Okosan hülyének lenni

Hozzászólás következik innen arról, milyen feltételeknek kell teljesülnie egy állás elnyeréséhez. Amúgy végre itt a péntek :).

Talán nem is várok választ, csak leírom nyűgjeimet. Én most egy álláskereső vagyok.
Összesen 13 év átfogó szakmai tapasztalattal rendelkezem a munkajog, munkaügy, adózás, bér, társadalombiztosítás területen.


Egy álláspályázatnál ugye első maga az állás betöltőjével kapcsolatos követelmény.
Erről az a véleményem, hogy két véglettel találkoztam. A minimum követelmény a megbízhatóság volt (hol van a szakma?).


A másik, a maximum, egy szolgáltató kft. hirdetése, PSZF+mérlegképes+felsőfokú tb.+fiatal+2 nyelv ismerete, de ha ismersz másik hármat nem baj.
Röhej.


Valaki kitalálta, hogy ma divat az idegennyelv ismerete. Kérik. (Azt, hogy minek, kevesen tudják megmondani. Azt mondták, hogy kapcsolatba sem kerül az ügyintéző a külföldi ügyféllel.)


A másik az interjú.
Megfigyeltem, hogy az interjúkat óriási munkaügyi, személyzeti, munkaügyi tapasztalatokkal rendelkező 21-23 éves fejvadászpalánták végzik.
A saját bércetlijén kívül még mást nem látott, de már eldönti, hogy pályázatomat tovbbítja-e vagy sem. Azt nem tudja, hogy mit is takar a szakma, miből áll, de már dönt.
Lássuk a pályázatot. Régen a pártmúltat is bele kellett írni. Ma a 26 év munkaviszonyról csak három sort akarnak látni, vagy azt sem.


Mit írjunk bele. Csak az igazat. OK.
Ha leírom, hogy hol dolgoztam, mi volt a feladatom, milyen tapasztalataim vannak, az 3-4 oldal. Ezt egyes közvetítők nehezményezik.
Leszűkítjük a felére. Ezt meg a következő közvetítő nehezményezi.
Mit tartalmazzon? Alaphelyzet az, hogy szeretném megkapni az állást.
Mennyi az elég?


Ha sokat írok (leírom, hogy mihez értek), akkor a leendő cég elretten, vagy ami rosszabb, akinek a kezébe kerül, aki elbírál, a konkurenciát fogja látni, a potenciális ellenséget, aki kitúrhatja állásából. Ha keveset írok, akkor esélyem sincs nyerni.


A legutóbb egy - egyébként nagyon aranyos és korrekt - fejvadász hölgyet arra kértem, hogy tanítson meg arra, hogyan kell okosan hülyének lenni?
Személy szerint - bár tudom, hogy mire való, mi a célja, és hogy nem rossz dolog - feleslegesnek tartom azt a nagy áradatot, ami a fejvadász és közvetítő cégekből áll rendelkezésre.


Az állás mindig megtalálta a betöltőjét.
Köszönöm, hogy meghallgattatok.

tgyl

Továbbra is várjuk a leveleket a munkahelyiterror@gmail.com címre! Az érdekesebb kommentekből is szemezgetünk. A levelek semmiféle cenzúrán, vagy kontrollon nem esnek át, a helyesírási hibákat sem javítjuk, ezért tessék odafigyelni

Munkajoggal kapcsolatos kérdéseket a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre várja Erynnis.