Nem tudhatod meg, hol dolgoztál

Tisztelt Munkahelyi Terror!

 

Szeretném Önökkel megosztani a történetemet. 58 éves vagyok, az előrehozott nyugdíj előtt 1 évvel. Hosszú hónapok óta nem tudok munkát találni. Középfokú kereskedelmi képesítésem van és felsőfokú áruforgalmi szakvizsgám. Most már ott tartunk, hogy eladókat is csak 45 éves korig alkalmaznak a munkaadók.

 

Az interneten takarítói állást hirdettek. Nem vagyok válogatós, jelentkeztem az önéletrajzommal. Aznap visszahívott egy férfi, hogy szállodai szobákat kellene takarítani egy most nyíló belvárosi, előkelő hotelben. Találkozás délután az Astoriánál az egyik gyorsétterem előtt. Kissé gyanúsnak tűnt a dolog, de az ember próbálkozik. Odamentem.

 

Egy kapualjban, nagy utcazajban elmondta a feltételeket. Ő nem közvetítő és azért nem tud fogadni a szállodában, mert még tart az építkezés. Egyébként bejelentett munka lesz, nyitás után szobalányként alkalmaznak majd minket. Holnap reggel fél nyolcra legyünk a színhelyen. Ő majd a délelőtt folyamán megérkezik és megkötjük a szerződést. Amennyiben nem tetszik a munka, a ledolgozott időt a helyszínen és azonnal kifizetik.

 

Másnap reggel természetesen odamentem, időben, ahogy illik. Jó félóra várakoztatás után egy hölgy felkísért minket az emeletre. Az épületben valóban szereltek, csiszoltak, szállt a por. Kiderült, apartmanokat kell takarítani. Adtak tömény szappanoldatot és a fürdő fémfelületeihez némi vegyszert, meg konyharuha nagyságúra szabott ágynemű, vagy abrosz darabokat. Gondoltam nem probléma, viszonylag környezetbarát lesz a dolog.

 

Egy ilyen apartman körülbelül 60 négyzetméteres, berendezett lakásnak felel meg, hatalmas felületekkel, műbőr kanapéval, fotelekkel, óriási tükrökkel. Nekiláttunk teljes erőbedobással, szappanos vízzel mindent lemosni és azonnal áttörölni szárazra. Közben megpróbáltuk eltávolítani a festékmaradványokat. A létra, amit adtak nem volt elég magas, volt, akinek nem is jutott. A beígért ebédidőig meg sem álltunk. Akadt köztünk fiatal, idősebb is. Az egyiküknek sok éves szállodai gyakorlata volt, ő sem haladt gyorsabban, kb. háromnegyed készültségig jutottunk el ebédig egy apartmannál.


Akkor közölték, hogy amennyiben fél ötig két apartmannal nem készülünk el, akkor nem fizetik ki a napot. Mivel újabb fél óra eltelt a megbeszéléssel, esélyünk sem volt a normát teljesíteni. Négy órát keményen, teljes erőbedobással dolgoztunk, ezért közöltük, hogy kérjük az erre az időre járó pénzt. Ilyen feltételekkel nem folytatjuk.

 

A kosztümös hölgy közölte, hogy ő képes négy ilyen apartmannal is végezni ennyi idő alatt. Ápolt kezeit elnézve ezt nem itt és nem mostanában próbálhatta ki. Közölte, hogy felírja a telefonszámunkat és majd visszahív minket, amikor jöhetünk a pénzünkért.


Rákérdeztünk a cég nevére, hogy legalább tudjuk, ki lett volna a munkaadónk, ha már ők tudják az adatainkat és a telefonszámunkat. Erre láthatóan zavarba jött, lekísért minket az utcára és azt mondta várjuk meg, hozza a pénzt. Így is lett, a ledolgozott időt ugyan kifizette, de azt mondta, hogy a cég nevét nem árulhatja el.
 

 

Amennyiben van olyan történeted, amit szívesen megosztanál másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt részed, akkor írd meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Munkajoggal kapcsolatos kérdéseket a munkahelyiterrorjog@gmail.com