Nem engednek pihenni

Olvasónk nem kapja meg a szabadságát, ezért nyaralni sem tud elmenni.

 

Tisztelt Erynnis!

Egy elég szomorú dologgal kapcsolatban szeretnék útmutattást kapni,és a segítségedet kérni!

A munkahelyemen augusztusban szokott lenni a "leállás",amikor is az emberek a jól megérdemelt szabadságukat tölthetik.Ez évben is ugyanígy bejelentették a leállás időszakát,és jó magam és sok másik kollégám erre az idő intervallumra időzítette a nyaralást.

Ezután robbant a hír,a minap,hogy a mi egységünknek mégsem lesz leállás,a többi gyáregységgel ellentétben,és hiába akartam kiíratni a szabadságomat,nem voltak hajlandóak kiadni,pedig még 19napom van(összesen 21nap az éves szabim),amit kivehetnék,el vagyok keseredve,mert a nyaralást még májusban elrendeztem,már ekkor lefoglaltattam a szállást,s még a foglalót is befizettem már jó régen,és most úgy néz ki,hogy vesztek mindent?

Le szeretném tölteni a jól megérdemelt pihenésemet,csak azt nem tudom,h van e jogom és lehetőségem így rá?????
Előre is köszönöm a válaszát!
Minden jót kívánok!

Szia!

Alapvetően a szabadságoddal a munkáltató rendelkezik, tehát ő határozza meg, hogy mikor mehetsz el szabira. A szabadságod egynegyedét azonban a te kérésednek megfelelően köteles kiadni, az erre vonatkozó igényedet a szabadság kezdete előtt legalább 15 nappal kell jelezned a munkáltatód felé.

Ezek figyelembevételével tudod kikérni a szabadságodat, ha betartod a határidőt és a szabadság egynegyedével akarsz rendelkezni, akkor a munkáltató nem tagadhatja meg a kiadását (egyébként igen, a szabadság kiadása elsődlegesen a munkáltató joga).


Üdvözlettel: Erynnis