Az újszülöttel maradjon otthon az anyja

Hello!

 

Gyermekem született egy hónappal ezelőtt, és az ilyenkor szokásos évi két nap pótszabadság kapcsán párommal úgy döntöttünk, hogy én, az apa venném ezt idén igénybe. Párom munkahelyéről szereztünk nyilatkozatot is, hogy nem náluk lesz, ahogy kell, viszont mikor én ezzel a lepecsételt papírral megjelentem a cégem munkaügyi osztályán, az illetékes hölgy a szemem láttára összetépte a papírt, mondván "az újszülöttel maradjon otthon az anyja", és hogy ő nekem semmilyen papírt adni ezzel kapcsolatosan nem fog.

 

A hölgy annyit mondott még a beszélgetésünk végére, hogy ha a kedvesem visszamegy dolgozni még az év vége előtt, akkor hajlandó lesz kiadni a pótszabadságot, mert az novemberben is járni fog. Mindenesetre az a felháborító és arrogáns magatartás, amivel az egész helyzetet kezelte, és ahogy hozzám viszonyult, arra késztetett, hogy munkaügyi per indítását fontolgassam. Sajnos az esetnek rajtam kívül csak a hölgy saját kolléganői voltak tanúi.

 

A vonatkozó törvény így fogalmaz: "A szülők döntése alapján gyermeke nevelésében nagyobb szerepet vállaló munkavállalót" illeti meg a pótszabadság, a munkaügyes hölgy a második szakaszra hivatkozott - hogy az anya vállal nagyobb szerepet a nevelésében, ha egyszer szülési szabadságon, GYES-en, stb. otthon van. Én pedig úgy gondolom, hogy a szülők döntése alapján kell kiadni ezt a szabadságot, a munkahelynek ebben nincs mérlegelési vagy döntési lehetősége. Kérlek, hogy cáfolj vagy erősíts meg ebben.

 

Amennyiben ez a dolog megállja a helyét bíróság előtt, úgy a feljelentést még meg tudom fűszerezni egyéb hiányosságokkal is: pl. a havi jelenléti ív egy adott napon való kiállítása, esetenként előre is; tavalyi évről ki nem adott és ki nem fizetett szabadság; vagy pl. a munkaviszony első napján elkérik minden dolgozótól a munkaszerződésének a saját példányát, arra hivatkozva, hogy ha rajtaütésszerű munkaügyi ellenőrzést kap az egység, akkor azzal tudják igazolni a foglalkoztatás törvényességét.

 

a segítséget előre is köszönve:


J.

Szia!

 

A pótszabadság éves mértéke a rendes szabadságod napjaihoz adódik hozzá és valóban, a gyermek után azt a szülőt illeti meg, amelyik nagyobb szerepet vállal a nevelésben - erről ti döntötök. A szabadság kiadásáról viszont a munkáltató dönt, te max kérheted, hogy mikor adja ki, de övé a döntés, te csak a szabadság egynegyedéről rendelkezhetsz.

 

A gyermek születésekor az apának is jár plusz szabadság, ez azonban nem egyenlő a fentivel, ugyanis ez csak szüléskor jár (ellentétben a pótszabival, ami a gyerek 16 éves koráig), a szülést követő 2. hónap végéig lehet kivenni, 5 napot. Ebben nincs mérlegelési jogköre a munkáltatónak, ezt köteles kiadni. Ez viszont csak egy egyszeri, rendkívüli szabi.

 

A hr-es kollégád sem járt el tehát helyesen, a pótszabadságnak és a rendkívüli szabadságnak ugyanis nincs köze ahhoz, ki van gyesen, teljesen külön kezelendő, viszont a szabit a munkáltató adja ki, a rendkívüli szülési szabadságról viszont te döntesz, mikor veszed ki, de csak a gyerek 2 hónapos koráig.

 

Üdv,
Erynnis