Miért csalunk adót?

Olvasónk véleménye következik a vállalkozásokat sújtó adóterhekről.

Olyan magas a bér adója ("járulékai"), hogy a vállalkozások nagy része kénytelen a "zsebbe fizetést" választani. A "feketén" kivett pénz helyébe azonban számlát kell állítani és elindul a számlavásárlás. A számla "eladója" vagy veszi a fáradságot és megpróbálja ilyen-olyan alválallkozói számlák sorával "legalizálni" a saját tevékenységét, vagy nem. Találkoztam már olyan "vállalkozással" is, amely nyakló nélkül adta el a számlát elég drága 12-14%.ért úgymond "garanciával", de a valóságban nem volt mögötte semmiféle ellenoldali számla. Nyújtottak be adóbevallást, fizettek is be némi adókat - hasraütésre.

A "bukta" akkor következik be, amikor az APEH ÁFA ellenőrzést rendel el nála valamilyen okból. (Mondjuk túl nagy értékű számlákat bocsátott ki egy éppen ellenőrzött megrendelője felé.) Ilyenkor szokott többé vagy kevésbé meggyőző módon eltűnni az iratanyaga. Jobb esetben az APEH megállapítja az adóhiányt, bírságot, pótlékot szab ki, ellenőrzésre rendel még néhány félévet, azt is "megméri" de szerencsésebb esetben honfitársaink ezzel megússzák a büntetőeljárást. A megrendelője (akinek drága pénzen eladta a számláit) ugyanígy jár, de az emberek kénytelenek bízni ennek az elkerülésében és másnap kezdik újra.

Miért? Mert olyan kevesen tartunk el olyan sok embert, továbbá ismervén a magyar adófizetői "hajlandóságát", olyan magasak az adók, hogy ha mindenki szabályosan megfizetné éhen halnánk a vállalkozások. A klasszikus vicc konvertálva:

- Miért csalsz adót?
- Mert olyan magasak az adók.
- És miért olyan magasak az adók?
- Mert adót csal mindenki.

Továbbra is várjuk a leveleket a munkahelyiterror@gmail.com címre! Az érdekesebb kommentekből is szemezgetünk. A levelek semmiféle cenzúrán, vagy kontrollon nem esnek át, a helyesírási hibákat sem javítjuk, ezért tessék odafigyelni

Munkajoggal kapcsolatos kérdéseket a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre várja Erynnis.