Nincs szabadság és pihenő, csak állandó munka

Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Tisztelt MT blog!

 

Egy szállodában dolgozok. nem nagy cég, de nem is kicsi, 40 embert foglalkoztat. Ismert hely, négy csillag superior fine dining étteremmel. A dolgozókra itt az ügyvezető igazgató által kialakított sajátságos szabályok érvényesek, amikről (szerintem) a tulajdonosok sem tudnak.

 

A helyzet a következő: a dolgozóknak minden hónapban 176 órát kell ledolgozniuk, e felett van túlóra. aki kevesebbet dolgozik, az a minuszóráját csúsztatja tovább. nincs szabadnap, piros napos ünnep vagy szabadság. Éves szinten 12x176= 2112 órát kell dolgoznunk. Ez 2016-ban 2040 óra lenne hivatalosan tehát 72 órával, vagyis 9 egész nappal többet kell dolgozni. Ha hozzáveszem a ki nem adott szabadságokat, akkor 12 helyett, 13 és fél hónapot dolgozik mindenki alapesetben. Aki ennél többet, annak persze kifizetik a túlórát.

 

De miért is megy ebbe bele negyven ember? Állásinterjún a főnök negédes és bájos, ajánl egy jó fizetést, pl a felszolgálóknak 160 ezer forintot nettóban. Aztán, amikor alá akarja írni valaki a munkaszerződést, ott a bruttó ennyi. Miért? A különbözetet kp.ban kapjuk. Ok, örül az ember, kap értelmes fizut, végülis a bruttó mindegy. Na de a fekete leves a kp fizu osztásnál ér: eléd tolják a jelenlétidet - nem azt, amit egész hónapban írtál, hanem egy megszerkesztettet, benne kiadott szabadságokkal, hétvégékkel stb. - és csak akkor kapod meg a fizud, ha aláírtad. Persze hogy aláírod!

 photodune-439503-exhausted-business-man-m.jpg

 

  1. Mindenki aláírja.

 

  1. Az utalással kapott összeg - saccperkb 90e Ft - nem elég semmire, kell neked a plusz hetven rugó. mit tudsz tenni?

 

 

Aláírod a fiktív jelenlétit, felmarkolod a plusz zsét, meghallgatod mennyi plusz vagy minuszórád volt a hónapban és mész vissza robotolni. ezt általában max két évig bírják az emberek, aztán tovább állnak, mint ahogy én is tettem.

 

Az lenne a kérdésem, hogy van e bármilyen eszköz a kezemben, hogy feladjam a céget? Hogy kifizessék a ki nem adott szabadságaimat? Hogy az ottmaradottaknak valamivel jobb legyen a helyzetük? Vagy azzal, hogy aláírtam a nem valós jelenlétit, én is bűnrészes lettem? De hát zsaroltak, különben nem kaptam volna meg a fizumat.

 

Ott azt mondják, mindenhol ez megy. Tényleg mindenhol ez megy?

 

Sajnálom, mert amúgy szerettem a helyet, jó volt a munka (bár nagyon sok), jó volt a társaság, "nagy" emberekkel (politikusok) is találkozhattunk. jó lett volna maradni, de így nem bírtam tovább. Vissza is vennének, mennék is vissza, de amíg nem változik valami, addig nem megyek. Szabadság nélkül nem lehet dolgozni!

 

Köszönettel,

Rokker Zsolti

 

Amennyiben jogi tanácsra, vagy segítségre van szüksége, az mhtjog@gmail.com elérhetőségen vegye fel velünk a kapcsolatot!