A selejt bosszúja

Ahogy többen is jeleztétek, az adott történet már szerepelt korábban (és eltűnt, amit nem értek), ezért most helyette egy másik levél következik. Mea Culpa...


Jó napot!


Ismerősöm (aki X cégnél dolgozik menedzserként már jónéhány éve stabilan) került abba a helyzetbe, hogy egy volt beszállítója, Y (aki éveken keresztül stabilan, de az utóbbi fél évben egyre romló minőségben és magasan tartott áron dolgozott, rátartian viselkedett) elkezdte befeketíteni a cégénél (főnökeinél), mert ismerősöm nem adott neki több munkát, tekintettel arra, hogy rendszeresen hibás volt az általa végzett munka, és emellett drága, ráadásul van olcsóbb és jobb beszállító is a piacon. Miért kéne, ugye, a gyengébbet és drágábbat választani válság idején?

Állandó szerződésük nincs, esetenként szóban állapodtak meg, "ígérve" sem lett Y-nak, hogy kényelmesen dolgozgasson csak, innen megy majd nyugdíjba. Az sem mondták neki, hogy folyamatosan kap majd megbízást, de az se, hogy nem kap. A minőségromlása miatt azonban egyre kevesebbet bíztak rá, a végén már két hónap is eltelt számára kiadott munka nélkül.

Ekkor egy nap emailt kapott Y-tól, aki hetet-havat összehordott benne, és a végén azzal zárta, hogy most már neki, Y-nak, kell aktivizálódnia. Ezt ismerősöm nem tudta mire vélni. Két napra rá elkezdődött a kampány.

Mert ez a beszállító pocskondiázó, befeketítő, rosszindulatú, hamis, hazug leveleket irogat ismerősöm főnökeinek, akik ugye jelzik ismerősömnek, hogy nem tudják miért, de ilyen-olyan emaileket kapnak Y-tól, és ők ugyan nem válaszolnak neki, de mi történt? És ekkor magyaráznia kell, hogy mi a helyzet. Ismerősöm attól fél, hogy odáig fajul a dolog, hogy neki lesz kellemetlensége a Y viselkedéséből.

Ezért beszélt a vállalat jogászával, aki azt mondta, ne tegyen semmit, semmi esetre se válaszoljon, ha ő is kapna levelet Y-tól, tűrje. Ismerősömet azonban nagyon megviseli, hogy nem tudja, kinek milyen hazugságot, torzítást ír a háta mögött róla Y, meg hát alapvetően az, ami történik?

Ugye nem írhat körlevelet a cégen belül, hogy van Y, aki ezt-és-ezt teszi, és akinek ír, az ne vegye komolyan, dobja ki. Nem állhat már szóba Y-nal sem, mert akkor közös tárgyalási alapra helyezkedne vele, és Y-lehúzná a szintjére és legyőzné a rutinjával, hiszen egyébként nincs miről beszélni - sima, több éves üzleti kapcsolat volt, ami elhalt. Ez nyilván fájdalmas Y-nak, de hát szerezzen magának vállalkozóként másutt munkát szedje össze magát. Ne mást zaklasson.

Mit tegyen az ismerősöm? Egyáltalán, mit lehet tenni ilyenkor? Mivel lehet védekezni, és/vagy ennek a magatartásnak a megszüntetésére bírni Y-t?

Köszönettel veszek bármilyen javaslatot.


Üdv,

(kérem, a nevemet, email címemet ne tegyétek közzé, mert abból esetleg kitalálható, kiről van szó, azt meg nem szeretném)

 

 

Továbbra is várjuk a leveleket a munkahelyiterror@gmail.com címre! Az érdekesebb kommentekből is szemezgetünk. A levelek semmiféle cenzúrán, vagy kontrollon nem esnek át, a helyesírási hibákat sem javítjuk, ezért tessék odafigyelni

Munkajoggal kapcsolatos kérdéseket a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre várja Erynnis.