"Ne ugass"

Erynnis végre ismét köztünk, ennek örömére ismét munkajogos napot tartunk. Olvasónkat kipécézte magának egyik kollégája, folyamatosan piszkálja beszédhibája miatt, lopással is meggyanúsította.

Despi

Szia Erynnis!

A neten kerestem a témába vágó írásokat, így találtam az oldaladra.
Még csak alig 5 hete kezdtem ismét Magyarországon dolgozni, de a munkahelyemen már előre jelezték, hogy van egy kolléga, aki szeret mindenkit "kóstolgatni". Esetében ez annyit jelent, hogy mindenkivel primitív módon beszél, a 20 évvel idősebb recepciós nőt lekiabálja, na és engem is kipécézett.

Kb. 15 évvel vagyok nála idősebb, ami vagy számít vagy nem.
Az első naptól fogva folyamatosan tesz megjegyzéseket, pl az egyik első beszólásával a beszédhibámat pécézte ki. (Gondjaim vannak az "r" betű kiejtésével.)

Aztán tett olyan megjegyzést, hogy majd kiutálnak engem is, mint a többieket, akik azon a részen dolgoztak, ahol én.
De ma telt be a bili. Eddig nem szóltam neki vissza, de ma már keményen, miután szinte meggyanúsított mások előtt, hogy a raktárból eltűnnek dolgok.. Végül azzal akarta lezárni, hogy - szó szerint idézem - "Ne ugass!".

Innentől kezdve már én osztottam. Heteken át tűrtem a froclizásait.
Erre ő mit tett? "Sírva" panaszkodott a cég tulajdonosának, hogy én nem vagyok normális és ehhez hasonlók, de nem hallottam mindent.
Nem sokkal ezután engem hazaküldtek, nehogy ütésváltás legyen a vége.
A fizetésemet nem vonják meg és holnap szerencsére mehetek vissza dolgozni. De meddig?
Mit tehetek ez ellen?

Egyébként mindenkivel lekezelő, nagyképű, alapvető kommunikációs problémái vannak, nem tud normális módon megszólalni. Ez annál is feltűnőbb, mivel mindenki más mondhatni tisztelettel beszél a másikkal.

Ha van valami tanácsod, szívesen olvasnám.

Üdvözlettel, Bencsik Attila

Kedves Attila!

Csak megismételni tudom korábbi, hasonló problémákra adott tanácsaimat: próbáld (próbáljátok) megbeszélni a problémát a főnökkel, ha pedig vele nem juttok eredményre, akkor az ő főnökével (akár a tulajdonossal is). Annál jobb, minél többen fogtok össze és hasonló a véleményetek, ezzel erősebb hatást tudtok elérni.

A véleménynyilvánítás miatt pedig semmiféle hátrány - pláne kirúgás - nem érhet benneteket, azt ugyanis senki sem köteles sem tűrni, sem elfogadni, hogy ilyen minősíthetetlen hangnemben beszéljenek vele. Fontos még, hogy észrevételeiteket udvarias formában tegyétek meg.
Akár írásban is kommunikálhattok a főnökökkel, főleg akkor, ha a szóbeli tárgyalás sikertelen.

Jogi eszközként a személyiségvédelmi pert, vagy az Egyenlő Bánásmód Hatóságot tudnátok igénybe venni.

Üdvözlettel: Erynnis