Nem alázkodom meg

Következzen B.O.T. levele, amely a munka világának szinte minden részletét érinti.

Tisztelt Munkahelyi Terror!

 

Remek az oldal! Csak gratulálni tudok!

 

Nevem kiadása nélkül felajánlom történetem, ha érdemesnek tartják a közlésre. Több témát is érintenék. Rólam: pesti, középkorú, családos hölgy, középfokú végzettséggel. Kérem B.O.T. monogrammal lássák el a sorokat, ha megosztanák a többiekkel. Köszönöm.


1., munkaviszony, tapasztalat

 

18 éves korom óta dolgozom. 22 éve kezdtem. Dolgoztam sok területen. Közben férjhez mentem, született egy fiunk. Szakmát tanultam. Eleinte 1 héten belül találtam munkát. Nem számított a beosztás ( 2 műszak, 24-48, hétvége ). 3 helyre hívtak vissza, 2 helyen ismerős segített.

 

Fiam születése után már nehezebb volt a helyzet. Meghallották, hogy kicsi a gyerek, be sem hívtak. Volt ahol alá akartak íratni egy nyilatkozatot, hogy szabadságot és betegállományt NEM veszek igénybe a gyerek miatt!! (állami pénzintézet). Pár évem „kiesett”, mert nem jelentettek be, de legalább tudtam dolgozni és pénzt keresni. Nem volt nagyszülő aki segített volna, tehát 8-4ig munka jött csak szóba. Túléltük.

 

Jó néhány éve megtaláltam a hivatásom, ami a szakmám is volt. Elindultak felfelé a dolgok. Gyerek már önjáró, jöhet a karrier! Most ennek is vége. Remélem átmenetileg.

 

Jelenleg aktív álláskereső vagyok, már 1 éve. Túl vagyok a 300 email -on beadott pályázaton. 12 helyről hívtak vissza. Kb 20 választ kaptam, ami elutasító volt. A többi még csak nem is reagált!! Vagy alul- vagy túl képzett vagyok. 4 különböző önéletrajzom van, attól függ, milyen a munkakör. Eladó, asszisztens, irodavezető, sofőr, takarítás…. Csak azt ne mondja valaki, hogy válogatok. Igaz semmi erotikus, ingatlan vagy hitel közvetítés, éjszakai vagy MLM munka. Vagy Mégis válogatok??

 

Csak a kitartásomnak, a párom és fiam támogatásának köszönhetem, hogy még bírom lelkileg!! A tartalékunk fogy de nincs adósságunk.

 

Már elmúltam 25, nem beszélek 3 nyelvet, és nem vagyok bombázó. „Csak” csinos, tapasztalt, kitartó, emberséges, családcentrikus és türelmes. Manapság ez nem kell.

 

A folyamatos önképzésről: szakmát család és munka mellett szereztem. Jogosítványt hasonló módon. Nem volt ingyenes !Később, ha volt pénz – napi 10-12 óra munka mellett – idő nem volt a tanulásra. Van háztartás és gyerek is. OK, tanulok. Mi a garancia arra, hogy a 4-5 éves felsőoktatás után lesz még kereslet arra a területre.? 10 olyan számítógépes programot is megtanulhatnék, ami most „menő”. Hátha pont az kell. És ha egy 11. ? Persze nyelvet is lehet tanulni. Idő – pénz. Kérdezem : Magyarországon miért is nem lehet lassan magyar nyelven állást találni? A munkáltató a tolmács – fordító állást beépíti az asszisztensi ( recepciós, adminisztrátor..) munkakörbe. 3 nyelvet aktívan beszélő ismerősömet az orosz tudása miatt vették fel. 1 év alatt 1 db telefonbeszélgetése volt ( megérkezett a fax ? ). Azon siránkozik, hogy nem tudja gyakorolni a nyelveket. Ez rosszabb mint az orosz, amikor tanulni kellett. Akkor CSAK tanították. Ma – ha dolgozni akarsz, legalább egy, de inkább két idegen nyelvet kell beszélni. Persze fizetni is, hogy megtanuld.! Köztudott ráadásul, hogy a nyelvképzés – sajnos – még csak elenyésző mértékben megfelelő. Számos cikk a neten!

 

2., elbocsátás:

 

Már egy éve dolgoztam egy KFT- nél mint ügyvezető. A veszteséges cég elindult felfelé, már látszott a munkám eredménye!

 

Egyik reggel behívott a tulajdonos és közölte, hogy bár a munkámmal semmi baj, de ki vagyok rúgva! A kollégák nem jönnek ki velem. –mondta Ő.

( a komplett családja ott dolgozott – apuci, tesó, sógornő, sógor és telekszomszéd) Konkrét és főleg korrekt indokot nem tudott mondani!!

Ismertem a tulajdonos emberi vonásait, tudtam, nincs választásom. Tisztázni akartam a kollégákkal az általuk felhozott sérelmeket, de ezt MEGTILTOTTA a tulaj!

 

Nem volt felmondási idő, a felmondási papíron közös megegyezés szerepelt, az időarányos szabadságot kaptam meg, a bejelentett bérrel! Megtehette, mert én még emberből vagyok és nem pereskedek, amivel tisztában volt!

Ennyit a fer hozzáállásról! Azóta a cég eltűnt a piacról.

 

3., jogos juttatás ( beteg állomány, szabi, munkaidő)

 

Sokan ismerik a vállalkozói szféra kiskapuit. Valamit valamiért – mondhatják.

Megtörtént :

 

* az előírt szabadság helyett egységesen minden dolgozó ugyanannyi X napot kapott. Én évi 7 napot vesztettem. Sem kiadva, sem kifizetve nem lett!
* Műtét után a 2 hét betegácsit átírták szabadságra, mert akkor volt épp az aktuális leállás a cégnél.
* Napi 10 órát dolgoztam, de a telefon még este 9-kor és hétvégén is csöngött. A munkaadó szerint ez belefér a fizetésbe. ??
* Nem is volt fizetett szabi vagy betegácsi - ha nincs bejelentve az ember

 

4., Az Ember

 

Az évek során változtak az igények, lehetőségek, érték rendek. Ma a családom az első. A napi 10-12 órás munkára kis híján ráment a házasságom és az egészségem.

 

Tisztelt munkaadók. Számomra már NINCS az a pozitív egész szám, amiért feláldoznám a házasságom és a gyermekemmel tölthető időt és az egészségem.

 

Szeretek dolgozni, korrekt feltételekkel, emberi körülmények között, megbecsülve.

Olvasva a hirdetéseket

 

* vagy felháborodok, mert az obszcén jelző is kevés néhány „asszisztensi” hirdetésre
* vagy elkeseredek, mert értéktelennek érzem magam 3 nyelvismeret és 2 diploma nélkül
* vagy tudomásul veszem, hogy a korom annyi, ami már hátráltató tényező.

 

Nehezen találok így munkát? Lehet! De tisztában vagyok az értékeimmel és nem alázkodom meg ! Tisztelem a másik embert kortól, nemtől, beosztástól függetlenül.

 

Egyszer a Béke Szálloda House Keeping vezetője ( Kati, aki a mai napig példaképem ) mondta: „a szálloda megítélése azokon a dolgozókon múlik, akikkel a vendég találkozik. Pincér, szobalány……” A sok szorgos hangya nélkül az igazgatóknak sem lenne állása. Ez a fajta szemlélet kevés helyen található meg. Pedig talán a hangyácskáknak ennyi is sokat jelentene.

 

Most hirtelen ennyit osztanék meg Veletek- Önökkel. Részben az olvasottak motiváltak, részben indulat, amit a kialakult helyzet iránt érzek.

 

További sikeres munkát kívánok, és több sikert az álláskeresőknek.

Továbbra is várjuk a leveleket a munkahelyiterror@gmail.com címre! Az érdekesebb kommentekből is szemezgetünk. A levelek semmiféle cenzúrán, vagy kontrollon nem esnek át, a helyesírási hibákat sem javítjuk, ezért tessék odafigyelni

Munkajoggal kapcsolatos kérdéseket a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre várja Erynnis.

Mindenkit arra szeretnénk buzdítani, hogy bátran írja le a cég (vállalat, stb.) nevét, ahol visszaélésekkel, diszkriminációval, és egyéb jellegű munkahelyi terrorral találkozik !!! Természetesen nem kötelező, de nagyon örülnénk neki.