Számlát nem kell kérnie róla

 

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.

Tisztelt Cím!

Azért fordulok Önökhöz, mert a lányom (18 éves elmúlt) X városban a Gokart pályán dolgozott egy büfében 2011. július 08- tól augusztus 20-ig, mint pultos. A lányom mondta, hogy hívta ez az „Úriember” telefonon, ajánlásra, hogy dolgozzon ott a büfében reggel 10 h-tól este 22 h-ig.

A büfébe az italokat XY vállalkozó hozta, állítólag nála fel van írva, hogy mennyi értékben, ugyanis a lányomnak nincs erről sem semmiféle papírja. A gyermekemmel úgy állapodtak meg, hogy majd a vállalkozó minden két hétben lejön a városba, de addig is e-mail-en küldje meg, hogy naponta-hetente milyen értékben árul. Az árut szerezze be a lányom a büfébe, ahogy látja, hogy mi fogy, azt vásárolja meg, számlát nem kell kérnie róla, csak legyen meg a nyugta, ami alapján az elszámolást el tudják végezni. Fizetést először azt mondta, hogy hónap végén adja, majd azt mondta, hogy 2011. augusztus 20-án fogja rendezni. Addig a lányom nem is látta a vállalkozót, le sem jött a városba, csak e-mail-en keresztül értekeztek.

Munkaszerződést a lányom kérte sms-ben, telefonon, e-mail-en, hogy küldje már meg részére, mert félt, hogy ellenőrzéskor ez baj lesz. A vállalkozó állítólag bejelentette, fizette járulékait. Erről sincs semmiféle papírunk (szerintem be sem volt jelentve).

Augusztus 20-a után jött a vállalkozó, elkérte a bevételt a lányomtól, elvitte a megmaradt italokat, a hűtőt és mondta, hogy elvégzi az elszámolást és folyószámlára utalja a fizetését. Ezt a mai napig nem tette meg ez a vállalkozó, nem fizette ki a gyermekem két havi munkabérét, nem kapott semmilyen munkaszerződést, nem ad felvilágosítást arra vonatkozóan sem, hogy be volt-e jelentve a lányom.

Hívtam több ízben is telefonon, hogy mikor fogja a gyermekemet kifizetni, azt mondja, hogy gondok vannak az elszámolással, neki készlet hiánya van, nem akarja átverni a gyermeket, de konkrétan látni akarja a hiányt. Erre való hivatkozással nem fizette még eddig ki.

Szeretném kérni abban a segítségüket, hogy kihez fordulhatnék. Nincsen semmilyen papír a kezemben, vannak tanúk, akik a gokart pályán dolgoztak, hogy a lányom egész nyáron ott dolgozott a büfében. Tudnak Ők is az ügyről, mindenki tehetetlen, nem tudjuk, hogy milyen irányba induljunk el, hogy ez a vállalkozó meg kapja méltó büntetését és a gyermekem meg kapja végre a fizetését, amiért egész nyáron dolgozott.

A vállalkozás amin a büfé üzemelt a "ZW" Kft., "XY" a vállalkozó neve és még Vácon is üzemeltet állítólag egy büfét egy iskolában.

Várom válaszukat és kérném segítségüket, hogy milyen irányban tudnánk elindulni, milyen hivatalos szervvel kéne felvenni a kapcsolatot!!

Köszönöm szépen!

 

Köszönjük megkeresését, megpróbálom gyorsan összeszedni, hogy mit találtam.

A kft.-ben "XY" semmilyen módon nem szerepel (sem tagként, sem ügyvezetőként). Feltételezem, hogy valamiféle szerződés volt közte és a kft. között a büfé üzemeltetésére vonatkozóan. Az első feladat az lenne, hogy erről a szerződéses kapcsolatról információt szerezzünk a kft-től, illetve hogy megtudjuk a vállalkozó pontos elérhetőségeit (székhely, adószám, stb.).

Ha megvannak a fenti adatok, írásbeli fizetési felszólítás után lehet gyorsan egy egyszerű jogi eljárást - fizetési meghagyást - indítani a vállalkozó ellen. Tanúkra ehhez egyenlőre nem lesz szükség, hiszen az emailek elég bizonyítékul szolgálnak a munkaviszony létrejöttére és - remélhetőleg - a megállapodott és követelt munkabérre is.

Javaslom, hogy keressenek meg egy ügyvédet ezzel kapcsolatban, vagy akár velünk is felvehetik a kapcsolatot. 

Üdvözlettel:
Erynnis