Korhatár előtti ellátások II.

 

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.

 T. Cim!

2000 óta rokkantsági nyugdijas nő vagyok.
2012.08. hónapban töltöm be a 62 évet.
1968. óta megszakítás nélkül dolgozom.
2000. óta kiegészítő tevékenységet folytató vállakozó vagyok.
2012 január 01-től dolgozhatok-e nyugdíjasként az új rokkantakra vonatkozó törvény szerint? Ha nem, akkor van-e lehetőség arra, hogy kérjem az előrehozott öregségi nyugdíjat?
Köszönöm segítségüket.

 

Kedves Levélíró!
Ha jól értelmeztem, Önnek automatikusan - az életkorára tekintettel - öregségi nyugdíjra - vagy korhatár előtti ellátásra - fog változni a korábban rokkantsági nyugdíjként megállapított összeg jogcíme.
Tehát csak a jogcím változik, az összeg nem. Ugyanakkor: amennyiben korhatár előtti ellátásról van szó, a kiegészítő tevékenységet folytatókra vonatkozó szabályokat nem alkalmazhatja Ön, tehát az általános szabályok szerint kell majd a vállalkozásában járulékot fizetnie a jövedelme után.
Amennyiben már jogosult lesz az öregségi nyugdíjra - erről tájékoztatót kell kapjon a nyugdíjfolyósítótól, amellyel kapcsolatban jogorvoslattal is élhet -, úgy vállalkozási tevékenységét továbbra is a kiegészítő tevékenységet folytatókra vonatkozó kedvezményes járulékfizetési szabályok alapján folytathatja.

Üdvözlettel:

Erynnis