A betegállomány végén el akarnak küldeni

Tisztelt Munkahelyi terror blog!   

A következő probléma miatt írok.  Lassan több éve dolgozom egy munkahelyen.  Ebben az évben volt egy munkahelyi balesetem. Elég súlyosra sikeredett… Még a mai napig is járok folyamatosan orvosi kezelésre és sajnos sokáig is járnom kell.  Talán ott kezdeném, hogy a munkahelyi balesetem napján a munkahelyről a mentővitt el. Természetesen kollégáim azonnal értesítetek a munkaadót, aki azon kezdett el ügyeskedni, hogy hogyan lehet eltusolni az egészet. Elvittek közben a mentők. Baleseti jegyzőkönyv aznap nem készült.  A kollégáimtól tudom, hogy megpróbáltak velük egy üres jegyzőkönyvet alá íratni…. hogy ez sikerült e azt a mai napig nem tudom. Vagyis nem derült ki.  

o-GET-BOSS-FIRED-facebook.jpg



Ezek az események után eltelt több mind 2-hét. Több email és telefonálás után végre megküldte a munkaadóm a baleseti jegyzőkönyvet…. igen, ám de üresen. Annyit írtak mellé hogy töltsem ki és küldjem vissza.  Természetesen utána néztem, és mint kiderült, nem az én kötelességem kitölteni a baleseti jegyzőkönyvet…. hiába telefonáltam nem léptem előre az ügyben. Így saját erőmből munkavédelmi szakember segítségét kértem. Így sikeresen kitöltettem vele a baleseti jegyzőkönyvet, a történt esemény és az orvosi papírok alapján. Visszaküldtem a munkáltatónak egy hónapon keresztül még válaszra sem méltattak, nem küldték vissza részemre a kártérítési papírókat, amihez a gyógyszer számlákat kell csatolni, hogy kérjem a visszatérítését. Egyszóval a fülük botját sem mozdították.  A múlthónapban jött egy papír az OEP-től részemre, hogy elfogadják a munkahelyi baleset tényét.  Természetesen a táppénzem az előtti hónapban is megkaptam a 100%-át. Hogy és ki fizette ki a múlt hónapi bérem, ha még csak most jött az értesítés, hogy elfogadták. A munkahelyem nem TB- kifizető hely.  

Természetesen a mai napig még mindig beteg állományban vagyok. A napokban kaptam róla értesítést, hogy az állítólagos üzemorvosom érdeklődik az állapotom felől és azon érdeklődik az orvosaimnál, hogy mire felírnak ki még mindig beteg állományba. Kérdem én, hogy mi köze van neki hozzá, és egyáltalán, hogy a kezelőorvosomat zaklatja. Egyáltalán van az üzemorvosom magatartásának jógalapja, vagy csak úgy a munkáltató kérésére piszkoskodik.  Másik gond. kaptam egy levelet az APEH-tól, hogy nem tudják elkészíteni az adó bevallásomat.  Természetesen betegen az orvosi és injekciós kezelés után bementem az APEH irodába, ahol közölték velem, hogy az egész múlt évben és ebben az évben sem fizetett utánam a munkáltató járulékot.  

Kérdem én hogy most mitévő legyek, kihez tudok fordulni?  APEH? OEP? Munkaügy?  Fogadjak ügyvédet…. meg is tenném, ha lenne rá pénzem. Eddig az orvosi költségem meghaladja a 90.-ezer forintot, és ezzel sajnos nincs vége….  Ekkor világosodtam meg és rájöttem, hogy a táppénzem a munkáltató zsebből fizette ki szerintem. Mert ha nem fizetnek járulékot, akkor gondolom, az OEP- nem tudja nekem fizetni a táppénzem? Gondolom én? Vagy tévednék?

 Természetesen a munkáltatómat a mai napig nem tudom elérni sem telefon sem email formájában csak a tértivevényes leveleimet veszik át. Ami természetesen jó.  Más. Kollégáim a napokban már jelezték részemre, hogy ne nagyon siessek vissza, mert nincs helyem, már vettek fel helyettem embert, aki marad is. Engem meg azonnal el akarnak küldeni, ahogy véget ér a betegállományom. Csak erre várnak.  Nos, ez lenne a problémám. Erre szeretnék valamilyen megoldást találni.     

Előre is köszönöm a segítséget.     Zoli.

Kedves Zoli!  

Azt kellene megnéznie első körben, hogy Öntől vontak-e le járulékot - ezt a havonta kiállított bérpapír (igazolás) alapján tudja megnézni, nem tudom, hogy kapott-e ilyet. Ha ilyen nincs, akkor más módon kellene bizonyítani, hogy a kötelező levonásokat (a 16% szja-t, illetve a 18,5% járulékot) a munkáltató teljesítette - innentől a befizetési kötelezettség őket, és nem Önt terheli.  Tájékoztatom továbbá, hogy amíg keresőképtelen beteg, Önt felmondási védelem illeti, tehát munkaviszonya ez idő alatt nem szüntethető meg.   

Üdvözlettel:  Erynnis