Se pénz, se válasz

Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Amennyiben jogi tanácsra, vagy segítségre van szüksége, az mhtjog@gmail.com elérhetőségen vegye fel velünk a kapcsolatot.

 

Kedves Blogger, 

 

Nem csak a történetemet osztanám meg, hanem némi jogi segítséget is kérnék, hátha nem veszett fejsze a kérésem. 

 

Egy civil szervezetnél kezdtem dolgozni 2013 februárjától. Amíg a munkáltató jogkör gyakorlója megpróbálta önmagát kedvező színben feltüntetni, a gazdasági vezetés nyíltan ellenem volt már az első pillanatban. De egy munkanélküli időszak után ez érdekelt a legkevésbé. A feladataim egy része szakmámba vágott, sok mást meg kellett tanulnom és örömmel használtam az eszemet. Az egyik feladatom az volt, hogy bevételt szerezzek. A munkaviszonyom első 5 hónapja a bevétel szerzésről szólt és a minimálbérről. Ez utóbbit én kaptam. Aztán nyárra nem hosszabbították meg a szerződésemet. 

Tudom, utána nem kellett volna visszamennem, de mégis beleugrottam egy kicsit jobb feltételekkel kecsegtető szerződésbe, immár határozatlan idővel. Ez már a garantált bérminimum összegét tartalmazta, és ha ezen felül hozok be pénzt, akkor a behozott nettó pénz bruttó 20 %-át (tehát az első 120 ezer Ft után semmi, csak efölött). 

 

A nagy változás az idén következett, amikor az egyesület vezetésében változás állt be. Az új ember mindenkit meghallgatott, majd elmondta az elvárásait, amiben benne volt egy bővített munkaidő, bővített feladatkörrel is. Én azt kértem, rendezzük a fizetésemet (csak az egyesületi dolgozók fizetésének az átlagát szerettem volna elérni). Persze a választ eleinte kerülte, elmaszatolta, az elvárásait hangsúlyozta, meg a várható új kollégák felvételét. Egy hosszas otthoni beszélgetés után úgy döntöttünk, dűlőre viszem a dolgot és ha úgy alakul, felmondok. És ez meg is történt (azóta sem bántam meg). 

woman-money-struggle-1024x682.jpg

A kérdésem most kezdődik: nem működtem rosszul a bevételszerzésben, de ha valaki leül és számolgatja a bevitt pénzeket, az alapbérem levonását, majd a bruttósítást, hát a nettó szinte mindig édeskevés volt. Amikor beadtam írásban a felmondásomat, szerepeltettem rajta, hogy a felmondás napján már meglévő bérletek után  - a december 31-éig szóló általam kötött éves szerződések alapján - a bevételek utáni jutalékra igényt tartok (nyilván csak azokra, melyek beérkeznek). Szóban mindenféle ígéret elhangzott: jár-nem jár ... le kell vonni a 120 ezret ... már számoljuk .... írásban egy jogi állásfoglalásos katyvaszt adott válaszként (aláírva legalább) az új munkáltató. Aztán azóta meg levelezek. Egyoldalúan. Mert se pénz, se válasz. néhány partner engem keresett meg, hogy jönnének. Mondtam nekik, hogy már nem dolgozom ott, de átküldöm a megkeresésüket. Volt olyan partner, aki visszaszólt, hogy köszöni, de nem kapott választ. Máshová ment csapatával. 

 

Kicsit kacifántos történet, nem tagadom. Az általam szervezett események jutalma úgy gondolom, jogosan az enyém. De valóban így van? És mennyi esélyem van arra, ha az utolsó fizetési (január 11.) napján sem utalnak, akkor egy per után kifizetik a járandóságomat?  Nagyot nézne mindenki, ha elárulnám, mely egyesület és mely vezető jár el ebben az ügyben így, de nem tehetem, mert akkor még ők perelnének engem. 

 

És nem is ez a cél. csak a pénzemhez szeretnék jutni. 

 

Köszönöm, hogy elolvasták. Ha születik valamilyen állásfoglalás, azt is hálásan köszönöm. A kommentelőknek pedig előre csak annyit: igen, a falba veregetem a fejem és megtanultam, hogy nem kell mindig korrektnek lenni (csak alkalmazni nem tudom, mert alapvetően nem olyan vagyok). 

 

 Üdvözlettel: Piroska       

 

Amennyiben jogász vagy és szívesen segítenéd a Munkahelyi Terror blog munkáját, keress minket bátran valamelyik elérhetőségünkön!