Ebédszünet

 

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.

Tisztelt Munkahelyi terror rovat Szerkesztő!
Azután szeretnék érdeklődni, hogy miután én biztonsági őrként 12 órás váltásban dolgozom, milyen formában teszi lehetővé a jogszabály az ebédidőt?
A munkaköri leírásom sem tér ki erre, mikor hagyhatom el a helyemet étkezés, vagy belső hivatali ügyek intézésére, de szóban sem mondták ezt nekem, váltásomról ezekre az esetekre nincs szabályozás.
Szeretném írásbeli tanácsukat kérni!
Köszönettel: "Nopause12"

 

Kedves Levélíró!

Amennyiben a napi munkaideje a hat órát meghaladja, legalább húsz perc szünetet kell biztosítani, illetve minden további 3 óra után 10-10 percet. Az összes munkaközi szünet nem haladhatja meg együttesen az egy órát, valamint a szünetekből legalább húsz percet egybefüggően, megszakítás nélkül kell kiadni.
A munkaközi szünet ideje a törvény szerint nem számít bele a munkaidőbe, tehát ha Önnek 12 órát kell dolgoznia, akkor összesen 40 perc szünetre jogosult, ebből 20 percet kell egybefüggően kiadni és így 12 óra és 40 percet kell a munkahelyén tartózkodnia.

Üdvözlettel:
Erynnis