Még a vécére sem lehet kimenni

 

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.

 Munkahelyemen azt akarják behozni, hogy étkezési szüneten kívül ne lehessen kimenni, még a mellékhelyiségbe se. Ezt megtehetik? És ha megteszik kihez fordulhatok panaszra? Tanácsot szeretnék.Előre is köszönöm.

Munkaközi szünetet csak a legalább hat órás egybefüggő munkaidőben kötelező elrendelni, ekkor minimum 20 perc szünetet kell tartani, illetve három óránként további 20-20 percet. A munkaközi szünet időtartama nem számít bele a munkaidőbe.
Úgy gondolom ugyanakkor, hogy a mellékhelyiség látogatását ettől függetlenül nem tilthatják meg, nyilván ezt is lehet árnyalni, vannak olyan munkakörök, ahol folyamatosan ott kell állni pl. egy gép mellett és így az ilyen dolgokat csak munkaközi szünetben lehet elintézni - ez rendben is van így, nem nagyon kaptam még ezzel kapcsolatos munkavállalói panaszt. Más munkakörökben viszont - pl. egy irodai munkánál - rugalmasabbak, ott ezt rugalmasabban is lehet intézni.
Munkaköröktől függetlenül úgy gondolom azonban, hogy a munkavállaló egészségét, testi épségét (és mellesleg emberi méltóságát) tilos megsérteni, így nem akadályozható meg, hogy sürgős dolgát elintézze az ember.
A munkavédelmi felügyelethez lehet fordulni ilyen ügyekkel, de az a tanácsom, próbálják ezt először házon belül elintézni. Szerintem ha valakinek tényleg sürgős kimenni, azt nem akadályozzák meg, valószínűleg inkább azt akarták elkerülni, hogy mások ezzel visszaéljenek és wc címén állandóan pletykáljanak, cigizzenek, stb.

Üdv,
Erynnis