A közszférában hónapokig nem kapsz fizetést, ha váltani mersz

Kedves Munkahelyi Terror Blog, 

 

szeretném megosztani veletek egy barátom munkahelyváltásának történetét, az ugyanis tarthatatlan és szégyen, hogy senki nem beszél arról, hogyan szívatja a magyar közigazgatás azt a közszolgát, aki netán a munkahely-változtatás mellett dönt.   Kezdjük azon, hogy ha munkahelyet váltasz a közszférában, és jó esetben áthelyezéssel kerülsz egyik szervtől a másikhoz, akkor bevett gyakorlat, hogy nem készülnek el a munkahelyi igazolásaiddal a munkaviszony utolsó napján, csak hetek múlva küldik azt meg, mondván, hogy az igazolásokat a Magyar Államkincstár állítja ki. Ez kapásból jogszabálysértő, mert ezeket az iratokat az utolsó munkanapon ki kellene állítani, hiszen ezek nélkül nem tudsz máshol munkát vállalni.

 tartozas.jpg

 Ha tehát áthelyeznek egyik helyről a másikra, akkor heteket töltesz el az új munkahelyen mindenféle jogviszony nélkül, bejelentés nélkül, a kinevezési papírjaidat (ami a közszférában a munkaszerződés megfelelője) utólag állítják ki, visszadátumozva, ehhez igazodva pedig a munkaügyi bejelentésről szóló papírokat is meghamisítják. EZ napi gyakorlat a legfelső szinten is, akkor mi lehet lejjebb??! Miközben UGYANEZÉRT a cégeket halálba bírságolná a NAV. Már ha a cégek egyáltalán ilyesmit el tudnak követni, mert abban sem vagyok biztos, hogy a cégek tudnak visszamenőleg munkavállalót bejelenteni, szerintem nem. 

 

Nade a feketeleves most jön: miután nem írtál alá semmit, nem jelentettek be, mindenféle jogalap nélkül dolgoztál akár egy hónapot is (amit persze elfogadtak, sőt, elvártak), nem fizetnek ki!!! Vagyis nem kapsz fizetést a következő hónapban! Ennek pedig az az oka, hogy ugyanaz az Államkincstár, amelyik nem állítja ki időben az előző munkahelyről származó adóigazolásokat, az új munkahelyen nem utal Neked bért, ha nem kap utalási megbízást folyó hó 20-ig. Márpedig nem kap, mert a fenti balfaszkodások miatt jó eséllyel hivatalosan állományba se kerülsz addig. És semmivel, de semmivel nem tudod meggyorsítani folyamatot, ha megpróbálod kézbe venni a dolgokat (például saját kézben eljuttatni egyik munkahelyről a másikra az irataidat, nem várni a postára), akkor is megszívatnak - szinte már szándékosan.

 

 Monolit szervezeteket pont nem érdekel, hogy lakástörlesztésre kell-e a pénz, vagy rezsire, vagy pelenkára. De panaszkodni ne merj.  

 

Köszi, ha leadjátok.  AL 

 

 christmas logo1.jpg

Karácsonyi akciónk keretében november 20. – december 31. között ingyen hirdethet nálunk! A részletekről tájékozódjon médiaajánlatunkból.