Hírek: A munka öl?

Mostantól aktuális hírekkel, érdekességekkel is jelentkezünk a munka világából, a hagyományos olvasói levelek mellett. Remélem örömmel fogadjátok "reformunkat"

Despota

Aktuális olvasói levél 

Az egyik friss amerikai felmérés felhívja a figyelmet a globális problémára, miszerint a dolgozók egészségi állapotára a válság is rányomta bélyegét. A növekvő munkahelyi stressz, a felgyülemlett - és le nem vezetett - feszültség, a feldolgozatlan problémák pszichés és testi megbetegedésekhez vezethetnek. Hogyan lehet megelőzni a bajt?
Az amerikai munkaerőpiac résztvevőinek egészségi állapotáról készült friss felmérésből kiderül, hogy a dolgozók az elmúlt évben sem kímélték egészségüket, sőt. A megkérdezettek egy része bevallotta, hogy önként túlórázik, mert fél, hogy elveszíti állását. „Egyharmaduk állította, hogy munkája leszívja, olyannyira, hogy amikor a munkából hazaér, már nem marad energiája a családjára, barátaira, magánéletére” – írja Cindy Krischer Goodman, a téma szakértője, aki a Miami Herald című napilap internetes oldalán saját blogot is vezet.

A State of Health in the American Workforce elnevezésű jelentésből kiderül: az amerikai munkavállalók 28 százaléka állítja, hogy egészségi állapota kifogástalan, míg hat éve még a megkérdezettek 34 százaléka nyilatkozott így. A dolgozók 41 százaléka említette, hogy ritkán, gyakran vagy szinte állandóan stresszes – feszült, ideges, kapkodó. Minden harmadik megkérdezett észlelte magán a depresszió legalább egy tünetét, míg minden ötödik munkavállaló küzd krónikus fáradtsággal, ami esetükben azzal (is) jár, hogy reggelente rendszeresen elalszanak. A megkérdezettek 31 százalékánál épp ellenkező a helyzet: túl korán, még az ébresztőóra csörgése előtt felriadnak, nem tudnak rendesen aludni.

A kutatásban részt vevők 21 százaléka szed valamilyen gyógyszert magas vérnyomásra, 14 százalékuk magas koleszterintszintre. Háromból két dolgozó túlsúlyos vagy erősen elhízott, négy munkavállalóból egy dohányzik. Az eredmények arra is rávilágítanak, hogy az amerikai munkavállalók 49 százaléka nem végez rendszeres szellemi tevékenységet, legalábbis ez volt a helyzet a vizsgálatot megelőző 30 napban.

Néhány éve még központi törekvés volt az amerikai vállalatoknál a munkahelyi egészségvédelem, a munka és magánélet közötti egyensúly megteremtése és fenntartása. A válság kirobbanása óta általános tendencia, hogy a vállalatok igyekeznek növelni hatékonyságukat, termelékenységüket, ehhez pedig a már meglévő - és megtartott - munkaerő fokozott erőfeszítésére van szükség: vagyis többet követelnek dolgozóiktól, mint korábban. Gyakori, hogy egy embernek két vagy három másik munkáját is el kell végeznie - világítanak rá a globális trendre a munkahelyi egészségvédelemmel foglalkozó szakemberek.

Mit tehetnek a munkavállalók, hogy a fokozott tempó ellenére megőrizhessék egészségüket, illetve a munka ne menjen egészségük, magánéletük rovására? Leanne Chase egészségügyi tanácsadó szerint a legfontosabb, hogy a dolgozók merjenek nemet mondani. Véleménye szerint a cégek azért követelnek egyre többet és többet az alkalmazottaktól, mert azok attól való félelmükben, hogy elveszítik állásukat, semmire nem mondanak nemet, amit a vállalat kötelező munkahelyi tevékenységükön kívül követel tőlük.

Sue Shellenbarger, a The Wall Street Journal című lap szerzője egy, a témával kapcsolatos felmérés eredményét ismertetve megemlítette: ijesztő a tendencia, miszerint a munkavállalólk 70 százaléka a munkaidő lejárta után - este vagy hétvégén - is dolgozik. Nem csoda, hogy a teljesítménykényszer, a fokozódó tempó, a munkavállalókra nehezedő nyomás és felelősség stresszhez vezet: a feszültség, az idegesség, az állandó készenléti állapot, hogy valaki azonnal ugrásra készen álljon, hátha szükség van rá, kikezdi az egészséget. A stressz ráadásul - ha nem vezetik le - komolyabb pszichés és testi megbetegedésekhez vezethet. Előbbiek közé sorolható a depresszió, a skizofrénia, az alkohol- vagy drogfüggőség, míg a testi tünetek - fejfájás, hátfájás - komolyabb betegségekre is utalhatnak. Az ülőmunka mozgásszervi panaszokhoz (hát-, nyaki és gerincbántalmakhoz) vezethet, egyre több a szív- és érrendszeri megbetegedés az aktívan dolgozók körében.

Egy svéd tanulmány szerint - melyet a göteborgi egyetem kutatói készítettek -, a boldog párkapcsolatban élők könnyebben leküzdik a munkahelyi nehézségeket. A kiegyensúlyozott, nyugodt emberek lazábban kezelik a munkájuk során felmerülő problémákat, türelmesebbek, mert van egy biztos hátterük, szabadidejükben feltöltődhetnek, kikapcsolódhatnak. Ugyanakkor kanadai kutatók megállapították, hogy azoknál, akik stresszes munkakörben dolgoznak, nagyobb a depresszió kialakulásának kockázata, mint azoknál, akikre kisebb nyomás nehezedik.

A stressz levezetésére leginkább a testmozgás alkalmas. A cégek egy része - Amerikában több, itthon kevesebb a hasonló kezdeményezés - biztosít valamilyen lehetőséget a testmozgásra: fitnessbérletet kínál dolgozóinak vagy céges egészségmegőrző programok keretében csoportos testmozgásra buzdítja munkavállalóit. A rendszeres sport - futás, úszás vagy a séta - kikapcsol, és a felgyülemlett feszültség levezetésére kiválóan alkalmas. Az az ideális, ha munkaidő alatt is szakítunk pár percet a mozgásra, ez ugyanis növeli a teljesítményt. A relaxáció, a jóga, és a masszázs is megoldást jelenthet.

Forrás: HVG