Vissza is veszik, meg nem is

Sziasztok!

 

A segítségetek szeretném kérni. Rendszeres olvasója vagyok a blognak, bár kommentelni nem szoktam, így rögtön tudtam, kihez forduljak a kérdéseimmel, remélem, válasz is kapok tőletek.

 

A helyzet a következő:

 


Párom 2005-ben került a jelenlegi munkahelyére, határozatlan idejű munkaszerződéssel, egy gyesen lévő kismama helyére. 2006 őszén ő is teherbe esett, 2007. február végéig tudta a munkáját elvégezni, onnantól maradt otthon, majd április végén megszületett a kisfiúnk. Idén februárban, mivel április végén lejár a gyes, értesítette a munkahelyét, hogy visszamenne dolgozni, a mai napra meg is beszéltek vele egy találkozót, hogy a "hogyan tovább"-ról értekezzenek.

 


Az eredmény a következő: a cég visszavenné április végétől, a gyes lejárta utáni naptól, mert muszáj nekik, viszont csak 2 hónapig alkalmaznák, mivel nem tudnak neki pozíciót biztosítani, hiszen az az anyuka, akinek a helyére őt felvették, már újra dolgozik. Azt javasolták, hogy június 30-cal közös megegyezéssel váljanak meg egymástól, addig nem kellene bejárnia, viszont teljes fizetést kapna arra a 2 hónapra.

 

Az lenne a kérdésem, hogy ezt így megtehetik-e, van-e olyan jogszabály, ami védené a párom, vagy nem maradt más számunkra, mint a beleegyezés és az intenzív álláskeresés? Azt meg tudom érteni, hogyha nem tudnak neki munkát biztosítani, akkor előbb-utóbb vége a dalnak, de a mai válságos időszakban, ha 1-2 hónapnyi plusz időt is tudunk nyerni azzal, hogy rákényszerítjük a cégét a jogkövető magatartásra, amíg a párom talál másik állást magának, már az is nagyon sokat jelentene. Van valamilyen törvényes eszköz a kezünkben?

 

Előre is nagyon köszönöm a segítségetek!

 

Üdvözlettel:

 

Kollár Tamás, egy hűséges olvasó
 

Kedves Tamás!


Ha visszamegy a feleséged dolgozni, akkor már sajnos megszűnik a védettsége, azaz rendes felmondással meg lehet szüntetni a munkaviszonyát. Annyi a korlátja, hogy a munkába állását követő 30 napig még nem mondhat fel neki munkáltató, párodnak ugyanakkor 30 nap felmondási idő is jár, tehát körülbelül valóban 2 hónapig még létezne a munkaviszonya, ez idő alatt mindenképpen kéne neki munkabért fizetni.



Végkielégítés sajnos nem jár a párodnak, mivel nem éri el a munkaviszonya a három évet.
Ugyanakkor a munkaviszonya megszűnésekor a 2007. február és 2010. áprilisa közötti időre járó, ki nem vett szabadságait is ki kell fizetnie a munkáltatónak - vagy ki kell azt adni. A ki nem vett szabadságokat úgy tudjátok kiszámolni, hogy amikor tört évet nem dolgozott, arra arányosítjátok (azaz ha egy évre pl. 24 nap járna és mondjuk idén csak áprilisig volt gyesen, akkor csak 6 nap szabadságot kell megváltani), amikor pedig egész éveket nem dolgozott (nálatok ez lehetett 2008. és 2009.), akkor az egész éves szabinapokat hozzáadjátok. Így kijön x számú szabadnap, amit ki kell fizetni, vagy meg kell váltani.



Namost: ha felmondanak a feleségednek, akkor jár neki ugye 30 nap felmondási idő, ebből 15 napig egyébként is fel kell menteni a munkavégzés alól, ez nem minősül szabadságnak. Továbbá: a munkába állását követő 30 napig egyébként sem mondhatnak fel neki, ez sem minősül tehát kedvezménynek. A 60 napból tehát maradna 15 nap, amit ki lehetne adni szabadságnak, viszont feltételezem, hogy a fentiek alapján kiszámolt, x számú szabadnap több lesz, mint 15.



Akkor jártok tehát jól, ha a közös megegyezéses megszüntetéskor kéritek a ki nem vett többi szabadság megváltását is, ez törvényes jogotok. Egyébként a munkaviszony megszüntetése, ha azt rendes felmondással, az itt foglaltak betartásával teszi a munkáltató, jogszerű lehet, szervezeti, működésbeli okokra tud hivatkozni ugyanis.
Én a helyetekben tehát nem zárkóznék el a közös megegyezéstől, de a szabik megváltására figyeljetek oda, a közös megegyezésnek ugyanis szerintem akkor van értelme ha többet (vagy legalább ugyanannyit), de semmiképp sem kevesebbet kap a munkavállaló, mint ami törvényesen járna neki.


Üdv,
Erynnis

Veled is kiszúrtak?Írd meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz