Játék a bérekkel?

Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre

Kedves Munkahelyi Terror,

Az alábbi tapasztalatomat szeretném megosztani, a végkifejlet még várat magára mert még nincs lezárva az ügy.

Közgazdász végzettséggel és pár év külföldi munkatapasztalat után most már négy éve dolgozom egy nem rossz multinál (SSC) Budapesten. Viszonylag hamar juniorból senior, aztán project lead lettem, most, hogy  a projektnek vége lassan amit vezettem új munkakör után kell néznem. Jelentkeztem is egy szimpatikus álláshirdetésre cégen belül ahova egy több körös interjú és tesztek után végül pozitív visszajelzést kaptam és engem akarnak a munkára.

Egyszer már volt egy viszonylag kellemetlen tapasztalatom ugyanennél a cégnél egy hasonló váltás alkalmával a bért illetően, tehát jobbnak láttam elébe menni a dolognak és már az első körben rá mertem kérdezni a fizetésre. Mindenkinek látni kéne azt a döbbenetet és felháborodást amit a kérdés kiváltott, állítólag nem voltam elég professzionális mert ezt nem illik megkérdezni ilyen korán..

berfeszultseg.jpg

Gondoltam sebaj, majd a következő alkalommal ha lesz egyáltalán. Volt, megint rákérdeztem és azt a választ kaptam, hogy ez még mindig korai és majd utána néznek. Alakultak a dolgok és többször írásban is (email, Skype) rákérdeztem, hogy mivel kalkulálhatok, kerülték a válaszadást, többször a HR-re fogták, hogy nem tudnak segíteni, valamikor egész egyszerűen nem válaszoltak. Időközben egy másik vonalon is elkezdtem akcióba lépni, egy nagyon jó ismerősöm dolgozik a HR-en a cégnél akitől megkérdeztem milyen ajánlatra lehet számítani. Ő mondott egy nem túl rossz összeget amit elfogadhatónak találtam.

Ezután jött a fekete leves. Skypeon rám írt a mostani managerem, hogy adjam meg neki a jelenlegi bruttó fizetésem összegét. Én ezt meg is tettem, meg is lett az eredménye.

Kiegészítésnek annyit, hogy ez egy, Budapesten 1000 fő felett foglalkoztató cég ahol rengeteg különböző szervezeti egység, department van és a bérek között jelentős eltérések lehetnek hasonló besorolású pozíciók esetében is. Én egy kevésbé 'elismert' szervezeti egység tagjaként dolgoztam (ez azt jelenti, hogy nem marketing vagy finance például ahol vastagabban fog a toll..), viszont az új pozíció egy 'menő' részleghez tartozik, ezért is érthető, amikor a HR-es ismerősöm egy jóval nagyobb összeget említett várható bérnek (kb 30%-kal magasabbat, a munkakör besorolása (grade) pedig ugyanaz). Ezt követően pár napon belül megjött a szerződés tervezet egy 3%-os emeléssel ami kiábrándító, elkeserítő, dühítő és felháborító.

Ez az összeg azért ennyi, mert a mostani pozíciómban a cégen belül a viszonylag rosszul keresők közé tartozom. Tudom, hogy ha külsősként jelentkeznék a céghez akkor ez minimum 20%-kal több lenne (ahogy a HR-es ismerősöm is említette). Ezt érdemli az ember ezek szerint 4 év kemény munka után.

Az ajánlatot egyelőre nem fogadtam el, kértem az új managert, hogy beszéljük erről mert számomra ez nem elfogadható, azóta nem reagált.

Szeretnék véleményt kérni, hogy ez munkajogi szempontból elfogadható-e egyáltalán? Illetve, hogy más is találkozott már hasonló esettel és bármilyen jó tanács, ötlet, stb. van-e esetleg bárkinek? A legnagyobb baj az, hogy ha nemet mondok akkor aláírtam gyakorlatilag a halálos ítéletemet a cégnél és akadályozni fogják a tovább lépésemet bármilyen irányban (ahogy másokkal is tették sajnos korábban, de ez egy másik bejegyzést érdemelne..).

Üdv,