igencsak sok pénzt rakhatott a saját zsebébe. Közölte velünk hogy csinálnunk kell egy olyan szállítmányt amiben kevés a dinnyemag, hogy kitudjon minket fizetni, és egyenlőre mindenki kap egy kis előleget. Ez a fizetésünk 20% volt, konkrétan kaptam 6500ft-ot. Jelzem más még ennyit sem. Nagy nehezen megcsináltuk a dinnye mag mentes szállítmányt, szombaton is dolgoztunk, kint voltunk a hidegben, esőben de megcsináltuk. Vagyis mi azt gondoltuk. Megkaptuk a hétfői napot szabadnak, a szombat és a szállítás miatt. Kértem a főnököt hogy hívjon fel a szállítás után, hogy tudjam sikerült-e, erre azt mondta hogy késő este ér haza. Erre mondtam neki hogy az nem baj.

 

Természetesen hétfő este nem hívott fel. Mi abban a tudatban voltunk hogy kedden reggel dolgozunk tovább, és nincsen semmi baj. Na és most következik a lényeg. Kedden reggel megyünk be dolgozni, az ajtón vár mindet egy papír. Egy levél volt amit a főnök kézzel írt, az állt benne hogy nem sikerült a szállítás, nem kapott annyi pénzt amennyit remélt és nem tud minket kifizetni. A levél végére azt írta hogy szeretne mindenkit kifizetni és várjuk a postást, és hogy mérgében beletörte a kulcsot a zárba, és hogy elhagyta az új telefonját a fólia között.  Mi azóta várjuk a pénzünket, mindenkinél elég szép összegről van szó. Felvettük a kapcsolatot a telep tulajdonosával, akinek nem fizette a bérleti díjat. Javasolta hogy vegyük fel a kapcsolatot a munkaügyi felügyelőséggel. Ez meg is történt, felvették a jegyzőkönyvet, és javasolták hogy várjunk két hetet, ha addig nem fizetnek ki minket akkor induljunk el a munkaügyi bíróságra. Jelenleg még várunk, de közben kiderült egy pár dolog. A "főkön" valamelyen úton-módon felvette a telefonját, amit elméletileg a fólia között hagyott. És közölte velünk hogy intézi a vállalkozói hitelt, tartsunk ki és jön vissza.

 

Természetesen azt is mondta hogy dolgozunk tovább, de ha valaki szeretné akkor elküldi a kilépő papírjainkat. Ezzel csak az a gond hogy senki nem volt bejelentve!!!!! Nos mivel jó találmány ez az internet, egy kicsit utána néztünk a főnök úrnak, akinek több állás hirdetését lehet megtalálni különböző oldalon. Ebből kifolyólag arra gondolunk hogy ez az ember egy csaló lehet! Október 31-én megyünk a munkaügyi bíróságra, remélhetőleg ott kapunk segítséget! És reméljük hogy legalább azt a pénzt megkapjuk, amit keserves munkával ledolgoztunk.