Megzsarolt és végül kirúgott

Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

 

Tisztelt Mt!

 

A következő helyzettel kapcsolatban szeretnek tanácsokat kérni. 2015.november óta gyesen vagyok, de tanárként alkalmazásban álltam. Időközben januárban messzebbre költöztünk, ahol kaptam is állásajánlatot, így a másik munkahelyemen probléma nélkül fel is mondtam, nagyon megértőek és segítőkészek voltak.

 

Ezen az új munkahelyen csak négy órában voltam bejelentve, mivel ötöt dolgoztam le, nem akartam ezen problémázni, ahogy azon sem, hogy mindig kimagyarázta a főnök, miért nem volt ideje megcsinálni a munkaszerződésemet. A munka nagyon kellett, kislányomat egyedül nevelem, nem igazan akartam kötekedni. A munkaidő 8-13 volt, családi állapotunk miatt is vállaltam ilyen munkát, senkim nincs, nem áll módomban sajnos 4-ig sem munkában lenni, mert nem érek oda a gyerekért. Szóval egy hónap próbaidő után közölte velem a főnök, hogy akkor határozatlan szerződéssel felvesz és tényleg hosszú távon számít rám, megkér, ha eddig nem mondtam fel az előző helyen, tegyem meg. Ez ugye így is történt.

 how-to-convince-your-boss-when-he-is-angry.jpg

Munkaszerződést nem láttam hónapokig, fizetést kézbe adta. Május 12-én délben ordítozva közölte velem, ha nem maradok bent aznap a munkaidőmön túl fél ötig, másnap ne is menjek. Közöltem, hogy csak háromig tudok maradni, de másnap is szívesen maradok fel négyig maximum. Így is volt, háromig maradtam. Másnap ugyanúgy munkába álltam, mire a nap felénél kezembe nyomott egy köteg papírt. Egy fegyelmi papírt 12-i dátummal, mely szerint megszegtem a munkaszerződésem azon pontját, hogy rendkívüli munkavégzésre kötelezhet bármikor. Kérdeztem, hogy szeghettem ezt meg, ha nem is írtam alá ilyen, meg semmilyen munkaszerződést? Erre elrohant és öt percen belül hozott egy össze - vissza munkaszerződést, amibe ez a pont bele volt szerkesztve. Természetesen nem írtam alá. Erre kezembe nyomta szintén 12-i dátummal keltezve a rendes felmondásomat, hat hónapos próbaidő alatt. Ezt sem voltam hajlandó aláírni.

 

A fegyelmi papíron továbbá az alt, hogy a munkaszerződés újabb megszegésével felmond. Kérdeztem én, hogy tudtam aznap újra szerinte megszegni, ha nem is voltam ott? Ez törvényes?? Rángatta a vállát, hogy őt ez nem érdekli, mert úgyis kirúg. Nincs követelésem felé, mert a fizetésemet, szabadság pénzt megvártam erőszakkal, csak elvből szeretném ezt úgymond megtorolni, mert sajnos nem én vagyok az első, mint utólag megtudtam, akit így bepalizott. Hirdetést a pozíciómra még 12-én feladta, mikor még alá sem írtam semmit, és már 13-án betöltötte, holott június 12-ig ledolgozhatnám tudtommal a felmondási időt. Nem akarom ezt a gerinctelen viselkedést ennyiben hagyni, kerüljön bármibe.

 

Olyan hozzászólásokat nem kérek, hogy miért voltam ilyen naiv stb. Mint mondottam, nem volt nagyon mozgásterem, kellett azonnal a munka, ezt is használta ki szerintem. Köszönöm a tanácsokat előre is!

 

Amennyiben jogi tanácsra, vagy segítségre van szüksége, az mhtjog@gmail.com elérhetőségen vegye fel velünk a kapcsolatot!