Az interjúztatásnál nem a szívatás a cél - Válaszok

Szia Despota!

 

Köszönet, hogy kitetted a kommentemet cikként, megleptél vele. A kommenteknél felmerült kérdésekből párat legjobb tudásom szerint megválaszoltam. Ezek az én válaszaim, mások mást válaszolnának rá, de remélem, segít a kialakult képet tovább világosítani.

 

Most számítógépről gépeltem, így vannak ékezetek és helyesírás is (mert volt, akinek ez volt a legnagyobb problémája az írásommal, persze kinek mi a fontos – bevallom abszolút pozitívumként éltem meg, hogy a legnagyobb probléma a leírtakkal kapcsolatban csak az elgépelések körül forgott – ez azt is jelenti, hogy a többi gondolattal aktívan vagy passzívan, de egyetértés volt).

 

"A női HR­esek tipikus problémája, hogy tudatlanok és nők, szakmailag többnyire sehol sincsenek (fogalmuk sincs ki lesz a jó munkaerő, csak okoskodnak)"

"akiknek az adott cég szakmai profiljáról gőzük nincs"

 

Erre írtam azt, hogy nem véletlen vannak bent többen egy normális interjún. Az, hogy kiből lesz jó munkaerő, kolléga, azt tényleg nehéz megítélni ennyi idő alatt, még is muszáj. Fél óra alatt kell döntést hozni arról, ami évekig számít. A jelöltnek is és nekem is. Felvenni valakit sokszor kockázatosabb, mint nem. És a HR­esnek bizony szakmai kérdésekben nem kell otthon lennie. Viszont találkoztam már olyan HR­essel, aki igenis tudott feltenni szakmához kapcsolódó kérdéseket (nem mélyeket, mert az okoskodás lett volna, és ha visszakérdeznek nála, akkor bukó számára). Speciel engem interjúztattt, és elismerésem, olyan kérdéseket tett fel, hogy le a kalappal... :)

 

"... utóbbi évek csökkenő vásárlószámához képest nagyobb arányban vannak a higiéniai gondokkal küszködők.... A csökkenő életszínvonalnak és az ezzel járó kényszerspórolásnak ez is egy tünete. :­("

 

Adott példánál az illető közben használt telefonja, amit interjú alatt elővett, nem ezt mutatta. Drága smartphone, elhanyagolt ember. Sajnos sokszor nem pénzügyi okokból történik ez, hanem hozzáállás miatt.

 interview23.jpg

"Én csak azt nem értem, hogy ha a kis és nagyfőnök felvételiztet, leellenőrzi az önéletrajzokat majd dönt, akkor minek egyáltalán a HR­s?"

 

Előszűrést végez (fundamentális kérdések tisztázása: például hajlandó e vidékre menni ügyfélhez hetente, stb.?). Egyeztet időpontot vele. Beszél vele, hogy aktuális e még a keresése (több helyre is pályázhatott). Ha ezeket nekem kell csinálnom, addig nem a munkámat végzem és az a vállalatnak kiesett profit (és a) a HR­es nem közvetlen termelő tevékenységet végez (fontos a munkája, de attól overhead cost így is úgy is, tehát csinálja ő) b) egyedül amúgy se végeznék egy halom CV­vel. c) a HR­es sokszor felkutat ritka embert, olyan helyekről, amiket én nem is ismerek. Ezek így lehet, hogy nyersen hangzanak, de attól sajnos ez történik. Illetve egy jó választ is írtak a kommentek között: "Azért, mert ha beleírod, hogy az álláshoz diploma és aktív nyelvtudás szükséges, akkor a beeső CV­k 60%­án a legmagasabb végzetség érettségi. Ignorálják a feltételeket." Ez igaz sajnos, és nagyon magas szinten. Megjegyzem: nem kell minden feltételnek megfelelni. A pozíció kiírói is tudják, hogy tökéletesen megfelelő ember nem lesz a kiirt állásra. Nem is kell, de durva eltéréseknél akkor se megy a dolog.

 

"Elgondolkodtat, mi az amit nem mondhatnak el?" (hogy miért nem vettek fel)

 

Felsőbb szintű stratégiai döntés. Belső vállalati disszonanciák. Mégse indul el a projekt, és nem az interjúztatón múlt. Globális felvételi stopp. Másképpen megfogalmazva: aki felvenne, ő se mindenhatóminden kérdésben. Írásos válaszként azért van formalevél, mert egy vállalatnak sem hiányzik a feldühödött emberek esetleges perrel végződő reakciója (viszont, ha elutasítottak, és felhívod normális hangon a HR­est, jó eséllyel tényleg el fogja mondani az okot, és abból akár tanulhatsz is. Tudom, hogy nehéz, de ez legalább igazi infó lehet.)

 

"Már rég megvan a jelölt, aki a főnök unokahúga csak a formaság miatt csináljuk a cirkuszt és raboljuk az időtöket?" (...azaz kamuból van kiirva a hirdetés)

 

Ezt abból szűrheted le, hogy akkor maximum 2 percig tartana az interjú, sőt jobbat mondok: csak a HR­es venne részt rajta, nem 3 ­ 4 ember, én el se mennék rá, találnék valami kifogást.... Fordítva is igaz: miért állít valaki valótlant a CV­jében, és jön el, rabolva az én időmet?

 

"Eleve nem korrektek a magyar cégek, ha ún. bértárgyalás van egy interjún. Minden munkaadó pontosan tudja, hogy adott pozícióra, mekkora keretösszeg áll rendelkezésre. Ha nem az lenne az érdekük, hogy azt az embert vegyék fel, aki a legkevesebbért is elvállalja, akkor egyszerűen beleírnák a hirdetésekbe ezt az összeget. "

 

"mi kérni szoktuk a fizetési igényt," Mi lenne, ha inkább megadnátok a keretösszeget tól­ig? Egészen másfeladat­ és felelősségi köre van egy "adminisztrátor"­nak egy multinál és egy garázscégnél (nyilván mások is az anyagi lehetőségek)"

 

Induljunk messzibbről, ez nehezebb kérdés szerintem ennél. Ha mindenkinek ugyanannyi lenne a fizetése (ki lenne írva, adott ismert munkánál, munkakörnél), akkor megszűnne a fejlődés igénye, a pénzügyi motiváció. Minek tanuljak, legyek jobb, szorgalmasabb, mikor látom, hogy a mellettem levő mennyit teljesít, az is elég ehhez (a szükséges minimum elve rögtön érvényesülne, mint amikor mindenki kettesre hajt az egyetemen, mert nem igazán ér semmit a jobb jegy ­ amíg nincsenek komoly ösztöndíjak érte és eltérések, nem is lesz változás :). És úgyse lehet növekedés, mert ekkora keretösszeg van rá. Dead end, zsákutca, langyosvíz. Vagy másképp: mi a túróért kap az xy illető ennyit, mikor felét sem tudja annak, amit én?

 

Persze igen, a rendszer hordoz magában "igazságtalanságot": valaki jó szöveggel eladja magát, magas fizetést, aztán nem válik be (ellentmondás: de a jó szövegnek is van haszna a munka során, és így, bérértéke is). A sávos rendszer kicsit ezt levédi mindkét irányba (azaz hogy adott pozícióra adott sávban lehet fizetést adni – és a sáv nem nyitott lefelé! Ha valaki túlságosan keveset mondd, nem az lesz a válasz, hogy OK, hanem magasabbat fog kapni annál, amit kért, igaz, a sáv alját)

 

Továbbá azért nem fix az adott pozícióhoz a fizetés, mert akkor még jobban leszűkítené a keresést. Pl kezdőbb embert nem lehetne felvenni túl magas kiírt fizetéshez, illetve túl alacsony kiirt fizetésre nem fog a szakmájában már profi ember jelentkezni. A sávos rendszer nálunk is üzemel, független kontroll alatt van. Néha jó, néha rossz. Az is ad még egy csavart, hogy nincs két ugyanolyan pozíció egy cégnél sem (még ha a kiírásuk ugyanaz, akkor sem lesz ugyanaz, nem is lehetne!).

 

"Aha nem baj ha "okosabb" de baj ha "arrogáns".

 

Persze­persze, ebben az a legszebb , hogy az emberek túlzó többsége arroganciának, agressziónak véli az őszinteséget is :D ...tököm se akar ilyen helyen dolgozni ahol ilyenek "szűrnek" :D ..., Kussoló biorobot kell nektek aki még véletlenül sem tesz fel kérdéseket mert még kiderülne milyen szellemi és emocionális toprongyok gyülekezete az adott hely :D ."

 

A határok a lényegek. Anno olvastam egy cikket Bojár Gáborról (Graphisoft), aki szintén szerette, ha van egy "Lucifer" az emberei között, aki megmondja őszintén a véleményét. Ez jó alapvetően, nem is az őszinteséggel van baj. De ezt is lehet kulturáltan, meg nem kezelhető módon is tenni. Hiába nagyszerű a szakmában az illető, ha miatta 10 másik lelkét kell pátyolgatnom folyamatosan, mert folyamatosan bomlaszt a tevékenységével, akkor az nem megy. Volt évekkel ezelőtt egy senior kollégám (beosztottam a kontextusban), aki ilyen volt ­ kifejezetten sok energiámba került az útját egyengetni, viszont egy nagyszerű kulcsembert, munkatársat kaptam hosszútávon cserébe. Ez viszont nem mindig és mindenkivel megy, vagy sikerül, és van rá idő is.

 

"Ha olyan embert akarnak felvenni, aki ismerős, akkor a cégek többsége nem is ad fel hirdetést. Csak a közszférát, az állami cégeket kötelezi pályázat kiírására törvény, a magáncégeket nem. "

 

„4. pont: Az álláshirdetések azért vannak, mert a cégben, aki hirdeti, meg KELL hirdetni, ez a szabály, és akkor is a Feri unoakahugát veszik fel, aki fiatal és dekoratív. Miért kellene hirdetni a versenyszférában? Mi kötelezne erre? A versenyszférában profitorientáltak a cégek kőkeményen, azért hirdet egy cég, mert akit felvesz, az még többet fog termelni a költségénél (és ettől nem feltételen lesz kihasznált, kizsigerezett az illető, mert mondjuk a versenyszférai cég annyival hatékonyabb az államinál, hogy profitorientáltság mellett is jelentősen magasabb fizetést tud adni az állami szektorhoz képest). És mivel a hirdetésnek is van csomó költsége, fölöslegesen ilyet profitorientált cég nem csinál.

 

Néha azért nagy piaci cégnél is előfordul olyan pozíció kiírás (nem szent emberek dolgoznak itt se, hanem egyszerűen emberek, jó és rossz tulajdonságokkal, azaz nem fekete­fehér), amikor valakit maga alá akar egy vezető behozni – és előre tudja, kit szeretne ­ de közel nem ilyen erős a dolog. Ilyen pozíció kiírás, igen van, bebizonyítani még cégen belül se lehet. Nem tudsz viszont 7 ­ 9 embert (akiken végigmegy az emberfelvétel folyamata mindenképp, egyáltalán már az igénye is) folyamatosan sötétben tartani, átverni, hülyének nézni, és nem is fognak asszisztálni ehhez, hogy kamu pozíciókat írogass ki.

 

"aki interjúztad, annak sem csak az a munkája, nem adhatja le a saját, határidős feladatát késve, csak azért, mert embert keresett" Ennek fényében elfogadnál tőle "time management training"­et?"

 

A kettő nincs közvetlen összefüggésben. A time management tréning nekem segít, hogy hatékonyabban osszam be az időmet, saját magam számára és priorizálni én fogok a dolgaim között.

 

"Ebben nagyon igazad van, ugyanakkor sajnos a jelentkezőnek fogalma sincs arról, hogy melyik hirdetés korrekt ebből a szempontból. Nagyon sok cég felsorol millió kritériumot, és valójában a felére sincs szüksége. :( (Nem beszélve arról, hogy az esetek jelentős részében a HR­es összeollóz valamit az állásportálokon hasonló munkakörre vonatkozó hirdetések feltételeiből, anélkül, hogy egyeztetne a szakmai vezetővel arról,"

 

Ilyen tényleg van, sokszor az van mögötte, hogy még a kiíró sem tudja akkor pontosabban a feladatot definiálni (nem ismert a projekt scope, igény – ez van). De az is van, hogy igen, link a szakmai vezető, vagy a HR­es, és/vagy vacak a hirdetés. Nomen es omen, ott is emberek dolgoznak, jók és rosszabbak is.

 

"De a legjobb,EGYEDÜL dolgozni!"

 

Manapság sokkal komplexebbek a problémák, mint amit egy ember egyedül át tud látni és meg tud oldani. Itt jön be a csapatmunka szerepe, az erre való képesség, és még úgy se lesz könnyű a megoldás. Hogy miért küldi be érettségivel nyelvismeret nélkül az önéletrajzát? Hát a válasz egyszerű, mert nincs máshova elküldeni. MERT NINCS VALÓS ÁLLÁS a munkaerőpiacon ma Magyarországon, azért, és aki el van keseredve, az minden szalmaszálba próbál belekapaszkodni, azért.

 

A családját el kell tartania, a bankot etetnie kell, de közben az utolsó három hónap munkáját meg nem fizette ki az előző munkáltatója. És akkor még azt várjátok kedves HR­esek, hogy szelektáljunk, mire küldünk önéletrajzot, és mire ne?

 

Ez szomorú dolog, de ettől nem fogják behívni, a mass flood, hogy lesz majd valami talán, nem igazán segít, és ez sajnos tudom, hogy nem empatikus, amit leírok. Persze összejöhet, de a lottó 5­ös is összejöhet, vagy az ejtőernyő nélküli ugrás túlélése – csak nem valószínű. De ha egy versenypiaci cég mégis szolidaritásból felvenné az embereket, akkor a cég nagyon gyorsan csődbe menne, és még több ember elvesztené a munkáját, és be is zárulna a kör ezzel. Továbblépve ebből: amúgy meg ki mondta, hogy Magyarországon kell munkát keresnie akinek itt nem megy? Családos embert ismerek, aki nem beszél nyelveket, és 700 km­re jár dolgozni, heteket távol töltve a családjától (nyelvismerete minimális, fizikai munkát végez) – mert ilyen lehetőség volt. Nem egy leányálom, de nagyon sok embernél jobban tisztelem őt érte, mert csinálja.

 

Végezetül ajánlom Jobangel blogját, hasznos dolgokat szokott írni, és segíteni is embereknek:

 

http://jobangel.blog.hu/

 

üdv.

 

Amásikoldal

A listazz.com segítségével Feketelistára tehetitek az inkorrekt cégeket, a megtévesztő álláshirdetéseket.

 

banner_1.jpg