Csicskáztatták a közmunkán

Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre

Tisztelt Munkahelyi Terror!

A saját esetemet szeretném megosztani. 3,5 évig egyedül éltem a beteg, fogyatékkal rendelkező gyermekemmel egy békés-megyei faluban, és sajnos én sem vagyok teljesen mentálisan egészséges. Az élettársammal nem sikerült a kapcsolatom, és egyedül maradtam. Így fokozottan rá voltam utalva a pénzre. 

3 évig dolgoztam közmunkán. Ott az első perctől kezdve nem tetszettem a társaságnak és a bolondot látták bennem. Nagyon durván, félelemkeltően, agresszíven, dirigálósan beszéltek velem és a főnök nekik adott sokszor igazat. Sokszor az olyan tulajdonságaim miatt ordítottak velem, amiről nem tehetek, pl. lassú vagyok (gyógyszerektől). A kívülállók, akik nem munkatársaim, azok nekem adtak igazat. Több személyes, meg fiús munkát végeztettek velem, és ha nemet akartam mondani, akkor az a munka megtagadásának minősült.

kozmunka.jpg

Az is, ha nem hagytam magam csicskáztatni. Ha kiálltam magamért, annak negatív következménye volt. Mint ha kényszerítve lennék, hogy csicska legyek. Előfordult többször, mikor segítséget igénylő munkát kellett végeznem egyedül pl. újsággal (ami leborulni készült) talicskát kellett bevinnem a gyülekező helyre vagy mindenki szerszámát nekem kellett rendszeresen hozni-vinni.

Amennyiben egyedül nem akartam elvégezni, egyből felelősségre vontak. Rendszeresen nekem kellett vinni mindenki szerszámát, és ha nem tettem meg, akkor engem vontak felelősségre. Egy titkárnő többször gyanúsított, hogy nem vagyok a helyemen, mikor ott voltam, meg elkéredzkedtem valahova és utólag állította, hogy nem engedtek el és ez rendszeres volt.

Az igazolatlan napot is beírták, mikor kértem szabit. Volt, mikor zaklatott állapotban mentem vidékre az iskolába, a gyerekért a történtek miatt (nem tudtam hazaugrani, átöltözni, mert pont akkor hagyták ott a cuccot, hátráltattak pont olyankor) amit az iskolából jeleztek a családsegítőnek.

Direkt a zaklató, kötekedő társammal raktak össze mindig, aki kellemetlenkedett. Végül egyik pillanatról a másikra felmondtam. Ilyen helyzetben, mikor a bántó, csicskáztató kollégákat védi a főnök, olyankor, hogy állhat ki magáért az ember?

Végül visszaköltöztem a szülővárosomba. Megpróbáltam magam leszázalékoltatni, ami elsőre sikerült. Most 9. hónapja egy rehabmunkahelyen dolgozok. Eddig itt nincs gond.