10 perc késés miatt ugrik a bónusz

Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Amennyiben jogi tanácsra, vagy segítségre van szüksége, az mhtjog@gmail.com elérhetőségen vegye fel velünk a kapcsolatot!

 

Tisztelt Munkahelyi Terror!

 

Felmerült egy ilyen munkaügyi helyzet: A munkavállaló az alacsony óradíja mellé különféle cafeteria és bónusz ígéreteket kapott, amiért persze vállalt túlórákat. Aztán becsúszott egy késés, ami miatt szerintem a cég aránytalanul sok bónuszt vont el.

 

Részletesebben: A cég felajánlotta, hogy a rendes munkabér mellé fizet napi 7000 Ft bónuszt, ha a munkavállaló elvállal négy egymást követő szombati munkavégzést. Emellett kikötötte, hogy a bónusz feltétele még az adott szombati napokat követő hétfői napon az "előírt munkarendnek megfelelő munkavégzés".

 accfa830ed551737edcc9ae472bd9378.jpg


Az emberünk megcsinálta mind a négy szombatot, de a negyedik szombat utáni hétfőn elkésett 10 percet. Digitális beléptető rendszer van, így a késésnek konkrét nyoma van. Betű szerint olvasva tehát sajnos nem teljesül a kifizetés összes feltétele. Egyelőre úgy tűnik, hogy a munkáltató mind a négy szombatra szóló bónuszt megvonja.
Átnéztük a munkaszerződést és annak összes mellékletét, de a munkarendről mindössze annyit ír, hogy heti 40 óra. Persze volt utasítás a munkakezdés idejére, de csak szóban.

 

Ami a körülményeket illeti:

  1. Ez a rövid idejű késés a napi munkarendben semmiféle fennakadást nem okozott.
  2. A munkavállaló a késést előre közölte telefonon, amikor az már nyilvánvaló volt.
  3. Ha áttekintjük az adott nap előtt és után bármely időszakot, a belépések és távozások időpontja átlagban bőven kiadja ezt a kis késést.
  4. Az így bukó bónusz a rendes havi bér 25%-a feletti összeg.

 

A kérdés: érdemes-e méltányosságot kérni, illetve (mivel borítékolni lehet a cég válaszát) létezik-e az a munkaügyi bíróság, amelyik itt a munkavállaló javára döntene?
Előre is köszönjük a válaszokat.