Baleset a téglagyárban

Testvérem egy téglagyárban dolgozik.A mai időkben nehéz munkát találni így ő is munkatársai , akik azon a veszélyes helyen dolgoznak minden feladatot kénytelenek elvállalni. A munkakörülmé­nyekre sajnos igaz az , hogy nincs igazi védelme az ott dolgozó munkásoknak.

 

Pl. Javítások a kemencékben , a kemencéket nem lehet leállítani így a kb. 80 c-fokos kemencékbe kell bemászni és javítani miközben egy valaki kívül
áll arra az esetre , ha a bentlévő ember rosszul lenne és ki kellene húzni.

 

A téglagyártó szalagsort nem lehet leállítani , így ha egy kb. 30kg-os tégla összetörik , annak a törmeléke megállíthatja az utána jövő téglákat , vagy behullhatnak a futószalag berendezés alkatrészei közé . Ilyenkor nagyon gyorsan be kell ugrania a dolgozónak , hogy a törmeléket elhúzza , eltakarítsa onnan , miközben a téglák folyamatosan jönnek, ha nem vigyáznak ezek összetörhetik a futószalagok között vagy egyéb helyen bentragadt lábat vagy kezet .

 

Testvérem balesetet szenvedett. Fel kellett rohannia egy téglarakás tetejére, ez kb. 3m magasan állt , hogy valamit megigazítson . A cipője és kesztyűje is olajos volt , a szabálytalan magasságúra rakott téglarakás tetején megcsúszott alatta a tégla és ő kénytelen volt leugrani . Ez azért volt életveszélyes , mert a nyomában megindultak a kb. 30 kg-os téglák, és őneki a esés és egyensúlyozás közben el kellett találni egy olyan érkezési-landolási pontot ,hogy a fejét , mellkasát stb. ne verje bele beton ill. vas tárgyakba.

 

Az ‚akrobatikus-leugrás‘-ról szerencsére üzemi videókamerás felvétel is készült.Ezt többen megnézték az üzemben és gratuláltak neki a túléléshez.
Ez a baleset az éjszakai műszak alatt történt , a gépek nem állhattak le így ő sérülten ( a térdén sérült meg , ahogy leérkezett , és a kifordult ujját kellett sajátmagának helyrerántania ) kellett a gépek mellett felügyelni , amíg valaki segítségével sikerült nekik a közeli kórház baleseti ügyeletére eljutnia.

 

Az orvos felvette üzemi balesetnek az esetet .
A téglagyár részéről ekkor történt az első kísérlet arra , hogy testvérem visszalépjen és ne üzemi balesetként könyveljék el az esetet. Az orvos már üzemi balesetként vette fel , amikor az első kontrollra visszament ( nem tud leguggolni és fellálni stb. )az orvos továbbra is táppénzre vette , mivel őszerinte így nem lehet dolgozni.


Amikor letltek a táppénzes napok , a téglagyárból megkeresték , hogy hétfőn ne
menjen be dolgozni , majd csak kedden , ugyanis akkor jönnek a téglagyár belső munkaügyi ellenőrei , hogy elemezzék a balesetet. Keddi napon a téglagyár belső ellenőrei többször próbálták rávenni testvéremet , hogy lépjen vissza és ne üzemi balesetként vegyék fel az esetet. Utalást tettek arra is , hogy az orvost is megkeresték ez ügyben ! Természetesen ilyen igazságtalanságot a balesettel kapcsolatban – még ha valószínűleg még nehezebb munkafeladattal bízzák is meg testvéremet , vagy esetleg felmondanak neki  sem az orvos , sem testvérem , sem a most már felbátorodott ( eddig is megfélemlített)
munkatársai nem akarják elhallgatni.


A napokban várható a megyei (?) munkaügyi ellenőrzés . A téglagyár részéről még ezelőtt szerették volna testvéremet ‚visszaléptetni‘ az ügy üzemi balesetnek
való beállításától.

Veled is kiszúrtak?Írd meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Legfrissebb médiaajánlatunkat megtalálhatod, ha IDE KATTINTASZ.