A legnagyobb csalók a közmunkásokat foglalkoztató közintézmények,önkormányzatok

Tisztelt Cím!

Arra keresném a választ, hogy ma Magyarországon miért hunyunk szemet afelett, hogy munkajogilag a legnagyobb csalók a közmunkásokat foglalkoztató közintézmények és önkormányzatok?A közmunkások nagy részét nem a papíron lejelentett munkakörben alkalmazzák, ezzel megteremtve azt a lehetőséget, hogy a munkavállaló által önként el nem vállalt munkát is rákényszerítsenek.

Kozmunka1.jpg

Sok diplomás kerül abba a helyzetbe, hogy koránál és a jelenlegi gazdasági helyzetnél fogva több hónapja vagy éve munka nélkül kénytelen boldogulni, még akkor is, ha mindent meg tesz annak érdekében, hogy dolgozhasson.

A közmunkára történő jelentkezést követően szembesülnek azzal a ténnyel, hogy felajánlanak irodai munkát, majd a munkaszerződést udvari takarító munkakörre töltik ki.

Már ez önmagában megalázása azoknak az embereknek, akik minden erejükkel azon vannak, hogy dolgozzanak, Magyarországon, magyar bérért, magyar adózóként. És nem mellesleg, időt, pénzt és energiát ölt abba, hogy magasabb végzettségét megszerezze a munka világában történő megmaradása érdekében.

Arról a megalázó tényről már nem is beszélve, hogy napi 6 óra munkáért nettó 35.000 Ft-ot fizetnek!

Kérdésem az lenne, hogy mit tehet ebben az esetben a munkavállaló, aki első sorban dolgozni szeretne, de nem szeretné elveszíteni emberi méltóságát és ahhoz a kevéshez való jogát, ami a közmunka által megszerezhető jövedelem (?).

Köszönettel:

Egy szerencsés ember, akinek van munkája.