Az MLSZ megelégelte

 

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.

Kedves Szerkesztőség!

 

Az én történetem nem túl szaftos, nincs benne se főnöki ordibálás, se molesztálás.Viszont érdekes a történet és sokakat érint. A MLSZ-szel vagyok megbízásos szerződésben játékvezető Budapesten. Ez annyit jelent, hogy interneten követem, hogy mikor kell mérkőzésre mennem. Van egy MLSZ által meghatározott táblázat, ami tartalmazza, mely mérkőzés után milyen bruttó összegre jogosult a játékvezető. Szóval egy hónapban akár 0 forintot is lehet keresni, vagy bruttó 200 ezret. Ez gyakran annak a függvénye, ki milyen viszonyban van kulcspozícióban lévő emberekkel és milyen teljesítményt nyújtott az elmúlt időszakban. Ezért írom névtelenül a levelet. Év elején minden jv. köt egy szerződést az MLSZ-szel (mellékelve), ebből idézve:

 

"3. Szerződő felek rögzítik, hogy a Megbízott a jelen szerződés szerinti feladatot 2011. január 12. és 2011. december 31. között az MLSZ Játékvezetői Bizottsága által meghatározott mérkőzéseken és egyéb rendezvényeken köteles elvégezni."

 

Viszont a játékvezetők nemcsak MLSZ által rendezett mérkőzésre mennek, hanem számos magánrendezvényű, általában kispályás tornára is. Általában valamilyen haver szól, beajánl, hogy ugorj be helyettem, vagy gyere minden szerdán. Itt helyszíni kifizetés történik, a szervezők kérésére általában feketén. Ha várhatóan ütközött MLSZ rendezvénnyel a magántorna, felhívta az MLSZ-ben a megfelelő embert és lemondta a napot indoklás nélkül. Viszont az MLSZ budapesti kirendeltsége megelégelte azt, hogy nem lehet befolyással ezekre a meccsekre. Ezért kiadtak egy közleményt.

 

"Kedves kollégák,

 

Ismét megerősítem, hogy minden magán- vagy egyesületi szervezésű bajnokságra vagy tornára a rendezvény előtt a bajnokság, vagy torna szervezőjének írásban be kell jelentenie az adott eseményt a JB elnökénél és az elnökségnél. Ennek tartalmaznia kell a rendezvény típusát, a rendezvény szervezőjének adatait, a rendezvény várható időtartamát, a mérkőzések darabszámát és típusát, a mérkőző csapatok adatait, a szükséges játékvezetők számát, és a kívánt játékvezető(k) nevét. A játékvezetői díjat a megrendelés ismeretében rögzítjük. A levélnek a két hetes leiratkozási időt betartva, mielőbb meg kell érkeznie a JB-hez. Kikérő levél nélkül ilyen típusú rendezvényen senki
nem működhet.

 

Üdvözlettel:
Esterházy György JB elnök"

 

Ezt a lépést azzal indokolták szóban, hogy mindig tudják, hol vagyunk, ha valami baj ér minket. Már elmúltam 18, nem igazán igénylem a szülői felügyeletet sem. Valószínűleg ennek köszönhetően tudni fogja a vezetőség:

 

1. az adott jv. mennyit keres az MLSZ rendezvényein kívül,


2. rajtuk keresztül megy át minden meccs, vezetőség dönti el, hogy ki mehet majd el a tornára, tehát még én hajtom fel a meccset a vezetőség csókosának, mert nem garantálja semmi, hogy én megyek el arra a meccsre,.


3. a vezetőség árazza be a mérkőzéseket.

 

És a legérdekesebb, hogy arra nem is hivatkoznak, hogy ezzel fehérítik a gazdaságot, pedig ez lenne az egyetlen normális érv.

 

Ez jogilag mennyire korrekt, hogy be kell számolnom az MLSZ vezetőségének, hogy szabadidőmben mi mást dolgozok? Azon se lepődnék meg, hogy jövő év elején aláíratnának velem egy új nyilatkozatot, amibe ezt is belefoglalnák. Persze senkinek egy szava sincs, mert az rögtön lenullázhatja a várható mérkőzések számát.
Nem tudom, hogy mennyire érte el a vezetőség ingerküszöbét a töröténet, ha úgy gondolják átszerkesztve közölhetik is a blogon (ami mindenképpen segítene az érvénybelépett szabályozás újragondolásában), de mindenképpen kérném segítségüket legalább privát üzenetben.


üdvözlettel:

Random Spori 

 

Kedves Random Spori!

 

Először is köszönjük, hogy megosztottad velünk a történetedet.
Esetedben az MLSZ nem járt el törvényellenesen, sőt, az általad írt intézkedés éppen hogy a törvény és saját szabályzatának betartását szolgálja.


Az MLSZ versenyszabályzatának 35.§-a ugyanis kimondja: a versenyt kiíró szövetség az illetékes játékvezetői bizottságon keresztül küld a mérkőzésre játékvezetőt és határozza meg a díját, a szabályzathoz tartozó Díjfizetési rend (ez az általad említett díjtáblázat) figyelembevételével. Arról is rendelkezik a szabályzat, hogy csak az illetékes szövetségen keresztül küldött játékvezető vezetheti a mérkőzést, illetve hogy a szabályzatban meghatározott díjat és költségtérítést csak a fenti módon, hivatalosan kiküldött játékvezető vehet föl.

 

Ugyanakkor a versenyszabályzat csak nagypályás és csökkentett pályaméretű mérkőzésekre vonatkozik, kispályára nem, ebből viszont számomra az következik, hogy kispályás mérkőzéseket nem kötelező a fent hivatkozott eljárási rendet betartani a játékvezetés vonatkozásában - persze maguk a versenyszervezők dönthetnek úgy, hogy alkalmazzák a fenti szabályokat, ekkor azokat természetesen alkalmazni kell.

 

Ugyanakkor nyilván nem a te kötelességed beszámolni arról, hogy hol mennyit kerestél, hanem a verseny kiírójának kötelessége, hogy az illetékes játékvezetői bizottságon keresztül kérjen játékvezetőt a rendezvényre és a jb által megállapított díjat kifizesse.

 

Azt gondolom, nem a szabályozás újragondolására lenne itt szükség, hanem inkább a hatályos szabályok megismertetésére/megismerésére, főleg, mivel a versenyszabályzat nem olyasmi, amit gyakran kellene módosítgatni.

 

Remélem, tudtam segíteni!

 

Üdv,
Erynnis