Az anyaság és a karrier nem egymást kizáró tényezők

Miért gondolják úgy munkáltatók, hogy a GYES-ről visszatérő anyukák képtelenek felvenni a munka ritmusát és értéktelenebbek, mint gyermektelen társaik?

Mertem venni magamnak a bátorságot, hogy ikergyerekeimmel 3! (három!) évig itthon maradtam "kismamaként"... rühellem ezt a szót, degradáló. Ha valaki "kismama", az automatikusan eltunyult, elhülyült és ellustult, a GYES mellett ingyen kenyérét esedező nő? Sosem értettem ezt a hozzáállást.

Én a két gyerek mellett, biztosítva a létfenntartásunkat (mert ugye aki gyereket nevel, az tudja, nem kevés pénz az, ikreknél meg minden duplán) éjjelente dolgoztam, továbbtanultam és a szakmámban folyamatosan tovább képeztem magam abban a bizonyos 3 évben. Mert gondoltam arra is, hogy igen, vissza kell majd mennem egyszer dolgozni.

Egy nő, amikor anya lesz, elsősorban nem azon agyal, hogy jaj, eltelt hat hónap és gyorsan visszamegyek melózni, nehogy már a munkáltatóm rossz szemmel nézze azt, hogy elsősorban magamra gondolok, a két gyermekemre, és arra, hogy anyaként kiteljesedhessek... igen, szültem, két gyermeket, mert ez a legszebb dolog a világon. Igen, kapom a GYEST, mert elég sok TB-t és adót befizettem már ahhoz, hogy ezt számomra az állam biztosítsa. Igen, vannak nagyszülők, akikre számítani lehet, ha a gyerek beteg, de lázas! gyereknek az anyja mellett van a helye! Mindemellett az elmúlt fél évben összesen 5 napot voltam távol a munkahelyemtől a két gyerek betegsége miatt.

A munkáltató is elgondolkodhatna ám egy-két dolgon, nem minden esetben a GYES-ről visszatérő nőn kellene elverni a port. Talán kapjon az illető egy esélyt arra, hogy megmutassa, nem lett hülyébb három év alatt, képes azonnal felvenni a munka ritmusát, sőt, lehet, hogy még értékesebb munkaerő, mint azelőtt volt! El lehet azon is gondolkodni, más cégek miért tudják megvalósítani a családbarát munkahelyet? Ha olyan profilú a munka, meg lehet csinálni a rugalmas időbeosztást, a részben távmunkát, és még sorolhatnám... bárki elhiheti, hogy ha mindenki pozitívan állna a dologhoz, akkor a dolog végkicsengése is pozitív lenne... nem pedig nyűgnek, tehernek tekinteni azt a munkaerőt, aki nem tett egyebet, mint engedelmeskedve a természetnek, életre hívott egy-két apró lényt... és anyává lett.

Az anyaság és a karrier nem egymást kizáró tényezők, sőt. Gondolkodjunk.