"Legyél te a Wall Street Farkasa"

Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre

 

Tisztelt Munkahelyi Terror,

Egy olyan cégről írnék, amelynél a következő karrierlehetőség áll a rendelkezésre:(a linket benne hagyhatjátok és cenzúrázhatjátok is, tegyetek belátásotok szerint). Az álláshirdetés szövege pedig a következő:

"Minden nap figyelned kell a híreket, hogy elegendő információval rendelkezz és naprakész légy. Beszélgess ezekről a befektető jelöltekkel, arról hogy nekik milyen elvárásaik vannak egy jó befektetéssel kapcsolatban. Mond el hogyan lehet kezelni a kockázatot. Segíts a számlanyitásban, hívd meg őket előadásra, oktatásra."

Nos, ez a része a marketing. És most jöjjön a kegyetlen valóság. Behívnak interjúra egy valóban exkluzív irodába az Árpád-híd közelében. Ez az egyetlen része igaz a hirdetésnek. Elbeszélgetnek és elmondják, hogy egy egy hetes rövid oktatáson kell részt venned és ha megfelelsz, akkor kapsz alapfizetést, ami önmagában kiemelkedő 160 nettó és a jutalékrendszert is elmondják nagyvonalakban, hogy 1-2-3 milliót is lehet keresni és említenek olyan embereket, akik ezt pár hónapon belül teljesítették. Egy szóval mézesmadzag van a javából. Az oktatás ingyenes, tehát elmegy az ember fia "Mit veszíthetek?" alapon. Főleg ha értékesítői vénával rendelkezik és kellően motivált. Hiszen ilyen embereket keresnek.

Nos, az oktatás úgy kezdődik, hogy beültök egy kb. 20-30 fős terembe, bejön egy menedzser és projektorral levetítenek egy Power Point prezentációt a tőzsdei alapfogalmakról, grafikonok, trendvonalak, ilyen alap dolgok, amiket még a 8 általánost végzett Mari néni is be tud vágni, ha kellően motivált, szóval olyan messze van még egy Bachelor Degree-vel megszerezhető pénzügyi tananyagtól is, mint Makó Jeruzsálemtől. Már itt kezd gyanús lenni a dolog. Ja, jegyzetelni kell, emailen nem küldik át a prezentációt, mert az sokkal egyszerűbb lenne, de hát ezt betudja az ember tipikus magyar szokásnak. Másnap vizsga, ahol 80% felett kell teljesíteni, utána kommunikációs tréning (ennek abszurditására majd visszautalok a végén). A másnap vizsgával kezdődik, amiben olyan nehéz kérdések vannak, minthogy a részvény vajon tulajdonviszonyt vagy részvétet megtestesítő értékpapír-e, vagy hogy az index az autó irányjelzője vagy tőzsdén kereskedett papírok értékét összefoglaló mutatószám. (remélem ezzel nem szivárogtattam ki a top secret vizsgakérdéseket, ezzel eme nagyérdemű cég jövőbeli alkalmazottainak a felhígulását eredményezve).

wolf.jpg

Aki megfelelt (azonnal ki is javítja a vizsgalapokat a menedzser), az marad, aki nem (az az egy-két Humor Herold) pedig hazamegy. Utána levetítenek a levizsgázottaknak egy kommunikációs prezentációt, szintén jegyzetelni kell. Ebből nem írok példákat mert itt már komoly sales praktikákat osztanak meg a leendő alkalmazottakkal. Ezt követően kiosztják a hideghívásos lapot és egy kifogáskezelést. Elpróbálnak párszor a menedzserrel, majd jön az éles telefonálás. A helyiség, ahol a telefonálás zajlik úgy néz ki, hogy vannak asztalok, forgószékek és mindenkinek egy-egy 3000 Ft-os nyomógombos telefon. Kapnak egy listát telefonszámokkal és nevekkel és ezeket kell hívogatni, majd egy másik lapra felírni róla információkat. Emlékeztek még az álláshirdetés szövegére és a mézesmadzagra? Nos, ha úgy hirdetnék a munkát, mint callcenteres munka, akkor semmi probléma nem lenne vele. De itt nem csak úgy hirdetik, de végig úgy is állítják be, mintha neked milliomos befektetőjelöltekkel kellene majd tárgyalnod, majd a kapott listán bejelentkezik idősebb Gipsz Jakabné Pusztamérgesről, akinek elmondod a dumát, hogy nem-e szeretne milliárdos lenni.

És ezek után még beszélgess vele (mert az szigorúan fontos, egyik nap egy srácot ennek hiánya miatt küldtek el, hogy nem szerzett az ügyfélről elegendő információt), már ha nem csapta rád addig a kagylót és az email címét is megadta, amire tájékoztató anyagot kell küldeni. Amit általában el sem küldünk, ugyanis a lényeg (hú, mégsem bírom ki top secret sales praktikák kiszivárogtatása nélkül) a bizalomépítés és információszerzés. Végezetül, munkaszerződés nincs, csak oktatási szerződés, tehát az újonnan toborzott embereket 3 napig ingyen dolgoztatják, aki nagyon lelkes és nagyon jó azt talán megtartják, de annak nem érdeke beszélni a folyamatosan castingolt újoncoknak, mert félti a munkahelyét ahol a szeme előtt lebeg a dollárjel, hogy egyszer majd ő is 2-3 milliót fog egy hónapban hazavinni. Meg egy ilyen munkahelyen egyébként is egymás konkurensei vagyunk és a papírra nyomtatott névlista (semmilyen adatbázis nincs, legalábbis nyilvános az nem és a nyomógombos kiselejtezett telefon sem hiszem, hogy vállalati policy alapján szűrne számokat. Így egy-egy embert ténylegesen zaklathatnak, mert nem tudja az egyik kolléga hívta-e már azt a számot a másik, illetve ha hívta is egy bizonyos idő után próbálkoznak vele újra és újra, mert ha az egyiknek nem sikerült, akkor lehet, hogy a másik stílusa szimpatikusabb lesz neki és annak már sikerül rávennie a tőzsdézésre.

Az különösen tetszett, hogy a meetingeken (amiből naponta van kettő kisebb az irodában és hetente kettő nagymeeting) gyakran elmondják, hogy ne higgyétek el a "Nincs pénzem" dumát mert az emberek hazudnak meg a magyaroknak van pénze. És ami a legszomorúbb, hogy ezt az ottani pénzmotivált emberek mind el is hiszik, mert időnként "close"-ol (ők ezt a szót használják arra, hogy valaki számlát nyit és pénzt küld rá) valaki egy nagyobb összeget. A szervezet legalitásába nem mennék bele, mert nem vagyok jogász, de abból kiindulva, hogy mennyire képzettek a kollégák, akik tudják, hogy a részvény nem fejez ki részvétet és az index sem autós irányjelző (legalábbis gazdasági terminológiában), nem igazán feltételezem, hogy tuti üzlet lenne a sok "befektetőjelöltnek", akik ugyanúgy az egyszerű polgárság köreiből kerülnek ki a telefonos lista alapján, mint a néhai Questor esetében.

És bár elmondják a meetingeken, hogy komoly összeg (25-50-100 ezer euró) alatt ne foglalkozzunk az ügyféllel, a szolgáltatáson élő kereskedési számlát már 100 eurótól lehet nyitni. Szerintetek melyik újonc fogja ezt visszautasítani, főleg ha már hónap vége közeleg és nem hozott még be ügyfelet. Örül, hogy ennyivel is megtoldja a 160 ezres fizetését, ami egyébként 120 bejelentett és 40 ezer a borítékban.

u.i.: Aki közvetítőn keresztül, például Bróker Akadémia jelentkezik az állásra, az még jobban pofára esik, ugyanis ott még legombolnak róla valami komolyabb összeget az amúgy semmit sem érő tanfolyamra. Néhány újonc is ilyeneken keresztül érkezett és ők még nagyobbat szívtak mint jómagam, akinek legalább ingyen, 3 napi munkájába került a tanulópénz. Ennyi lenne a történetem, ha csak egy ember is megússza a tortúrát, amin én keresztül mentem, már megérte megírnom.

(Nevem elhallgatását kérném)

Hirdess a Munkahelyi Terror blogon és 1 HÓNAPOT AJÁNDÉKBA ADUNK. A részletekért KATTINTS!