Mégse kell jönnie

Tisztelt Szakértő!

A férjem határozott idejű szerződése egy vállalatnál szeptember végén lejárt. Közben állást keresett és három céggel volt kapcsolatban, ahol lehetőséget kínáltak neki munkavállalóként.


A legesélyesebbnek a Ledcenter (Sopron) nevű céget tartottuk, mivel itt - elmondása szerint - hosszú távon gondolkodott a vezető. Megkérte a férjemet, hogy jelentkezzen a Munkaügyi központban és váltsa ki a Kék könyvet, mert úgy a munkaadó pályázhat támogatásra. Ezt meg is tette a párom. Ezek után találkoztak és szóban megállapodtak az alkalmazás feltételeiről.


Ezen a megbeszélésen az is elhangzott, hogy két másik ajánlatot mond le a férjem, ha megkapja ezt az állást. Megállapodtak a fizetésben és következő héten dolgozni kezdett. A másik két állást lemondta. Ezen a héten csütörtökön a főnöke meggondolta magát és azt mondta, jövő héten mégse kell jönnie! Ezek után persze újra próbálkozott a másik két helyen munkát kapni, de elutasították.
Kérdésem:


1. Jogosan kérnénk-e kártérítést emiatt?
2. Munkaügyi Bíróságra nem akarjuk vinni az ügyet. Hogyan lehetne egyszerűbben érvényesíteni az álláspontunkat?


Előre is köszönöm válaszát!


Üdvözlettel: H.G.B.
 

Kedves H.G.B.!


Kártérítést lehetne kérni esetetekben, inkább polgári jogi alapon, bírósági eljárás keretében. Ettől gyorsabb, vagy másabb módszert nem nagyon látok, mivel a munkáltatónak számos lehetősége van ilyenkor kimenteni magát, ez persze igaz a bírósági eljárásra is.


Ettől függetlenül a munkaügyi felügyeletnél lehet próbálkozni, az itt indított eljárás miatt semmilyen hátrány nem fog érni benneteket és kisebb a kockázat (nincs eljárási illeték, stb.), az eljárás kimenetelétől függően pedig mérlegelhetitek a per lehetőségét.
Sajnos ettől jobbat, vagy biztosabbat nem tudok mondani, a tiétekhez hasonló esetek nem tipikikusan szoktak kártérítés, vagy bármi egyéb kompenzáció alapjául szolgálni.

Üdvözlettel:

Erynnis