Undorral járunk be dolgozni

Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre

Üdv mindenkinek!

Munkahelyi problémákról szeretnék szót ejteni, van nem is kevés. Egy Tamási nevezetű városban dolgozok egy autóipari cégnél ahol alumínium csövek gyártásával foglalkozunk, de attól hogy autóipar ez nagyon messze van a normális munkahelytől! Kezdem a legelején a fizetéssel

1, Fizetés:

A fizetésünk nagyrésze bónuszból áll, amit elvesz 2 nap táppénz után (bizonyos esetekben a szabadság alatt is) A fizetés úgy lett kialakítva, hogy a mindenkori minimálbérre (800Ft/óra bruttó) lettünk bejelentve. Innentől kezdve jön a bónusz rendszer, ami a következőképpen alakul.

Az első három hónapban csak a minimálbér jár, ami 3 műszakra 95e Ft-ra jön ki. A próbaidő után pedig erre bónuszként rátesznek +70Ft-ot bruttóban. Tehát a fizetés az 800+70 és mivel fent írtam, a bónuszt, azaz a 70 Ft-ot elveheti bármikor.

A második bérkategória a 800+180 Ft amit szintén elvehet, de erre a sori dolgozók nem jogosultak. 

Innentől kezdve jön a lényeg, a legalsóbb főnöki pozíció is sokszorosa egy sori dolgozó bérének. A csoportvezetőink kb 400-450e Ft-ot keresnek egy hónap alatt (igaz ebbe van túlóra is, de akkor is miért kaphat egy iskolai végzettséget nem igénylő vezetői beosztásra valaki háromszor annyi fizetést, mint egy sori dolgozó? Ezek a kategóriák hogy jönnek ki? Bárhol ahol dolgoztam, a csoportvezető vagy sorvezető maximum 60e Ft-al kapott többet, itt meg rengeteggel. Nem sajnálom a pénzt tőlük, mindenki megérdemelne ennyi fizetést, de akkor a dolgozók bérét is igazítsák ki hozzá. Nevetséges ekkora különbség,  egy diplomás ember nem keres ennyit, aki viszont meg is dolgozott érte nem csak haveri alapon jutott oda, avagy szerencséje lett volna.

paff_121516_angerdisgustmorality-609x419.jpg

2,  Kivételezés:

Sajnos a munkahelyemet nem kerülte el a kivételezés, de itt mesterfokon működik!

Minden főnöki, gépbeállító vagy más munkakört a haverok töltik be. Egy rendes sori vagy egy gépnél dolgozó operátort soha sem töltheti be az, aki nem gyerekkori cimborája a műszakvezetőnek vagy csoportvezetőnek. Kivételezés még ott is folytatódik, hogy például én nem mehetek oda beszélgetni senkihez se (ha épp nincs dolgom sem), de viszont ezt a vezetőség haverjainak szabad. Oda mehetnek beszélgetni bárkihez, telefonozhatnak és nevethetnek egész nap, ha ezt mi tesszük meg akkor már "menj a helyedre" mondatot kapjuk meg. Bizonyos emberek nem is dolgozhatnak együtt, mert jól érzik magukat holott a normájuk is meg szokott lenni. 

Innentől kezdve tőlem miért várják el hogy teljesítsek? Ha nem objektíven döntenek az előléptetésekről hanem mondjuk haveri alapon, akkor igazából nem is érdekel az egész. Apátia és demotiváció lesz úrra rajtunk, illetve van is. Undorral járunk nagyon sokan be dolgozni...

4, Selejtek:

Ez az első olyan gyár, ahol még az Önhibámon kívüli selejtet is le kell dolgozni. A gépnél dolgozóknak még rosszabb, hisz nekik ugyan úgy le kell gyártani azt a mennyiséget, amelyet kidobott. Ezzel az a gond, hogy neki a selejt is időbe tellett. Tehát időre vetítve ők többet dolgoznak mint 8 óra, hisz a norma arra szól. Egyáltalán minek kell ledolgozni? Soha még egy ilyen hely nincs, ahol ilyen rendszer működik!

A legfelsőbb vezetőség,

Nem kívánok senkit névvel illetni, de a kihelyezett vezetőnk egy érzéketlen valami, soha egy mosolyt nem látni az arcán, 3 hónaponta normát emel és folyton csak lecseszi az embereket, holott ennyi pénzért örüljön annak a 80%-os normának amiket lehoznak az egész gyárra vetítve! Nagyon rossz dolog, hogy ilyen szemét alak a legfelsőbb vezetőnk! 

Sajnos az egész munkahelyre rányomja a bélyegét, soha se áll ki mellettünk. Ő miatta aztán a céges kultúra pusztító, a munkahelyi légkör meg nyomasztó. Ő a felelős leginkább a rossz légkör miatt! Sajnos egy rossz vezető tönkre tud tenni egy egész gyárat is. Szokták mondani, a szar lefele ömlik és ez így van.

Vissza él a kiszolgáltatott helyzettel is, hisz erre nincs sok munkahely sem.

Órákig gépelhetnék az itteni dolgokról meg hogy mivel szívtatnak itt, arról is beszélhetnék még hogy az ember soha se nyugodt, mert mindig figyeli valaki, így aztán a stressz és a nyugtalanság már szinte állapotnak nevezhető.

Köszönöm a lehetőséget!

 Hirdess a Munkahelyi Terror blogon és 1 HÓNAPOT AJÁNDÉKBA ADUNK. A részletekért KATTINTS!