Az egész társaságot kirúgják

Olvasónk barátnője egy patikában dolgozik, ahol folyamatosan tűnnek el a pénzek. A vezetőség bekeményített és az összes dolgozót ki akarják rúgni, ám feljelrentést nem tettek.

Szia!

Egy esetet szeretnék megosztani és ezzel kapcsolatosan, hogy mit is lehetne tenni.
A barátnőm egy patikában dolgozik. A patika egy külföldi patikalánc tagja. A válság őket is elérte. Több változás is történt. Külső cégnek adták a takarítást, lecserélték a számítógépes szoftvereket és a besegítő gyógyszerészeket elküldték. Bevezették a heti egy nap 12 órázást ezzel párhuzamosan van olyan napjuk, hogy 4 órát kell csak dolgozni. De nem itt van a lényeg.

A múlt hónapban eltűnt 50ezer forint. A vezető annyit kért, hogy a dolgozók adják össze a pénzt és minden el van simítva. Ez egyszer benne van viszont most kiderült, hogy ebben a hónapban már 100ezer forint tűnt el. Persze ezt már nem lehetett tűrni és jött/jön a bekeményítés. Amennyiben aki elvette nem adja vissza a pénz akkor az egész társaságot kirúgják, azzal az indokkal hogy eltűnt a pénz. A patika nem tett feljelentést (számomra ez az egyik furcsaság) kvázi azt gyanítják, hogy a dolgozó lopott.

A másik hogy a pénz kezelése elég hanyag volt (bár utólag okos az ember meg nem feltételezett rosszat senkiről) Elmondás alapján a pénzt napközben csak egy fiókban tartották az irodában arra az esetre ha kell hirtelen váltani. A pénzt akkor számoltak amikor bekerült oda a pénz a kasszából (tehát csak a betétet számoltak ergó azt hogy egy nap végén mennyi van a kazettában mondjuk 5 betét után azt nem) és akkor amikor jött a pénzszállító és a kazettában lévő pénzt odaadták. Tehát bekerülő pénz számoltak de összeset csak egyszer amikor a kazettából kikerült. Ekkor derült ki a hiány. Pénzszállítások közt esetenként akár egy hét is eltelt.

Így a kirúgás árnyéka vetült az ott dolgozókra. Mit lehet tenni abban az esetben ha mégis kikerül az utcára úgy hogy a felmondás szerint pénz eltűnés miatt? Lehet-e abban az esetben jogi útra terelni a dolgot ha bár nem ő a pénzt ellopó mégis ezzel az indokkal rúgják ki? Mi lehet ebben az esetben tenni?

kukucs

Kedves Balázs!

Barátnőd esete sajnos egyszerű: a pénztárosok, pénzkezelők felelőssége objektív annyiban, hogy a teljes hiány követelhető rajtuk. Ennek csak két feltétele van, egyik az, hogy a munkavállaló a pénzeszközt állandó őrizetben tartsa és kizárólagosan ő használja (azaz pl. a főnök nem nyúlkál bele a kasszába, ha kell neki készpénz), illetve hogy visszaszolgáltatási kötelezettség mellett vegye át. Ha ez egyszerre több munkavállalót is érint - ahogy az általad leírt esetben is -, ők munkabérük arányában felelnek.
Tehát mindamellett, hogy a munkáltató követelheti a hiány megtérítését, felmondással is élhet; meglátásom szerint azokkal szemben, akiknél nem bizonyított, hogy felelősek a hiányért, csak rendes felmondással (tehát nem azonnali hatályúval).

A felelősség nem állapítható meg, ha a pénz biztonságos őrzését nem biztosította a munkáltató. Ezt mindig esetenként lehet megállapítani, leveled alapján talán annyi elmondható, hogy ha nem volt kulccsal zárható a pénzes fiók, tehát bárki benyúlhatott és kivehette (nemcsak a munkavállalók, hanem elméletileg bárki az "utcáról" is), az nem felel meg a biztonságos őrzés követelményeinek.

Üdvözlettel: Erynnis