A munkaadók kiszivárogtatják a meghirdetett pozíciókra jelentkezök adatait

 

Amennyiben van olyan történeted, amit szívesen megosztanál másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt részed, akkor írd meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Munkajoggal kapcsolatos kérdéseket a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre várjuk

Tisztelt MT blog!

 

Problémám nem kimondottan munkahelyi, inkább munkahely "előtti", ettől függetlenül remélem kirakjátok, hadd informálódjanak mások is.Az alábbi furcsaság esett meg velem az elmúlt hónapban.Kb. 1 hónapja felmondtam volt munkaadómnál, s mivel addig a céges számom használtam, másnap kénytelen voltam vásárolni egy sim-kártyát, hogy elérhető legyek. A számot csak a közeli ismerősöknek adtam tudtára, sem hirdetésben, sem másmilyen formában nem szerepel az interneten sem (pl. közösségi oldalak).

 

Álláskeresésbe kezdtem, mely folyamán az elmúlt 4 hét alatt kb 10-12 helyre küldtem el az önéletrajzom, benne fontosabb elérhetőségeimmel. Hozzáteszem, csak olyan postafiókokra küldök jelentkezést, melyekről megbizonyosodom előre, hogy levelem valóban a kiválasztott cég kapja, nem pedig különféle állás- és munkaerő közvetítő irodák. Azóta több interjún is voltam már, itt minden a megszokott módon történt, emellett sehol sem érdeklődtek afelől, hogy felhasználhatják-e személyes adataim egyéb vagy marketing célokra- melyhez egyébként sem járulnék hozzá.

 

Az elmúlt egy hétben megszaporodtak a telefonomra beérkező ismeretlen hívások, vérszemet kapott telemarketinges kollégák keresnek a szokásos "Alkalmas időpontban hívom-e, ill. Szeretné-e kipróbálni termékünket" kérdésekkel. Ez egy új telefonszám vásárlását követően több mint vicces.A történtek után elképzelhetőnek tartom, hogy bizonyos munkaadók pluszbevétel reményében a számukra meg nem felelt jelentkezők adatait továbbértékesítik, hiszen köztudott, hogy egy nagyobb Név-Cím-E-mail cím-Telefonszám adatbázisért komoly pénzeket lehet kapni. Aki éppen állást keres szembesülhet vele, hogy milyen sok a kamu hirdetés, nem lepődöm meg, ha ezek egy része valóban nem létező állást takar, hanem csak az adatgyűjtést szolgálja.

 

A továbbiakban nem kívánok foglalkozni a dologgal mivel ennél nagyobb problémáim is vannak,de úgy gondoltam, nem baj ha mások is tudják mire számíthatnak.

 

Mindenkinek azt tanácsolnám aki állást keres, mindig nézzen utána, hogy az elérhetőség közvetlenül a munkaadóé-e.Szűkszavú hirdetések esetén, különösen ha egyből önéletrajzot kérnek, először mindig érdeklődjünk, hogy miről is van szó valójában, a munkakört vagy a beosztást pedig nem nagy erőfeszítés a kedves jelentkező tudtára adni. Már csak azért is, mert sajnos két esetben is az állásinterjún szembesültem azzal, hogy a munkakör jó néhány ponton eltér az interneten hirdetettől, emiatt mindkét helyről távoztam még az interjú vége előtt,hiszen ha egy cég már az első pillanattól kezdve félrevezet, nem sok jóra számíthatok a továbbiakban sem.

 

Tisztelettel:
István