Két éve nincs állásom

Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Amennyiben jogi tanácsra, vagy segítségre van szüksége, azmhtjog@gmail.comelérhetőségen vegye fel velünk a kapcsolatot!

 

Tisztelt Munkahelyi Terror!


Sajnos én már 2013. augusztus 21-től vagyok munkanélküli. A magam részéről mindent megtettem azért, hogy találjak munkahelyet, de ez a jelzett időszak alatt a mai napig nem sikerült. Az Interneten álláskereső hirdetést adtam fel önéletrajzzal és motivációs levéllel együtt, de mind olyan állásajánlatokat kapok a Professiontól és/vagy a Jobrapidotól, melyekben olyan elvárásokat támasztanak a jelentkezőkkel szemben, melyeket nm tudok teljesíteni. Pl.: beszéljek több nyelven, legyen jogosítványom.


Amikor a területileg illetékes Önkormányzatom Munkaügyi Hivatalánál voltam nyilvántartásban munkanélküliként, a segítségükre nem nagyon lehetett számítani, csak ritkán értesítettek arról, hogy keressem fel a Hivatalt, mert munkanélkülieket keres egy munkáltató és a feltéteket ismertetnék. 
Egy alkalommal az ORFK Készenléti Rendőrsége kereste meg a Hivatalt ez ügyben. A tájékoztatón rengetegen jelentek meg, melynek meghallgatását követően megállapítottam, hogy nekem lenne esélyem náluk elhelyezkedni, mert megfelelek az elhangzott elvárásaiknak. A felvételek elbírálása a helyszínen, egy Bizottság előtt történt meg, melyen mindenki jelen lehetett. 

 

Felháborító volt azonban az, hogy elsősorban még sem azok kerültek felvételre, akik az elvárásoknak megfeleltek, hanem az ellenkezőek. Pl. Elvárás volt a szakközépiskolai érettségi, a gimnáziumit nem fogadták el. Mégis volt olyan személy akit felvettek annak ellenére, hogy gimnáziumi érettségivel rendelkezett. Én azonban nem nyertem felvételt, továbbra is az aktív korúak ellátására megállapított ~23.000 Ft-ból kellett megélnem, ami lehetetlen volt. 

 job-seacrhing.jpg


Ezért a betegségem miatt kértem az OEP-nél a leszázalékolásomat, mert ismerve a jogszabályokat tudtam, hogy akkor, hanem is sokkal, de valamivel több pénzt kapok rehabilitációs ellátásként. Ez így is volt és az összeg bruttó 37.500 Ft-ra emelkedett, amely a levonások miatt 32.400 Ft-ra csökkent. De jelenleg egy a PKKB által megállapított összeg levonása miatt ez már csak 28.500 Ft, vagyis a minimál nyugdíj összege. Ebből A BKV bérletet megvásárolni és a DBH-számlát (víz, csatorna stb.) nem tudom kiegyenlíteni. 

 

Ha nem lenne több, jóindulatú, méltányos szomszédom, akkor ezt az e-mailt már biztosan nem tudtam volna megírni és elküldeni. Rendszeresen Ők látnak el ennivalóval, mert ez a részemről a legutóbb jelzett összegből egész hónapban nem lenne lehetséges. A hirdetésemmel kapcsolatosan már 3 cég is megkeresett, akiknek a Képviselővel eljutottunk a felvételi beszélgetésig, annak lefolytatása után azonban végleg eltűntek és én választ nem kaptam tőlük a felvételemmel kapcsolatosan. Illetve több hét eltelte után már biztos, hogy nem kívánnak felvenni. Az NGM Munkaügyi Hivatalának felkeresésekor, ott közölték, hogy munkajogilag ilyenkor semmit sem lehet tenni. Tőlük is kaptam egy munkáltatói címet, majd ajánló levelet is. A munkáltató felhívott, találkoztunk személyesen is, amikor én átadtam az ajánló okmányokat melyet kitöltve köteles lett volna visszaküldeni az NGM részére: hogyan döntött a felvételemmel kapcsolatosan, de az illető ezt nem tette meg és engem sem értesített.

 

Ezek után mit lehet, vagy kell még tenni? Nagyon rossz egész nap itthon ülni, illetve semmit tenni. Nagyon szeretnék már valahol elhelyezkedni, de most már ötletem sincs, hogy hol és milyen módszerrel lehetne ezt minél előbb megtenni.



Budapest, 2015. szeptember 09.