Állandó téma, hogy holnap kit fognak kirúgni

Tisztelt Cím!


Az egyik blogban olvastam, hogy Önöknek lehet írni, ha valaki érdekes munkahelyi történetekről tud. Ezért bátorkodom megosztani Önökkel és minden kedves olvasóval az alábbi történetet. Minél többen tudják meg, hogy milyen dolgok történhetnek ebben az országban, milyen kiszolgáltatott egy dolgozni szerető munkavállaló.
A történet már 2008 év vége óta folyamatosan él, és sajnos rövid időn belül nem fog véget érni, mert úgy néz ki, hogy az illetékes vezetőség alaposan bebetonozta magát.


Egyszer volt, hol n....., egy magyarországi piacvezető német tulajdonú biztosító német vezetősége felkért egy csoportot a magyar biztosító "átszervezésére", működésének "hatékonyabbá" tételére. Az új managemet bejelentette a változásokat és elkezdte a "munkát". A hatékonysági programra hivatkozva tömegével rúgták ki az embereket, a cég szinte minden területéről. Kiírtották a korábbi teljes felsővezetést, sok üzletkötőt, adminisztrátort, munkaügyeseket, pénzügyeseket.

 

A legduvább eset 2009 év végén történt a kárrendezési központokban, ahol meg is alázták a több éve, évtizede ott dolgozó munkatársakat. Csótányírtásra hivatkozva kérték, hogy pakolják a papirokat, dossziékat dobozokba. Másnap a gyanútlan emberek dolgozni mentek. Beterelték őket egy helyiségbe, és ott közölték velük, hogy ki vannak rúgva. (Kellemes karácsonyi ajándék). Sok embernek tették tönkre az életét. Volt köztük egyedülálló anyuka is aki három gyereket nevelt. Az esetről akkor a NOL-ban is lehetett olvasni. Aztóta tovább folyik a pusztítás, minden területen.


Az adminisztrációs osztály Budapestről egy vidéki városba került. Ha az ottani munka körülményeket szeretném szemlélteni, akkor egy római hadigályához hasonlítanám. Egy kisgyermeket nevelő anyukának még azt sem engedik meg, hogy fél órával később kezdje adminisztrációs munkáját, azért hogy eltudja vinni a gyermekét az óvodába. Hetente rosszul lesz valaki a terheléstől. A budapesti központban állandó rettegésben tartják az embereket, hazugságokkal etetnek mindenkit. A dolgozókat agymosó tréningekre készerítik, amelyeket külsős cégekkel végeztetnek, azt gondolva hogy majd így jó birkák lesznek.


Állandó téma a cégnél, hogy holnap kit fognak kirúgni. Kedvenc módszerük, hogy a kirúgott személyeket jól kárpótolják anyagilag, hogy ne perelje be volt munkáltatóját a bíróságon. Ha kell, akkor inkább még több pénzt is felajánlanak csak ne pereskedjen a volt dolgozó. Ezzel a módszerrel még a jogszabály által előírt tömeges elbocsátás bejelentésének kötelezettségét is ki tudták kerülni tavaly.


A kirúgott dolgozók általában nem pereskednek, megelégszenek a kapott összeggel vagy nem akarnak rossz hírt maguknak mert esetleg a szakmában szeretnének elhelyezkedni más biztosítónál. Fontos megemlíteni, hogy az események NEM a gazdasági válság miatt történtek, csupán egy őrült vezetőség ámokfutása az egész. A cégnél korábban 2-3 ezer ember is dolgozott, ma kb 1100 lehet.


Ilyen körülmények között szerncsétlen emberek csak a bíróságban bízhatnak, mivel ebben az országban nincsenek olyan erős szakszervezetek akik megvédenék a dolgozót a hasonló őrültektől. Talán a politikusaink többet tehetnének az ilyen alakok ellen, de szerintem bármilyen eszköz megengedhető lenne ezek megfékezésére.


Gondoljunk csak meg, mekkora kárt okoznak az embereknek, életeket tesznek tönkre, bizonytalansában tartanak ezreket, ezzel társadalmunknak is hatalmas anyagi, erkölcsi veszteségeket generálva. Ezek a gazamberek saját honfitársaikat pusztítják múlti gazdáik megrendelésére a pénz és a karrier érdekében.


Remélem érdekesnek találták.


Üdvözlettel,

K L

 

Amennyiben van olyan történeted, amit szívesen megosztanál másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt részed, akkor írd meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Munkajoggal kapcsolatos kérdéseket a munkahelyiterrorjog@gmail.com