Elküldik a kismamákat a Budapest Airport Zrt-nél?

Ideje volna kiosztanunk az aktuális Baszod Béla-Díjat, úgyhogy várom a javaslatokat! Kellemetes hétvégét Mindenkinek!

"Despi"

T Munkahelyi Terror blog!

Következő szituációval kerültünk szembe a Budapest Airport Rt-nél. 3 gyed-gyes en levő kismamák vagyunk. Egy teljesen más területen (részlegen) levő 3 dolgozó feleslegessé fog válni az eljövendő hónapokban,miután a tevékenységük egy részét egy másik cég veszi át (nem megyek részletesen bele, mert lényegtelen a történet szempontjából) és a drága főnökünk, akinek szeme fénye az a terület, ezt a három embert a helyünkre kívánja helyezni.

Kitalálta, hogy 25fő a legyen a létszámunk,most 22en vannak (mert mi 3an gyesen), tehát ppppont odaillenek. Persze, egy mondvacsinált indok, mivel az embereit akarja elhelyezni valami módon.

A kérdésre hogy mi van ha mi kb 1év múlva munkába állnánk,és valaki ott ücsörög a helyünkön mi történik? közölte (rajtunk kivül mindenkivel) hogy majd a cégen belül valami biztos fog akadni.

Mármint NEKÜNK. HA szerencsénk van...
Igen, van még a takarító, és az utasbiztonsági ellenőr poszt. Ezt nem választanánk 15 év munkaviszony, diploma és egyéb érzelmi, anyagi és munkarendbeli okok miatt, ez belátható.

És egyáltalán miért mi álljunk odébb? Egy másik osztályon, másik 3 ember munkája vált feleslegessé, ez szomorú, de emiatt miért minket küldenének el? Csak azért mert mi nem vagyunkk jelen, hogy tiltakozzunk???

Tudomásom szerint a törvény szerint semmilyen hátrány, megkülönböztetés nem érhet valakit amiatt hogy gyes-en van, volt.
Kérdésem, hogy amennyiben visszamennénk, mondhatja e a munkáltató, hogy nincs már hely, fogadjunk el más posztot, vagy ha nincs, akkor viszlát?- megjegyzem ismételten hogy a munkakör nem szűnt meg közben, illetve leépítésre sem tud hivatkozhat. (ami adott esetben, érthető indok lenne)

Miután azt is csinálhatja hogy egy hónapra visszavesz ugyanabba a munkakörbe (ezáltal marha törvénytisztelő), majd utána jön elő a fenti ötlettel, hogy még se kellünk oda, máshol nem lehet fogást találni a problémán?

A másik kérdésem hogy nem valósul-e meg abban a pillanatban a diszkriminációnk, (hiába vagyunk "távol") ahogy a munkakörünket mással tölteti be? Tehát nem ideiglenesen, határozott időre "helyezi át" a mi posztunkra a három felesleges emberét, hanem végleg. Én úgy érzem hogy már ezzel is megvalósul a megkülönböztetés. Hiszen nyilvánvalóan eszében nincs "fenntartani" a pozíciónkat még látszólag sem.

Pláne, hogy ezt ki is nyilatkoztatta...

Jogi tanácsot, ötletet szeretnénk kérni az üggyel kapcsolatban.

Előre is köszönjük!!!!

Miután ennél a cégnél már "megégettem" magam, bár nem szokásom, de maradnék most Anonym. :(
 

Kedves "Anonym"!

A munkáltatótok mindannyiótokat eredeti munkakörötökbe köteles visszahelyezni, továbbá a gyermek 3 éves koráig nem szüntetheti meg a munkaviszonyotokat rendes felmondással. Az írottak alapján tehát nem lehet benneteket elmozdítani a jelenlegi munkakörötökből, helyettesítésre ideiglenesen alkalmazhat mást, de amint visszatértek a munkából, titeket az eredeti munkakörötökbe köteles visszahelyezni.

A munkakört is csak közös megegyezéssel lehet módosítani, tehát az írásbeli hozzájárulásotok nélkül nem csinálhatja meg azt, hogy visszavesz az eredeti munkakörötökbe, majd egy hónap után áthelyez máshová.

Azzal még nem valósul meg a diszkrimináció felétek, hogy a helyettest nem határozott időre helyezi át, viszont ilyenkor azzal is számolnia kell, hogy a helyettesekkel, az ő igényeikkel is számolnia kell....

Nektek azt javaslom, hogy jogsértés esetén a bírósághoz és az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz is forduljatok, akár egyidejűleg is. Semmiképp ne álljatok odébb, ne írjatok alá olyan megállapodást, ami nektek rossz, legyetek tisztában a jogaitokkal és ne féljetek érvényesíteni.


Üdvözlettel:
Erynnis