Kötelező hozzájárulni a hang-és videofelvételhez!

 

Amennyiben van olyan történeted, amit szívesen megosztanál másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt részed, akkor írd meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Kedves MT Blog!

 

A Homár testvérblog állandó lakójáról szeretnék közreadni egy „érdekes” történetet névvel címmel. A DGSM Oktatási stúdió, Virág és társa kft. stb… néven üzemelő vállalkozás (http://www.vallalkozosuli.hu/, http://tanfolyamok.hu/, http://www.dregelyvarszki.hu/) hétköznapjaiban esett meg a következő történet.

 

Az iskola kitalálta hogy felveszi filmre a tanórákat. Ezzel nem is lenne baj, mert a weboldalon ez több éve hamis ígéretként szerepel mint otthoni e-learning lehetőség, főleg vidékieket kaparintanak meg ezzel akik azt hiszik nem kell majd bejárniuk órákra.

 

A megvalósítást a következőképpen képzelte az iskola:

 

a, Több mint 1 hónapja mindenféle előzetes egyeztetés nélkül beküldték egy órámra a rendszergazdát hogy ő most felveszi az órámat. Nem akarom ragozni a történetet, a rendszergazdát elküldtem a cuccal együtt. Azt hiszem ezzel az eseménnyel világosan eldőlt, hogy engedélyezem, vagy nem a filmfelvételt, erre tanú volt az akkor aktuális csoportom is.

 

b, Egy kis idő után kaptunk egy körlevelet a következő mondattal:

 

"Szeretnénk a jövőben minden tanórát rögzíteni, ezért legyetek kedvesek aláírni a nyilatkozatot, hogy az órán történő hang- és videofelvételekhez hozzájárultok, ezek az iskola tulajdonát képezik, semmilyen követeléssel erre vonatkozóan nem léptek fel :-)"

 

És igen, a mondat végén ott volt a szmájli az eredeti körlevélben is.

 

Mondanom sem kell, hogy semelyik oktató nem járult hozzá a felvételhez, a céljáról semmiféle tájékoztatást nem kaptunk, a nemhozzájárulás következményeiről úgyszintén semmit, lényegében hallgattak és húzták az időt (a fizetésnap felé), azzal együtt, hogy ellenvetésemet én a lehető leghamarabb jeleztem. Egy értekezleten elhangzott, hogy a film célja, hogyha a hallgató azt mondja hogy ez és ez nem volt letanítva, akkor a film lehessen a védekezés. Ez a „magyarázat” természetesen kivitelezhetetlen (mellesleg értelmetlen) volt az iskola vezetője részéről, a rögzített órák egy-egy konkrét kérdésre kihegyezett átnézése ekkora óraszám mellett lehetetlen feladat (több száz órás OKJ képzésekről van szó):

 

http://www.marketingzseni.hu/forum/read.php?3,110

 

ezen a linken az iskola tulajdonosa érdeklődik az utolsó hozzászólásban a e-learning rendszerek iránt. Ebből világos, hogy az iskola a filmet értékesíteni, terjeszteni szerette volna úgy, hogy annak tartalmához ingyen jut hozzá. A tartalomlopás az iskolától nem áll távol, a tematikájuk szó szerint azonos egy másik oldalon található tematikával:

 

http://www.vallalkozosuli.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=102&Itemid=125

 

http://www.topschool.hu/grafika-dtp-kiadvanyszerkeszto-tanfolyam.php?nyitva=kateg1

 

így érthető ha úgy gondolták az órák - amelyek megtartása és anyaga kizárólag az oktatók szellemi terméke volt mert semmilyen támogatást erre nem kaptunk – tartalma felett is ingyen rendelkezhetnek.

 

A filmes tananyaggal kapcsolatban senki semmilyen előzetes megkeresést nem kapott, semmilyen kérdést vagy kérést ezzel kapcsolatban közülünk senkihez nem intéztek előzetesen. Az egy dolog, hogy az óra nyers és vágatlan (főleg webkamerás) filmfelvétele távoktatásra nem lenne alkalmas, azt sajnos el kell ismerni, hogy arra az ígéretre, miszerint az órák anyaga filmen megtekinthető, lehet távoktatásra fogékony fizető jelentkezőket gyűjteni még akkor is, ha az anyag a meghirdetett célra alkalmatlan, és erről az intézmény is tud. Ezzel a dologgal kapcsolatban érdekesség, hogy a felvétel készítését (egy értekezletről kiszivárgott hírek szerint) a vezetőség webkamera segítségével képzelte el (főleg azokon az oktatásokon amik nem igényelnek számítógépet), aminek a minősége olyan, hogy feltételezem, nem gondolták ők sem komolyan egy ilyen anyag használhatóságát, de eladni el tudták volna hiszen ennek minősége csak utóbb derül ki. Ehhez még annyit, hogy az intézményben senki nem lett volna alkalmas az alkalmanként 5 órás filmek megvágásra, erre az oktatókon kívül sem szakember, sem technika nem állt rendelkezésre, és nem is látszott hogy ezt egyáltalán tervezik. A felvételt nem a tanfolyamok elején, hanem teljesen véletlenszerűen akarták elkezdeni éppen akkor, amikor eszükbe jutott a dolog attól függetlenül hogy a csoport éppen hányadik óránál járt és épp mit csinált

 

c, Pár hét múlva a következő körlevél jött:

 

" - Minden hétvégi felnőttképzésben kötelező hozzájárulni a hang-és videofelvételhez!"

 

d, Majd pár nap múlva:

 

"Kérnék Tőletek, Önöktől hétfő reggel nyolc óráig!!!!!!!!

Kérném a beszkennelt hozzájárulást, beleegyező nyilatkozatot, az órákon történő hang és videó anyag rögzítéséhez !"

 

Közben semmilyen kérdésre semmilyen válasz nem érkezett mint rendesen, nem csak nekem, senkinek, semmilyen csatornán.

A jogszabályok szerint a filmfelvételhez mindenkinek minden egyes alkalommal hozzá kellene járulni, beleértve a hallgatókat is. A munkahelyi filmfelvétel készítésének szabályai itt vannak röviden leírva:

 

http://a-munkaado-lapja.cegnet.hu/2006/11/adatvedelem-a-munkahelyen

 

várható, hogy olyan a későbbiekben „oktatót” fognak keresni az emiatt kirúgottak helyére, aki felvételhez mégis hozzájárul. A fent említett értekezleten ugyanis elhangzott a filmmel kapcsolatban:

 

„A szerzői jogról lemondás a további munka feltétele.”

 

Térjünk vissza a szóban forgó körlevélhez ismét, ami így szólt:

 

"Kérnék Tőletek, Önöktől hétfő reggel nyolc óráig!!!!!!!!

 

Kérném a beszkennelt hozzájárulást, beleegyező nyilatkozatot, az órákon történő hang és videó anyag rögzítéséhez !"

 

Én a szóbanforgó hétfő előtti vasárnap reggel az irodában közöltem, addig nem kezdem az órát amíg nincs válasz a felvétellel kapcsolatos kérdésekre, minthogy a korábbi kérdéseimre semmilyen csatornán senkitől semmilyen választ nem kaptam, sőt azzal is megelégedtem volna, ha valaki már kapott volna választ és azt elmondja nekem is. Erre kirúgtak, ez volt az aláírásra adott ultimátum előtt 22 órával, egy nappal a hétfő reggeli határidő előtt. Azóta 3 futó csoportnak nincs oktatója, az oktatás áll, a csoportnak nem mondanak határidőt a folytatásra.

 

Az ebben a bejegyzésben idézett körlevelek szó szerinti idézetek, mivel többen megkaptuk több példányban rendelkezésre állnak azonos tartalommal, szó szerinti valóságtartalmuk több szálon is ellenőrizhető és bizonyítható.
 

 

 

„A Top School Oktató Központ és a http://www.topschool.hu weboldalt a Press-Line Bt üzemelteti, amelyet 13-0544-06 számon vettek nyilvántartásba és AL-1975 számon akkreditálták. Sem a Press-Line Bt, sem pedig a http://www.topschool.hu weboldal nem áll semmiféle kapcsolatban Virág Gergely és Juhász Györgyi cégeivel, weboldalaival.


A megállapítás a beszámolóban helyes, valóban engedély nélkül másolta le a http://www.topschool.hu weboldalon megjelent, és a Press-Line Bt munkatársa által személyesen kidolgozott tanfolyam tematikáját a jelenleg DGSM Oktatási Központ néven működő intézmény.”