Ahogy alkalmuk lesz rá, kirúgnak

Tisztelt Cím!

A minap találta meg a párom ezt az oldalt, vagyis az Önök honlapját. Úgy látom, hogy van egy fórum, ahol már sok minden elhangzott és sok mindent láttak is egyben, ezért szeretném az én történetemet is megosztani Önökkel, hátha tudnak valamilyen módon segíteni nekem. Szóval a történetem a következő:

 


Ez év Januárjától dolgozom Budapesten, egy belvárosi, éjjel-nappal nyitva tartó, élelmiszer üzletlánc egyik boltjában, mint "árufeltöltő". Azért idézőjeles ez az árufeltöltési munkakör, mert amellett kasszázom és csemegepultban is kiszolgálok egy-egy műszakban. De ez nem is nagy baj,mert a szerződésemben az áll, hogy átcsoportosítható vagyok. Ennél sokkal nagyobb probléma az például, hogy ma szombat van és nem tudom, hogy jövőhéten, hogy kell dolgoznom, azaz melyik nap, milyen műszakban. Azt mondták, hogy majd vasárnap telefonáljak be, és majd megmondják. Ez nem az első alkalom.


Az esetek 90%-ban nem tudja egy munkavállaló sem meg, egy héten kívül a következő heti beosztást. Ez ha jól tudom nem törvényes. Ja, és ha megvan a beosztásunk végre, akkor azt nem hozhatjuk haza, hanem a boltban lévő irodában nézhetjük meg, amit külön el kell kérni, mert nem lehet szem előtt azért, mert ha jön a Munkaügyi felügyelőség, akkor a beosztást ne láthassák, hiszen egy radír és már át is van írva beosztásunk. Amit megjegyzek, hogy nem ritka, pláne nincs megtérítve anyagilag.


És ha már az anyagiaknál vagyunk...Minden dolgozónak szinte más az órabére, ami a munkába lépés 1. napján van megállapítva, amit nem tudni mi határozz meg, mert azt kikötötték, hogy nem beszélhetjük meg a másik kollégával. A bérkifizetés kp-ban történik. Ők összeadják hány órát dolgoztunk és az órabérünkkel kiszámolják mennyi pénz jár. Igen ám de...délutános pótlékot nem fizetnek, mert azt mondják, hogy azt már eltörölték, (amit tudtommal csak ez év Júliusától fognak) éjszakás pótlékot adnak, de csak 20%-ot a 40% helyett. Amikor én ezt felvetettem, hogy miért, akkor közölték velem ordibálva, hogy fogjam be a szám, hülyeségeket beszélek, és ahogy alkalmuk lesz rá kirúgnak.


Pedig úgy tudom járna 40%-os éjszakai, és 20%-os délutáni pótlék, mivel folyamatos munkarendeben dolgozunk, hiszen nyitva vagyunk a nap 24 órájában egymást váltva. De szerintem ezt Önök nagyon jól tudják, hogy ez JÁRna! Na még a fizetésről... Ünnepnapot nem fizetnek ki pluszba, olyan mintha normál nap lenne. Ha a boltban lejár valami termék és rá tudják fogni, hogy valakinek a hibájából történt, akkor levonják a fizetésből a lejárt termék értékének az összegét. És persze eladási áron és nem beszerzési áron, (ugye amit , bukott a cég)de legalább elviheti a lejárt terméket a dolgozó. Ha lopnak a boltban és észreveszik utólag, amit kamerán visszanéznek, akkor amelyik dolgozót hibásnak találják, akkor az is levonásra kerül, mert nem figyelt a dolgozó.


Ha a dolgozónak pluszban vagy mínuszban 200 Ft felett eltér a kasszája az ismételten levonásra kerül a fizetésből. Még akkor is, ha 10 ezer forint plusz van a kasszában. Akkor azt a 10 ezer pluszt elteszik, és még plusz 10 ezret levonnak a fizetésből, szóval így 20 ezer forint plusza lesz a boltnak, azaz a főnökségnek. És még mindig nincs vége....


Táppénzre nem lehet elmenni, ezt kikötötték, mert a cég ugyan ki nem fizeti. Kiírogatják a szabadságot minden hónapban, de szabadságra nem megy a dolgozó, ki sem fizetik, csak következő hónapban aláíratnak egy papírt, hogy ekkor és akkor szabadságon voltunk. Hogy a tényleges szabadságot mikor veszi ki a dolgozó azt ők külön írják, hogy még mennyi jár, amit persze nem fizetnek ki 100% -ban, csak részben, amennyit a működési igazgató kiszámol. Most én pont egy ilyen előtt állok, mert elszeretnék menni 9 napra nyaralni, de már közölték, hogy arra az időre ne számítsak teljes fizetésre.


És még sok kis apróság van, ami tényleg apróság az ilyen dolgok mellett, hogy 15 percel munkakezdés előtt meg kell jelenni (már 3/4 6-kor és 6- kor kezdődik a munkaidő) és fél 3-ig bent kell maradni (itt megjegyezném 6- tól 2- ig szól a munkaidő) holott nincs ebédszünet sem, hanem munka közben, állva kell elfogyasztani az ételt. Cigarettát otthonról nem lehet bevinni, csak amit a boltban megveszel azt lehet szívni, és elvinni, de másnap már azt nem viheted vissza a boltba.


És a slussz poén a végére az (viszont ezt csak a kollégáktól hallottam), hogy tavaly senki sem kapta meg az adójóváírását minden hónapban, és nem azért, mert erről lemondtak a dolgozók hogy idén egy összegben visszakapják, hanem a főnökség közölte velük, hogy ez az összeg nekik jár, mert szegény munkáltatónak, milyen sokba kerül a dolgozó. Így hát se tavaly havonta, se idén egy összegbe nem kap a dolgozó semmit vissza az APEH- tól, hiszen a cég csinálta az adóbevallásukat.


Manapság Önök szerint ez rendben van? Tudnak segíteni valamilyen formában esetleg? Vagy kihez tudnék fordulni ezekkel a problémákkal érdemben? A mai világban , mint gondolom ezt Önök is tudják, hogy nagyon nehéz munkát találni, és ez a cég ezért is meri ezt megtenni, amit persze hangoztatnak is, hogy a munkáltató milyen jó fej, mert majd 200 embert foglalkoztat, hanem többet. Én inkább ezt úgy látom, hogy "rabszolgaság"! Ezen a munkahelyen mindenki fél, csak nem mernek lépni azért hogy jobb legyen, magyarán Munkahelyi terror van. De én hiszek abban, hogy ezt nem muszáj tűrni!!


Köszönöm, hogy elolvasták a levelemet, várom mielőbbi válaszukat, és bízom benne, hogy tudnak tanácsot, vagy segítséget adni!

 

Tisztelettel: G. Márk

 

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.