Elküldték, mert meleg

Hiába volt naprakész, jól képzett, elkötelezett pedagógus a történetünkben szereplő fiatalember, elküldték, mert homoszexuális.

Sziasztok

Egy általános iskolában dolgozom tanárnőként és egy kollégám történetét szeretném megosztani, akit azért küldtek el, mert meleg, bár a dolog ennél egy kicsit bonyolultabb.

A tanév kezdetekor jött hozzánk egy fiatal srác, aki emberileg és szakmailag is nagyon meggyőző volt mindannyiunk számára. Kicsit csodálkoztunk is, hogy valaki ilyen tehetségesen képes a mai helyzetben a tanári pályát választani, de kiderült, hogy nagyon elkötelezett a tanítás iránt, aminek mi is és az igazgatóság is nagyon örült. A tanári karról tudni kell, hogy egy lelkes, lelkiismeretes csapat, ami nagyon nagy dolognak számít, hiszen nagyban hozzájárul az iskola munkájának hatékonyságához. Szinte alapkövetelmény a közvetlenség egymás iránt, amivel a srácnak nem is volt gondja, gyorsan beilleszkedett. De sajnos pont a közvetlenség okozta a vesztét.

Volt egy rendezvény az iskolában, ahova a tanárok, a diákok és a szülők is hivatalosak voltak. Ezen az éves rendezvényen a tanárok hozni szokták a családjukat, élettársaikat. Mivel a srác nem akart egyedül jönni, megkérdezte az igazgatót, hogy hozhatja-e barátját. Persze hozhatta, de nyilván a barát szót másként értelmezte, meg gondolom a srác se akarta elsőre felvilágosítani. A rendezvényen egyébként tényleg olyanok voltak, mint két jóbarát, csak amikor néhányan beszélgetni kezdtünk és szóba került a család, akkor világosítottak fel minket, hogy ők egy pár. Persze meglepődtünk, volt, aki csak egy pillanatra, de néhány kollégám teljesen ledöbbent. Mondta, hogy tisztában volt a kijelentése kockázatával, de nem akarta, hogy a titkolózás feleméssze. Az talán még rosszabb lett volna, ha valahogy kitudódik a dolog, még mielőtt ő személyesen vállalta volna. A hír eljutott az igazgatóhoz is, aki a tanév végén a következő évre már nem tartott igényt munkájára.

Az igazgató hivatalosan „hiányos pedagógiai és módszertani ismeretekre” hivatkozva nem akarta meghosszabbítani vele a szerződést (1 éves határozott idejű szerződése volt). Ez azért is röhejes, mert nagyon naprakész módszertani, pedagógia ismeretanyaggal rendelkezik, rendszeresen képzi magát, még külföldön is részt vett továbbképző tanfolyamokon, emellett két idegen nyelvet beszél magas szinten. Az egyik legnagyobb hivatástudattal rendelkező tanár akit ismerek, szemben néhány mai begyepesedett, motiválatlan, új dolgok iránt elzárkózó pedagógussal.

Ő persze tudta, hogy mi áll a dolog mögött, rá is kérdezett, hogy azért nem hosszabbítja-e meg a szerződését, amire ő gondol. Az igazgató ezután bevallotta neki, hogy valójában nem azért akarja elküldeni, mert bármiféle gondja lenne azzal, hogy egy meleg tanár tanít az iskolában, hanem azért, mert félti a szülő-iskola kapcsolatot. Az iskola jó hírnevét ugyanis nagyrészt a kiváló szülő-iskola kapcsolatnak köszönheti. Fél, hogy sok szülő azon a véleményen lenne, hogy márpedig az én gyerekemet ne tanítsa egy b*zi (sajnos hozzá kell tennem, hogy valószínűleg tényleg ez lenne).

A srác persze nem akarta aláírni a papírt, mert ezzel gyakorlatilag beleegyezett volna, hogy valóban hiányosak az ismeretei, de azt is belátta, hogy a munkahelyi légkör maga lett volna a pokol, ha sikerül kicsikarnia a maradást. Így aztán abban egyeztek meg, hogy elmegy önszántából. Megtehette, mert sok iskolában keresik a tantárgyát. Habár az rosszul esett neki, hogy az igazgató hülyére akarta venni elsőre.

Igazából valahol érthető az igazgató döntése, de személy szerint nem tudom mi ezzel az egésszel a probléma, hiszen az iskolában mint tanár van jelen, és nem a magánéletéről tart órákat, mellesleg nincs semmi a homlokára írva. Szerintem az ilyen tanárok sokkal elkötelezettebbek aziránt, hogy elfogadásra neveljenek, és hogy széles látókört alakítsanak ki a gyerekekben, bár biztos vannak, akiknek csak az erkölcstelenség és a rossz példamutatás jutna róluk eszükbe. Egyébként megkérdeztem egy idősebb kollégámat a témával kapcsolatban, nem fogjátok elhinni, de azt mondta, hogy ilyenekből lesznek a gyerekmolesztálók és természetes, hogy mennie kell. A srácról tudni kell, hogy komoly és kiegyensúlyozott párkapcsolatban él már évek óta, szóval valószínűleg pont belőle nem lesz gyerekmolesztáló, esetleg azokból, akik nem képesek normális párkapcsolatra, függetlenül szexuális hovatartozástól. Tudom, hogy ez elsősorban nem az iskola, hanem a rossz társadalmi beidegződések hibája, de ettől függetlenül nagyon megrendült néhány kollégámba és magába az iskolába vetett hitem. Annak ellenére, hogy egy lelkiismeretes csapat, kiderült számomra, hogy páran igencsak le vannak maradva bizonyos társadalmi ismeretek terén.

Pár napja beszélgettem a sráccal és azt mondta, hogy valószínűleg külföldön fog próbálkozni, mert szerencsére olyan tantárgy tanára, akikből hiány van Nyugat-Európában (is). Nem kétséges, hogy jobban meg fogják becsülni – az iskola és a társadalom is.