Hazaküldtek 20 perc késés miatt

Tiszteletem!

 

Szeretném kérdezni hogy megteheti e a munkáltató jogszerűen, hogy a munkába érkező munkavállalót telefonon hazaküldi, hogy igazolatlan a napja, mert késett 20 percet? S orvosi igazolást és szabadságot sem fogad el? Azért kérdezem, mert tudom hogy ezt az igazolatlan napokat a törvény bünteti, és e miatt a munkáltató bármikorkirúghat bárkit, ha igazolatlan napja van. Miért kell ál igazolatlan napot csinálniuk nekem, mikor 20 éve dolgozom és még sosem volt igazolatlan napom? Mit tehetek, szerezzek orvosi igazolást? Igy kirúghatnak hétfőn, mert pénteken úgymond nem mentem be önhatalmúlag dolgozni, (beléptető rendszer van) és nem tudom bebizonyítani, hogy ők kuldtek el.

 

2.

A másik hogy 3 éve dolgozom ennél a cégnél, egy kolléganőmmel, aki UGYANOLYAN VÉGZETTSÉGŰ, UGYANOLYAN MUNKAKÖRŰ, nincs nyelvvizsgája, számítástechnikai képzettsége sem, mégis nettó 30 ezer forinttal több bért kap, holott a munkaköri teendői napi 3 órát tesznek ki. Én ugyanolyan korral végzettséggel munkakörrel sokkal nagyobb tudással és szorgalommal mégis hiába kérek bérrendezést, mindig elutasítják, mert a kolléganőm a főnőknő gyerekkori ismerőse. A törvény tilja a hátrányos megkülönböztetést, és úgy tudom per esetén visszamenőleg kötelesek lennének kifizetni az elmaradt bérem.

3.

Nálunk bevett szokás hogy túlórázni bármit lehet ingyen, de ha egy héten kétszer kimegy az ember ebédszünetben ebédelni, ami sosem 20 perc, mert csak kapkodva lehet, és ha összegyűjti a heti ebédidejét és elintéz valamit mondjuk a bankban, postán, és 45 perc múlva megy vissza, akkor az büntethető???

4.

 

Apukám lábát műtötték nagyon beteg, anyukám is az, idős szüleim vannak, megtehetem e, ha a munkavállaló ennyire kekec, hogy megyek dolgozni és hazaküld, és fizetést sem kapok arra a napra és munkám is volna sok, hogy én is otthon maradok pár hetet ápolni apukámat?

 

Amennyiben van olyan történeted, amit szívesen megosztanál másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt részed, akkor írd meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

 

Munkajoggal kapcsolatos kérdéseket a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre küldheted!