A főnök helyett a sofőrt büntetik

 

Férjem sofőr. Egy közúti ellenőrzés során megbüntették a főnökét 660eFt-ra. Azért írom, hogy a főnökét, mert a büntetésről szóló határozat a főnöke /aki egyéni vállalkozó/ nevére jött. A szabálytalanság többek között a nem megfelelő pihenőidő és vezetési idő volt illetve a helyszínen nem tudta a férjem felmutatni saját munkaszerződését és a teherautó lízingpapírjait.

 

A munkáltató szerint ebből a 660eFt-ból 600eFt a férjemet terheli. Így december hónapra nem is kapott fizetést. De első körben azt szerette volna a munkáltató, ha odavisszük neki a teljes összeget készpénzben.


Az ügy tisztázásánál probléma lehet, hogy a férjem bruttó 80 000 Ft-ra van bejelentve, az ezen felül járó fizetését készpénzben kapja. A december havi fizetése, amit a munkáltató visszatartott 210 000 Ft volt. Illetve még mi fizettük ki az egyik beugrós sofőrjének a bérét 40 000 Ft-ot.

 

Egy munkaügyes álláspontja szerint, fuvarozásban a munkáltató feladata a korongok napi szintű ellenőrzése ugyanúgy ahogy a kocsik műszaki állapotának rendben tartása. Ezért is a munkáltató kapta a büntetést és nem a sofőr, akit a helyszínen ellenőriztek.

 

Két napon nem volt jó a férjem korongja, az egyik abból adódott, hogy aznap kerültem be kórházba 28 hetes terhesen fenyegető vetéléssel. Aznap mikor beszállt a kamionba berakta a digitális kártyáját, ekkor hívtam baj van,és ő rögtön indult értem. Itt a problémát az okozta, hogy amíg ő a kórházban volt a tachográf egyéb munkaidőt húzott neki, így utána az egész napja rossz lett. Viszont ténylegesen munkát nem végzett ezen idő alatt. (tudni kell ez volt az első napja digitális tachográf-ot használó kamionnal, és semmiféle oktatást nem kapott hogy kellene használni azt) Illetve aznap itt volt még egy kisebb szabálytalanság 4 óra 30 perc helyett 4:50 percet vezetett. Bár ennek a szabálytalanságnak igen kicsi 30 000 Ft a büntetési tétele. Úgy gondolom a férjem egy igen ideges idegállapotban vezetett egész nap, hiszen nem tudta mi lesz velem és a babával.


A másik esetben a 9 órás pihenőideje alatt be kellett mozdulni 2*1percre a cégnél. Ez utóbbinál ha újra kiveszi a férjem a 9órás pihenőt a konténer nem ér fel időre és a munkáltató így eleshet a szállítási díjtól, sőt ha ez többször előfordul még magától ettől a fuvartól is, mivel nem tudja időre teljesíteni a szállítást.
Ezek alapján a munkáltató vele akarja kifizettetni a 600e Ft-ot.

Veled is kiszúrtak?Írd meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Hirdess nálunk, akár barterben is! Legfrissebb médiaajánlatunkat megtalálhatod, ha IDE KATTINTASZ.