Vatera: Távmunkához fényképes önéletrajz

Aktív olvasónk és kommentelőnk, Strici küldte nekünk az alábbi levelet. Szükséges egy távmunkához a fényképes önéletrajz?

Tisztelt Egyenlő Bánásmód Hatóság!

Kérem, hogy a hatóság az alábbiakban előterjesztett és részletezett kérelmem alapján vonja eljárás alá a Vatera.hu Kft.-t – Budapest, Rákóczi út 70-72 1074 – az egyenlő bánásmód követelményének megsértése miatt.

Tájékoztatom továbbá a hatóságot, hogy kérelmemet – az anonimitás törvényi rendelkezéseinek betartása mellett – a Munkahelyi terror elnevezésű blogon is nyilvánosságra hozom, tekintettel arra, hogy a történetnek – nagyon közvetve – a blog is részese.

[Szögletes zárójelben a csak a blognak szóló megjegyzések]

Tisztelt Egyenlő Bánásmód Hatóság!

Az eljárás megindítását azért kérem, mert a Vatera.hu kft. az Ebktv. 8§ t) bekezdés t) pontjában védettként megjelölt „egyéb helyzet, tulajdonság vagy jellemző” kifejezett hangsúlyozásával utasította el az álláspályázatomat.
Néhány héttel ezelőtt hívta föl a figyelmemet a Munkahelyi terror blog egyik rendszeres kommentelője a blogon, hogy a Vatera.hu kft. nyilvános pályázatot hirdetett az interneten ún. kategória moderátori állásra; rész- vagy teljes munkaidőben, távmunkában. A jelentkezésnek semmilyen más különösebb feltétele nem volt, eltekintve attól, hogy fényképes önéletrajzot kértek.
Az alábbi szövegű levélben jelentkeztem április 27-én a hirdetésre, s bár mint olvasható, komoly kifogásom volt a fényképes önéletrajz ellen, színes fényképes önéletrajzot mellékeltem, természetközeli háttérrel.


„Kedves Vatera!

Bármilyen formában érdekel a dolog, mint újságíró-webszerkesztő, jól tudok moderálni. Mellékelem az önéletrajzomat. Viszont az a kérdésem, hogy miért kérsz fényképet? Mi köze ennek a munkához?”
[Kedves blog! Itt a valódi nevem volt, de maradjunk Striciben]
Erre a levélre az alábbi választ kaptam még aznap:
„Kedves Strici!
Köszönjük megtisztelő jelentkezését! Igaz, a képnek nincs köze a munkához, mert természetesen nem egy szépségversenyről van szó :) , így a fényképes önéletrajzot csupán a cég egységes álláshirdetési "szabványa" alapján kérjük. Nem kötelező, de örülünk neki, már csak azért is
mert - például saját véleményem szerint - egy adott emberről helyesebb, valósabb kép alakulhat ki, ha az önéletrajzhoz társul egy fénykép is.


Üdvözlettel: F.M
Kategória Manager”

Azonnal küldtem egy viszontválaszt is:

„Kedves M!

Köszönöm, hogy válaszolt. Szerintem viszont egy távmunkához nincs köze a képnek - Beethovent sem a fizimiskája minősíti, hanem a zeneművei, Henri Toulouse-Lotrecről és az ő festményeiről nem is beszélve. Kötelezőként előírni a fényképet még törvénysértő is. (A pályázatban az szerepelt, hogy fényképes önéletrajzot kell mellékelni, nem volt odaírva, hogy ez csak örömszerzési cél.) Sőt, a Vatera új tulajdonosának országában is - ahol a faji diszkrimináció közeli élmény - nagyon egyértelműen tiltják; most néztem utána. Nyilván ezt Ön is tudja. Noha nincs közöm a cég "szabványához", és okoskodni sem akarok, de bizony meg kéne változtatni. Az, hogy egy emberről mi alapján alakul ki "valós kép"... bizonyára a fénykép alapján is, de ezzel kapcsolatosan nagyon rosszak a tapasztalataim. Azt gondolom, sokkal fontosabb jegyek határozzák meg a személyiséget. Az én munkámmal mindig meg voltak elégedve, ez nyilván kiderül az önéletrajzomból is - egyébként a fényképem (fényképeim) sok helyen megtalálhatók az interneten, nem valami szégyellőségről van szó, hanem emberi jogokról. Büszke is vagyok arra, amit elértem, és a Vatera által kínált lehetőség azért lenne érdekes, mert szívesen "teszem rendbe" a körülöttem levő világot, meg mert szeretem a Vaterát (is), mint egy olyan dolgot, ami jellegzetesen internetes sajátosság. Így belülről is látnám, hogyan működik egy internetes birodalom, miközben minden oda, olyan kategóriába kerülne, ahová való, és azonnal. Szóval, a feladatra készen állok; Önnel a levele stílusából adódóan is örömmel dolgoznék együtt. Azt gondolom, velem is élmény dolgozni, mert ugyan nagy a szám, de meglepően eredményes szoktam lenni.

Üdvözlettel: Strici”

Május 5-én az alábbi levelet küldte a Vatera.hu kft.:

„Kedves Strici!


Köszönettel vettük jelentkezését a Kategória-moderátor pozícióra. Ezennel örömmel értesítjük, hogy, a jelentkezések feldolgozása során, pályázata kiválasztásra került, így holnap 2009.05.06 - án reggel a jelentkezés során megadott e-mailcímen küldünk egy néhány kérdésből álló tesztet, amelynek a megválaszolására mindenkinek adódik max. 24 órája. A kérdőív célja, a kör további szűkítése, hiszen sok értékes pályázat érkezett. Így kérünk mindenkit, hogy a megválaszolt kérdéseket e-mailben legkésőbb 2009.05.07-én 10:00 óráig szíveskedjen majd válaszként visszaküldeni. A határidőn felül küldött válasz e-maileket nem áll módunkban elfogadni.

Köszönjük a megértést és a türelmet,


Üdvözlettel:
F.M.
Kategória Manager”

Ezt követően május 6-án kétszer is elküldték a teendőket:

„Tisztelt Pályázó!

Ezennel küldöm a megválaszolandó pár kérdést, kérek mindenkit szíveskedjen 2009.május 7. 10:30-ig válaszként visszaküldeni Tisztában vagyunk azzal, hogy milyen jellegű támasz, segítség vehető igénybe a feladat során, természetesen nem tilos, viszont megkérünk mindenkit, vegye figyelembe azt, hogy amennyiben a válaszokat teljes mértékben egy barát vagy családtag adja meg, akkor az adott személynek legyen elég szabad ideje, ahhoz, hogy adott esetben ellássa a munkakörrel járó napi feladatokat is. :) Más weboldalak kategóriastruktúrája - mint szellemi alkotás - szerzői jogvédelem alatt állnak, így nem javasolt egy adott struktúrát egy-az-egyben átkoppintani, legfeljebb csak támpontnak használni.


Köszönöm és sok sikert,

F.M.
Kategória Manager”

 

A feladatok egy része lényegesen túlmutat a kategória moderátori munkakörön. Lényegében új honlap struktúrát kellett készíteni, ezért már akkor fölmerült bennem az ötletlopás gyanúja, s a pályázatomban viszonthivatkoztam a szerzői jogokra. A feladatok megoldása igen sok időt vett igénybe, minden pontot túlteljesítettem, gondoltam, ennyit megér.

2009. május 19-én megjött a pályázat értékelése:

„Kedves Strici!


Köszönettel vettük jelentkezését a Kategória-moderátor pozícióra. Bár pályázati anyagát értékesnek találjuk, az igazán nagyszámú jelentkezések között mások háttere jelenleg jobban fedi e pozícióhoz támasztott igényeinket, így ezuttal Önnek sajnos nem tudjuk felajánlani a személyes találkozó lehetőségét. Önéletrajzát - adatait bizalmasan kezelve - megőrizzük és cégen belüli megfelelő ajánlat esetén mindenképpen jelentkezni fogunk. Reméljük, hogy a csapatunk dinamikus fejlődése során, mihamarabb partnerek lehetünk karriertervei megvalósításában.


Üdvözlettel:
F. M.
Kategória Manager”

[A levelezést teljesen szöveghűen idéztem, különös gondot fordítva F.M. egyedi helyesírási és nyelvhelyességi megoldásainak nagy számára.]

Tisztelt Hatóság!

Mint olvasható, a Vatera.hu kft. csak a harmadik körben döbbent rá arra, hogy – ismét idézem – „mások háttere jelenleg jobban fedi e pozícióhoz támasztott igényeinket”. Feleslegesen dolgoztatott, megalázó módon viselkedett. Ugyanakkor nem részletezi, hogy milyen háttér fedi jobban az igényeiket, és miből derül ki, hogy nekem olyan hátterem nincs; továbbá, hogy miért nem derült ez a fedőháttér számukra a korábbi levelezésünkből – gondolom, nem az arcképem mögötti természetközeli háttérre gondoltak.

Ha viszont – miként a levélből kiderül - más szempontok is közrejátszottak, akkor az valóban nem más, mint az „egyéb helyzet, tulajdonság vagy jellemző” alapján történt döntés, ami sérti az egyenlő bánásmódot. Kérem tehát az eljárás megindítását.

Budapest, 2009. május 28.

Tisztelettel:

Strici

Mellékletek: a teljes levelezés, a Vatera.hu pályázati kérdései és az általam benyújtott pályázati anyag.