Csak a munkavállaló lehet a hibás?

Csatlakozás

 

 

Nemrég olvastam az az egyik álláskereső oldalon, hogy egy felháborodott fejvadász nő, leírta lépésről-lépésre, hogyan dolgozik;


Elsősorban a referenciákat nézi, ha a jelentkező munkavállaló csak az évszámot adta meg, akkor az előbb említett fejvadásznak már gyanús, hogy, a jelentkező kihagyja a "balhés" munkahelyeket. Ezután kapcsolatba lép a referenciában felsorolt cégek főnökeivel, és megkérdezi az állásra jelentkező képességeit, munkamorálját, kilépés okát, előző fizetését.

 

A munkavállaló által írt adatokat megosztja más fejvadászokkal. A fejvadász megkérdezi a munkavállaló előző munkahelyén lévő főnökeitől, hogy a munkavállaló miért lépett ki, de a munkavállalótól miért nem? És, ha a főnök szemét, volt, akkor alááshatja a munkavállaló tekintélyét, és más fejvadásznak is ezt fogja elküldeni. Ja, és a fizetés tudtommal a cég és a munkavállaló közös dolga, semmi köze a fejvadászoknak ahhoz, hogy a munkavállaló az előző munkahelyén mennyit keresett.


Velem is sokszor aláírattak olyan papírt, amiben az állt, hogy harmadik személynek nem adható ki a fizetésem összege, még a közvetlen munkatársaknak sem, nemhogy vad idegen fejvadászoknak. És még a fejvadász volt felháborodva, mert egy hirdetést olvasó beírt, hogy jó fejvadászként, hogy végzi a munkáját. Meg volt magával elégedve.


Az nem számít, hogy erkölcstelen, ahogy dolgozik, és etikátlan is. Ha, én ehhez a céghez jelentkeznék állásra, és ezt tennék velem, mennék az ombudsman-hoz, és a munkaügyi bíróságra. Ezek szerint csak a munkavállaló lehet a hibás, ha valamilyen ok miatt kilépett, a munkáltató nem?


A munkáltatók mindig korrektek, a főnökök, mindig emberségesek, empatikusak, lojálisak, erkölcsileg fedhetetlenek? Nahát, akkor én, és a hozzám hasonló munkavállalók, miért írnak erre az oldalra? Kitaláljuk az egészet? A saját szórakoztatásunkra írunk? És, ez a sok megtörtént eset, ezek szerint csak kitaláció?


A fejvadász hölgyike, így láthatja a dolgot, ha csak az egyik oldalt, vagyis a munkáltatói oldalt kérdezi meg, és a munkavállalót nem, hogy mi, és, hogyan történt. Mikor történik végre valami pozitív változás a munkaerő-piac világában? Úgy szeretném ezeknek az embereknek visszaadni, amit Ők adnak nekünk. Csak úgy tudnák átérezni, Mi mit élünk át nap, mint nap miattuk. Persze, akkor is Ők lennének felháborodva.


Én az ilyen embereknek csak egy dolgot kívánok; éljék át azt, amit mi munkavállalók, és ne legyen semmi örömük az életben!