800 ember kerülhet utcára

Kedves Munkahelyi Terror Blog!


Régebben megjelent egy poszt arról hogy Nagykőrösön kirúgtak 300 embert. Én 410-ről hallottam, de hivatalosan csak 250 volt:
http://www.foglalkoztatas.hu/?mod=2a&newsid=4056


A pontos számokat senki nem ismeri, pláne hogy a többség kölcsönzött munkaerő volt, kitudja azok közül mennyit számoltak bele. Mert a munkaerőkölcsönzőkből volt több cég is, az összes határozatlan idejű szerződéssel foglalkoztatja embereit. Én is egy ilyen kölcsönzött vagyok.


Én nem anyuka vagyok, hanem csak egy pályakezdő nő aki érettségi után rögtön ment dolgozni, ez az első munkahelyem. De én sem vagyok könnyebb helyzetben, albérletben, egyedüli keresőként a háztartásban, anyukámmal és iskolás testvéremmel.De már majd 8 hónapja ott dolgozok náluk, és bizony tavaly ilyenkor is ugyanez volt a régiek elmesélése szerint.


Céges szlenggel szólva "kisorsoltak" jópár embert december és január környékén majd legkésőbb márciusban mind visszavették. Csak régen telefonáltak az embereknek hogy ki az aki nem nyert, most legutóbb volt ennyire megalázó dolog.


2010.12.17.-én én is ottvoltam, szörnyű volt az egész de szerencsére én maradtam. Táppénzen sose voltam, szabit is max kéthavonta egy napot vettem ki így a "sorsolások" elkerültek.


Azzal nyugtattam magam, meg a legtöbb hazaküldött is hogy majd úgyis visszaveszik őket jövőre. Még a portások is kiléptetéskor azt skandálták a tömegnek hogy ne sírjatok, tavaly is ez volt aztán visszavettek még több embert. De most idén januárban gyorsan elterjedt a hír hogy megint lesz egy sorsolás és a többség repül. Ennek ellenére a szuperinfóban hirdetett a cég hogy van felvétel, íme a hirdetést itt meg is találjátok benne:
http://delpestmegyeiszuperinfo.hu/pdf/2011/2011-01-13/dp-2011-01-13.pdf


Így úgy voltam vele hogy kamu az elküldés pletyka és majd újra nemsoká a max létszámmal fogunk dolgozni.. Aztán a héten összehívták az egész céget egy mítingre, na ilyenben (az összes csarnok egyszerre) még nem volt részem. De aztán mikor megláttam a sok embert odacsődítve, hangfalakat stb felállítva akkor azt hittem rosszul leszek, nagyon erős volt a gyanúm hogy az lesz mint karácsony előtt, a felvonult társaság fele munkanélküliként megy haza.

 


De aztán olyan jött amin mindenki megdöbbent. Bejelentették hogy az unió megszüntette a 14%-os vámtételt a beltéri egységekre amit gyártottunk így a Samsungnak akinek bedolgoztunk már nem kifizetődő a Magyarországi gyártás. A gyártást visszaviszik Indonéziába, júniusban meg végetér a project.


A vezetőség által felolvasott szöveget többen is rögzítették mert azt hitték hogy karácsony után ez is egy ilyen hirtelen és bejelentés nélküli tömeges leépítés lesz. A szöveget itt meghallgathatjátok:
http://soundcloud.com/sah2/sah


Vagyis magam véleménye szerint az elhangzottak alapján legkésőbb júniusban munkanélküli leszek. Nem hiszem el 100%-ban az elhangzottakat. Hiába állítanak fel más termék gyártását (mai világban itthon mi éri meg???????), ekkora létszám biztos hogy nem fog kelleni, pláne az átállás nem átmenet nélküli lesz, pláne a kölcsönzöttek számára. Sem saját magamnak, sem a kölcsönző cégnek nem egy ideális helyen lakom tehát ha leépítések elkezdődnek nagy valószínűleg elsőnek küldenek el.


Szóval a tanácsotokat szeretném kérni, mitévő legyek? Munkalehetőség a környéken nincs, pláne olyan amit a gyenge szervezetem el tudna végezni a rokkantnyugdíjas édesanyám mellett.

Sokan mondják hogy hagyjam ott amint találok másikat. De másikat találni szinte képtelenség és a másik dolog meg az hogy bírom-e elvégezni a munkát illetve ha bírom idegekkel, fizikai erővel akkor hajlandóak-e fizetni is és ha ki is fizetnek tovább tart-e mint a most szeretett munkám Nagykőrösön.


Tehát ha előbb találok és átmegyek akkor előfordulhat hogy az új helyen addig sem húzom mint itt tart a megrendelés tehát a két szék közül a földre esek.


De ha kivárom a project végét ami vagy tényleg eltart júniusig vagy már előbb kitesznek minket akkor legalább tudok igazolni egy "hosszabb távú" munkaviszonyt ami egy pályakezdőnél előny egy új helyen. De viszont ha kitart júniusig a cég és én is vele akkor pont nyárra, a másik pangási időszakra leszek állás nélkül. Diákként, az iskolából kilépve sem találtam még diákmunkát sem Nagykőrösön kívül, csak Nagykőrösön voltak hajlandóak felvenni.


Sőt most megint, a diákok miatt még csak munkát sem fogok tudni találni mert nyárra inkább felveszik az olcsóbb diákot mint állandóra a munkanélkülit.


Tehát nem tudom eltalálni mitévő legyek. Várjam a szinte biztos munkanélküliséget vagy lépjek időben? Valami jótanácsot, tippet tudtok adni?Munkanélkülire nem vagyok jogosult de nem is sokra mennék vele, csak kitolja a problémát.


Most nekem és a "karácsonyiaknak" is elveszik az a remény hogy "sebaj" ha kirúgnak, max két hónap és már újra visszahívnak dolgozni. Mert már nem lesz meg a cég ahová visszahívjanak dolgozni. Sőt az a pletyka is felreppent hogy az egész Samsung kivonul Magyarországról tehát a beszállítókkal, a buszsofőröktől kezdve a szalagmunkásokig több ezer ember maradhat munka nélkül. Maga az én cégem kb 800 főt számlál most beszállítók, sofőrök stb nélkül.


Mitévő legyek? Mit tennétek a helyemben? Teljesen kétségbe vagyok esve!

Amennyiben van olyan történeted, amit szívesen megosztanál másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt részed, akkor írd meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Munkajoggal kapcsolatos kérdéseket a munkahelyiterrorjog@gmail.com