Törvénytelenséggel vádolnak

Kedves blog és olvasók!

 

Az ügyben keresem Önöket, hogy xy Községben majd 7 évig dolgoztam több munkakörben köztisztviselőként. Jó ideig hozzám tartozott a munkaügy is. Az önkormányzat éveken keresztül 3 munkakör betöltését megbízási szerződéssel látta el. Név szerint faluház vezető, könyvtár vezető és temető gondnok. Mindhárom munkakör betöltője részmunkaidős volt, hiszen két nyugdíjas és egy főállású anya látta el a feladatokat. A szerződések lejártakor minden esetben konzultáltam a munkáltatóval (polgármester), aki szóban utasítást adott azok meghosszabbítására, ill. újak írására a munkavállalókkal megegyezett díjazással.

 


Pár hete a következő eset történt. Egyik megbízási jogviszonyban dolgozóval (faluház vezetője) közölték képviselő-testületi ülésen, hogy maradjon ott, mert őt érintő kérdést is tárgyalnak. Nyílt ülésen tudta meg a dolgozó, hogy a megbízási szerződése lejárt és ezért azt a munkakört a képviselő-testület nem hosszabbítja meg, hanem megpályáztatja.


Amikor a dolgozó - aki folyamatosan végezte a munkáját, úgy gondolva, hogy meghosszabbítják a szerződését - megkérdezte a munkáltatóját (polgármestert), hogy mégis mi történt, a következő választ kapta: "A megbízási szerződésed lejárt, és az előző munkaügyis kollegina (azaz én) évek óta törvénytelenül hosszabbítgatta azt, ezért most megpályáztatjuk az állásodat."

A dolgozó állását februárban pályáztatták meg március 20-ig. A döntés március 28-án várható.


Az a kérdésem, hogy ez így teljesen jogos-e a dolgozóval szemben, aki még a mai napig is végzi a feladatát és írásban semmifajta utasítást, értesítést azóta sem kapott? Nem mellesleg kérdezném meg azt is, hogy kimeríti-e a rágalmazást tényét az, hogy az én hátam mögé bújva (előző munkaügyes kolléga), engem törvénytelenséggel vádolva pályáztatták meg a munkakört.


A fentiekhez hozzátartozik, hogy a másik két megbízási díjas munkakört azóta SEM pályáztatták meg. Ezek szerint az nem törvényi előírás csak ez?


Várom szíves válaszukat. Esetlegesen, ha nem a jelenlegi munkavállaló pályázatát fogadják el, hova fordulhat?

 

Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!

 

Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a munkahelyiterrorjog@gmail.com címre.