Megszűnik a pozícióm

Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Amennyiben jogi tanácsra, vagy segítségre van szüksége, az mhtjog@gmail.comelérhetőségen vegye fel velünk a kapcsolatot!

 

Tisztelt Munkahelyi Terror!

 

Érdeklődni szeretnék, hogy érdemes-e jogi útra terelnem Önök szerint az alábbi esetet?

 

Jelenleg 6 és fél éve dolgozom a jelenlegi munkahelyemen (multi cég), ebből több, mint 4 évet töltöttem el csoportvezetőként.

 

Több szervezeti átalakulás után a legutolsó ilyen során tavaly nyár végén a munkaköröm ugyan megmaradt, illetve kiegészült új elemekkel és feladatokkal, az átszervezés bejelentésének napján pedig konkrétan két választásom volt/lehetett: vagy elfogadom a megváltozott feltételeket és felállást vagy elköszönnek tőlem, hiszen abban az esetben "megszűnik a pozícióm" (ezt sokszor eljátszották/kijátszották másokkal is). A csapatom tagjainak sem volt más választásuk, többen azóta már vagy a cégen belül más területen vagy más cégeknél találtak maguknak új pozíciót.

 

Ezen szervezeti átalakítás során az osztályvezető hölgy alatt még két csoportot hoztak létre két csoportvezetővel és alattuk 2-3 fős csapatokkal az enyémen kívül, az én csoportomban 4-5 fő volt delegálva. A velem elvileg egyenrangú pozícióban és szinten lévő kolléganőim azonban, mint kiderült számomra más, magasabb szintű juttatásokkal és fizetéssel rendelkeznek (a különbség számottevő, minimum 20-30%-os a javukra).

 

Én az átszervezés napján sokadjára jeleztem, hogy szeretném a bérezésemet és juttatásaimat a cégünknél más területeken ugyanilyen pozíciókban lévő kollégák szintjére felhozni - de elutasítottak és választási lehetőség nem volt más, mint a fent felvázolt, hosszabb távon pedig más módon korlátoztak még amiatt, mert fel mertem emelni a szavamat (fontos, vezetőség felé történő egyeztetésekből való kizárás, a cég belső értékelésében a korábbi legmagasabb szintről a legalacsonyabb szintre való visszasorolásom, bár kimagasló eredményeket tudtunk felmutatni, mondvacsinált indokokkal csökkentett éves bónusz-kifizetés, illetve egyéb érzelmi terror, stb.)

 165175281-630x418.jpg

Cégünk egyébként nagy hangsúlyt fektet az etikus működésre, illetve az egyenlő bánásmódra, a diszkriminációmentes környezetre, de számomra többször kiderült már, hogy csupán papíron - ha érdekük úgy kívánja, akkor nem abban érdekeltek, hogy valóban be is tartsák ezeket a szabályokat.

 

Ami a dilemmám: milyen fórumon, módon lenne célszerű úgy rendeznem velük ezt a kérdést, hogy csökkentsem az esetleges retorziókat? Van rá mód, hogy a helyzet elfajulása nélkül rendezzük a kérdést vagy eleve úgy készüljek, hogy ez már eleve egy menthetetlen helyzet?

 

Ismerőseim ajánlották még az Egyenlő Bánásmód Hatóságot is, de nem tiszta számomra, hogy nekik pontosan milyen kényszerítő erejük van és mi a folyamat, ha hozzájuk fordulok esetleg?

 

Ha van más hasznos tanácsuk, azt megköszönném.

 

Amennyiben további információk és részletek szükségesek, szívesen kiegészítem a fentieket.

 

Köszönettel,